Új fejezet kezdődik a csúcsmobilok életében

A Huawei legújabb zászlóshajóján maradt a három kamera, jött mellé kijelzőbe épített ujjlenyomatolvasó és olyan kamera, amitől mindenki kedvet kap az influencerséghez.

A Huawei a P20 Pro szériával elég magasra tette a lécet, ha mobiltelefonos fotózásról van szó. Ők voltak az elsők, akik a csúcskészülékükbe három kamerát tettek, azóta ezt már többen követték, és ugye múlt héten mutatta be a Samsung a világ első négykamerás telefonját, ráadásul felső-közép kategóriában. Aki még ebből sem ocsúdott fel, annak most itt az újabb készülék, mégpedig a Mate 20 család, ami maradt ugyan háromkamerás, de a mesterséges intelligencia támogatásával olyan képeket készít, hogy amellett nehéz elmenni szó nélkül.

Még intelligensebb mesterséges intelligencia

Először a Mate 10 családban mutatkozott be a mesterséges intelligencia, ami segít tökéletesíteni a képeket, hogy azok úgy nézzenek ki, mintha profi géppel készültek volna. Aztán a P20 Pro ezt tökéletesítette, és már valóban mindenki azt gondolhatta, hogy akár a levetett zoknijáról tud olyan képet készíteni, ami a modern művészetek múzeumában is megállná a helyét. És akkor most jött a Mate 20 Pro, a legújabb Kirin lapkaszettel, ami még ezen is lök egyet. 

Három kamera, de nem egymás alatt

Marad a 40, 20 és 8 megapixeles kamera, de most nem egymás alatti elrendezésben, hanem egy négyzetbe zárták, ahol a negyedik helyet a vaku kapta, a londoni bemutatón Richard Yu, a Huawei vezetője azt mondta, hogy ezt a dizájnt luxusautók fényszórói ihlették. Önmagában ez még nyilvánvalóan nem sokat ad hozzá a feelinghez, hacsak nem azt, hogy kisebb az esélye, hogy belelóg az ember ujja a képbe, ami azért még a tényleg művészi fotókat is el tudja rontani, kivéve persze ha ez a koncepció része, vagy legalábbis később azt mondjuk, hogy egyfajta modern szelfiként értelmezve komponáltuk bele tudatosan az ujjunkat a fotókba. És a kamerák funkciói is másak, ebben a készülékben például már nincs külön monokróm lencse, mint az elődjeiben, de ugyanúgy a Leicával közösen készültek a lencsék. Az elülső kamera pedig 24 megapixeles lett és kapott egy infravörös érzékelőt, ami egyrészt a képeket, de leginkább a 3D arcfelismerést segíti. 

Így néz ki a Huawei Mate 20 család
Így néz ki a Huawei Mate 20 családDívány

De mi újat tud mutatni a kamera?

Széles látószög, sőt ultraszéles látószögű lencse került bele olyan szenzorral, ami garantálja, hogy a képek jól készülnek, ezt a bemutatón úgy demonstráltra Richard Yu, hogy iPhone Xs Max és Samsung Galaxy Note 9 készülékkel készített képeket tett egymás mellé, ahol két fekete paca mellett ott virított a Mate 20 Pro gyakorlatilag tűéles képe. Hogy ez valóban ennyire hihetetlenül jól működik-e vagy az egész csak ámítás, annak hamarosan inkább mi magunk is utánajárunk, és jövünk az eredményekkel. Hasonlóan menőnek tűnik a zoom, a makro mód és a széles látószög is, legalábbis a bemutatott képek alapján, melyeken még a sáska is egy fenséges állatnak bizonyult. 

Izgalmasnak tűnik a 3D scannelés is, a bemutatón mindezt egy plüss pandán demonstrálták, ami idővel el is végzi a modellezést, és utána digitálisan életre lehet kelteni, majd a kiterjesztett valósággal gyorsan be is lehet helyezni bármilyen környezetbe, akár az ember nappalijába is. Ahogyan az internet népét ismerjük, valószínűleg nem áll meg ez a funkció a plüss állatok bedigitalizálásánál és életre keltésénél. És ami ennél is izgalmasabb, hogy mindez a mesterséges intelligenciával kiegészülve egy azonnali 3D kalóriabázissá is válik: csak ráirányítod a kajától rogyadozó asztalodra, és megmondja, melyik ételben hány kalória van. 

Életre lehet kelteni a plüssállatokat.
Életre lehet kelteni a plüssállatokat.Dívány

Belekerült, ami a P20 Pro-ból kimaradt

Már anno meglebegtette a Huawei, hogy van ám nekik egy kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasójuk is, akkor ez bele is került a Mate 10 Porsche Design készülékbe, így azért lehetett arra számítani, hogy ebbe a telefonba is beleépítik. Ez ugye azt jelenti, hogy nincs elöl vagy hátul külön ujjlenyomat-olvasó, egyszerűen csak ráteszi az ember az ujját a kijelzőre, és feloldja a telefont. Sokan hiányolták a P-szériából a vezeték nélküli töltést, úgyhogy most ez is belekerült, de nem ám úgy, hogy belerakták, hogy akkor mostantól így is lehet tölteni, hanem csavartak egyet rajta, így vezeték nélküli töltőállomásként is funkcionál. Fogod a vezeték nélkül tölthető fülesedet vagy a haverod telefonját (a bemutató szerint a haverod iPhone készülékét), és a te telefonod képes lesz tölteni másét, aminél kevesebb menő dolog van ebben a töltöttségi szintre kiélezett világban, 4200 mAh akkumulátorral pedig van is annyi plusz benne, hogy az ismerősöknek is lehet adni néhány százaléknyi töltöttséget anélkül, hogy veszélybe sodornánk a saját elérhetőségünket. De ha még ez be is következne, a szupergyors töltéssel 30 perc alatt 70 százalékosra fel lehet nyomni a telefont, ha lemerülne - egyébként most éppen ez a leggyorsabb töltés a piacon. 

Viszlát jack dugó, viszlát SD kártya!

Ebbe a telefonba sem került már jack dugó, így akinek ilyen a fülese, az átalakítóval tudja megoldani a dolgot, és ebbe már SD kártyát sem lehet tenni a memória bővítése céljából, hanem egy úgynevezett nano-memóriakártya helyet lehet benne találni, ami pontosan olyan méretű, mint a nano SIM, és 256 GB adat fér rá. Hamarosan lehet is majd ilyet kapni. IP68-as szabványú védelmet kapott, por és vízálló, sőt akár víz alatt is használható, mondjuk, nem túl mélyen és nem túl sokáig, de 1-3 métert bír 30 percig a szabvány szerint. De ha biztosra akar menni, vagy éppen a tengerben is szeretne menő fotókat készíteni az ember, akkor érdemes egy víz alatti tokot is beszerezni. 

A Samsung Note és a Nintendo Swith szerelemgyereke

Aki nagyobb telefonra vágyik, annak jön a Mate 20 X is, ami a maga 7.2 hüvelykes kijelzőjével már akár tabletnek is beillik, és most tessék figyelni, jár hozzá egy toll is. (Akinek ez ismerős a Samsung Note háza tájáról, annak igaza van.) Az 5000 mAh akkumulátor mindenképpen elég menőnek tűnik, aki pedig aggódik, annak elárulták, hogy egy teljesen újfajta hűtési technológia óvja a telefont a túlmelegedéstől. Ezzel már tényleg nem panaszkodhat senki, hogy egy napot se bírja a telefonja, vagy akinek mégis, annak sürgősen el kell gondolkoznia a mobilozási szokásain. Ráadásul aki játszana, annak eláruljuk, hogy a Nintendo Switch-től nagyobb, tovább bírja az akksija, és van hozzá nagyon hasonló GamePad is. Kamerafelosztásában pedig ugyanolyan, mint a Mate 20 Pro, a bökkenő csak annyi, hogy úgy néz ki, hogy kizárólag Ázsiában lesz elérhető. 

Gémerek, szevasztok
Gémerek, szevasztokDívány

Van óra és aktivitásmérő is

Jön a Huawei Watch GT okosóra is klasszikus (249 EUR) és sport (199 EUR) verzióban, ami 14 napos rendelkezésre álló időt ígér, mármint ha nem használsz GPS-t, de egyébként is messze tovább bírja, mint a példaként felhozott Apple Watch S4 és a Garmin Fenix5 Plus. Ötven méterig vízálló, vagyis búvárkodásra is alkalmas, valós időben figyeli a szívműködést is, de jön a Huawei Band 3 is (99 EUR), ami szintén 50 méterig vízálló, 7 órán át követi bőszen, hogy éppen merre futsz, ráadásul különböző edzésmódokat is felismer.

A végére hagytuk a fekete levest

Meg kell hagyni, hogy ez a telefon tényleg gyönyörű, a kijelzője gyakorlatilag kenterbe veri az otthoni TV-t, nincsen rajta felesleges hely, vagyis gyakorlatilag az egész előlap egy kijelző - a szenzorszigetet leszámítva -, és jól állnak neki a lekerekített oldalsávok is, amik a Samsung Edge vonalról ismerősek lehetnek, itt viszont nem kapott plusz funkciót, ahogyan a másik gyártónál. Hogy ennek örülni kell-e vagy nem, az egyéni preferencia kérdése - van aki szerette, hogy oda pakolhatja például a hívás gyorslistát, mások pedig folyamatosan panaszkodtak, hogy véletlenül előhívják a gyors funkciókat akkor is, ha nem akarják. Ami a fekete leves része a telefonnak, az az árazás kérdése. Nem olcsó, nem is állítja azt senki, hogy az lenne. Vannak a piacon ennél drágább telefonok is, vannak olcsóbbak is, mindenesetre az vitathatatlan, hogy nagyon erős készülék, nagyon jó képeket és videókat lehet vele csinálni, megkönnyíti a mindennapi életét azoknak, akik gyakorlatilag a telefonjukkal élik az életüket, sokáig bírja, és nem utolsósorban baromi jól néz ki. Hogy ez megéri-e azt a pénzt, azt úgyis mindenki a saját igényeihez képest mérlegeli. 

Akinek drága a Mate 20 Pro, az egyébként a Mate 20-szal sem jár rosszul, ami árban azért sokkal kedvezőbb. Triplakamera és ugyanaz a Kirin 980-as processzor került bele, csak éppen a 128 GB háttértár mellé 4 GB memória jár, és nem is vízálló, mindössze cseppálló.

Egyben minden, amit ma bemutattak.
Egyben minden, amit ma bemutattak.Dívány

Specifikációk: Huawei Mate 20 Pro és Mate 20 

Kijelző mérete: Mate 20 Pro: 6,39 hüvelyk, OLED, 2K+ (3120X1440) felbontás   Mate 20: 6,53 hüvelyk FHD+ (2244X1080) felbontás

Memória: Mate 20 Pro: 6GB RAM, 128 GB memória   Mate 20: 4GB  vagy RAM és 128 GB memória

Hátlapi kamerák: Mate 20 Pro: 40 MP  f/1.8 (fő kamera) , 20 MP f/2.2 (széles látószögű, 8 MP f/2.4 (telefotó)   Mate 20: 16 MP f/2.2, 12 MP f/1.8, 8MP f/2.4

Előlapi kamera: 24 MP

Akkumulátor: 4200 mAh   Mate 20: 4000 mAh

Rendszer: Android 9 és EMUI 9

Lapkaszett: Kirin 980

Ár: a Mate 20 Pro ára 330 ezer forint, a Mate 20 ára pedig 230 ezer forint lesz. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek