Mennyire tűzveszélyesek a szárítógépek?

Vannak olyan háztartási gépek, amik használata lakástűzhöz vezethet, a szárító is ilyen, de azért könnyű megelőzni, hogy a kényelem tragédiába torkolljon.

Az emberiség több kérdésben is megosztott, ilyen például az, hogy kell-e a mosógép mellé egy szárító is otthonra. Ha te azok közé tartozol akinek már van, vagy éppen tervezel venni egyet, fogadd meg a Test német fogyasztóvédelmi magazin jótanácsait!   

Németországban például évente több száz tüzet okoznak ezek a készülékek. Jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy 17 millió ilyen gép van náluk országszerte, de azért nyilván senki nem szeretne arra gyúrni, hogy bekerüljön a kevés kivétel közé. 

De miért annyira veszélyesek ezek a készülékek? "Azért, mert nagyon magas hőmérsékletre van szükség ahhoz, hogy a ruhák szárazon kerüljenek ki a gépből, ráadásul a képletben szerepel némi nedvesség, por és szösz is. Igaz, ezek kombinációja nem azonnal, hanem valószínűleg többéves használat után vezethet katasztrófához" - foglalta össze a lényeget a magazinnak Christoph Türk tűzvédelmi szakértő.

Ha magunk szeretnénk beüzemelni a szárítót, akkor fontos, hogy előtte mindenképpen elolvassuk a használati utasítást a biztonsági előírásokkal. Például nem mindegy, hogy ha a konyhában hagyunk neki helyet, akkor van-e munkalap, ami megvédi, hogy kívülről a nedvesség ne jusson a gépbe. Türk szerint a szárítót nem szabad időkapcsolós konnektorba sem bedugni, mert tűzveszélyes lehet, ha kimarad a szárításnak az utolsó fázisa, vagyis amikor a gép lehűti a ruhákat.

Ha minden rendeltetésszerűen működik, és szeretnénk, hogy ez így is maradjon, akkor muszáj a készüléket rendszeresen kitisztítani, ugyanis ha a por és a szösz rátelepszik az elektromos alkatrészekre, vezetékekre, abból baj lehet. Biztos, ami biztos alapon jobb, ha a külső veszélyforrásokat is minimalizáljuk, vagyis ha lehet, akkor a gépet ne állítsuk rá szőnyegre, rendszeresen porszívózzunk a környékén, és a nyílásokat lehetőleg ne zárja el semmi.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek