Az avarégetés a legrosszabb, amit tehetsz a kertben. Mindenkinek

Ahogy elkezdenek hullani a falevelek a fákról, úgy árad egyre több kertből elképesztő füstszag. Az avar és a kerti hulladékok elégetése nem csak a környezetre, de az egészségre is káros. Mutatjuk, mennyire.

Elkezdődött az avarégetés szezonja, amikor a lehullott leveleket és a kert hulladékokat sokan egyszerűen felgyújtják és elégetik. Azon felül, hogy elég kellemetlen az egész környéknek, rendkívüli módon veszélyezteti a környezetet és az egészségre is káros. Valószínűleg senki sem azért költözött a csendes, nyugodt vidéki házába, hogy ebben az időszakban több káros anyagot szívjon be, mintha egy buszpályaudvar közepére ülne ki mélyeket lélegezni. 

A Levegő Munkacsoport arra hívja fel a figyelmet országosan, hogy egy átlagos kerti tűz, amelyben avart, fűnyesedéket és gallyakat égetünk, óriási légszennyezettséget okoz. Ezt az alacsony égéshő, a magas nedvességtartalom és a rossz légellátás okozza - amikor a növényi részekben lévő szén csak részben oxidálódik, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik. De nem ez az egyetlen gond az égetéssel. 

Minden problémára megoldás a komposztálás
Minden problémára megoldás a komposztálásShutterstock

Egy kupac = egy közepes település egészségügyi határérték feletti szennyezése

Itt elég részletesen megnézheted, hogy mennyi és milyen típusú káros anyag kerül a légkörbe egy kupac avar égetése során, és hogy azok milyen tartós egészségügyi károkat okozhatnak - amellett, hogy legtöbbjük rákkeltő. Az ultrafinom részecskék, amik az égetés során a levegőbe kerülnek (PM2,5), hazánkban évente mintegy 11.970 ember idő előtti elhalálozását okozzák az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017. évi jelentése szerint. Ez 129.400 életév elvesztését jelenti évente, tehát aki emiatt a szennyező miatt halálozik el idő előtt, átlagosan 11 évet veszít életéből.

A szennyezés okozta kár hazánkban évente eléri a nemzeti összjövedelem (GDP) 19%-át az EgészségügyiVilágszervezet (WHO) szerint. A legveszélyesebbek az úgynevezett ultrafinom részecskék, melyek a tüdőből 20 perc alatt közvetlenül a véráramba jutnak, és okoznak súlyos elváltozásokat, elsősorban a vérrög képződéshez járulnak hozzá - írja a Levegő Munkacsoport, akik mérésekkel is tudják illusztrálni, mit jelent egy település életében a kerti hulladékok égetése. Gödön az avarégetés például két és félszeresére emelte ezeknek az ultrafinom részecskéknek a számát a levegőben egy nap alatt, így az önkormányzat meg is tiltotta téli időszakban az égetést.

Erre egyébként törvényi lehetőségük van, és sok önkormányzat él is azzal, hogy szabályozza az avarégetést. Egyébként a törvény szerint alap setben ez a tevékenység tilos, kivéve ha az önkormányzat ezt szabályozza, akkor pedig a rendelet szerint kell eljárni, de Pest megyében például több település önkormányzata is belátta a környezetre és az egészségre gyakorolt negatív hatását, ezért betiltotta egész évben az avarégetést. 

Ne égesd el az avart és a kerti hulladékot.
Ne égesd el az avart és a kerti hulladékot.Shutterstock

De akkor mit lehet tenni helyette? 

A tökéletes megoldás a komposztálás, ezzel gyakorlatilag mindenki nyer. A komposztálás folyamata során az elhalt növényi részeket mikroorganizmusok bontják le és alakítják át humusszá, amivel aztán később újra táplálni tudod a növényeidet. A komposztáláshoz néhány négyzetméternyi területre van szükség a kert árnyékos részén, illetve néhány eszközre, amivel időről-időre át tudod forgatni a komposztot. Sokan félnek attól, hogy a komposztálás során a kártevők nem pusztulnak el, azonban ha kellő mennyiségben van jó komposztod, akkor ettől nem kell tartani, itt pedig össze is írták, mire kell figyelni ahhoz, hogy jövőre már a saját komposztodtól legyen zöld a kerted. Érdemes elolvasnod azt is, hogy milyen munkákat kell most elvégezned a ház körül. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra