Jön a hideg, de nem mindegy, hogy fűtesz!

Ha központi fűtésed van, amit ráadásul már be is röffentettek, akkor nyugodtan dőlj hátra. Ha azonban más fűtőeszközzel varázsolsz meleget a lakásba, akkor most jól figyelj!

A nyár sokáig kitartott, de pár napja vége lett a jó világnak, és több helyen már talaj menti fagy volt hajnalban. Ez pedig azt jelenti, hogy idén kicsit korábban kezdődik a fűtésszezon, ami komoly veszélyeket rejt magában. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság információi szerint 2016-ban 13 százalékkal több szénmonoxid-mérgezéses esetet regisztráltak, mint az azt megelőző évben, igaz, a halálos kimenetelű események száma csökkent. Biztos, ami biztos, azért nemrég kiadtak egy közleményt, hogyan lehet kivédeni a baleseteket. 

Az alábbi tanácsok figyelembevételével mind a kéménytüzek, mind a szénmonoxid-mérgezések elkerülhetőek:

  • A fűtőeszköz és a kémény kialakítását és karbantartását bízd szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek.
  • Évente legalább egyszer ellenőriztesd a fűtőeszközöd. A lerakódott por és szennyeződés nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, de balesetekhez is vezethet.
  • A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, a lakók által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. (Itt lehet időpontot foglalni). Ha valaki a telefonos ügyintézést választja, a 1818-as telefonszámot kell hívnia, majd a 9-es és az 1-es nyomógomb benyomásával eléri a kéményseprőipari ügyfélszolgálatot.
  • A szénmonoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodj a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltess résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.
  • Egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos egy jó minőségű szénmonoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.
  • Ezek az érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak, ezek pedig megbuktak az ellenőrzéseken, ne használd őket! 
  • Ne fűts háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba.
  • Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.
  • A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.