Tízezreket spórolhatsz: így találhatod meg a legolcsóbb repülőjegyet

A légitársaságok gyakran úgy váltogatják az áraikat, mint más a zokniját, a legtutibb ajánlatot ezért nem egyszerű megtalálni. Legalábbis ha nem tudod, hogy hol érdemes keresgélned. Segítünk, hogy rálelj a legolcsóbb repjegyekre!

Manapság már számos weboldal teremt lehetőséget arra, hogy a dátumot és az úti célt bepötyögve felkutassa számodra a legjutányosabb árú repülőjegyet, de különbségek azért így is vastagon akadnak. Erre jutottak a Which? vizsgálódásai is.

Akár százezret is spórolhatsz

Az elemzés során a Which? tíz népszerű célállomás adatait nyálazta át egy csomó lehetséges forgatókönyvre – a last minute utazástól kezdve a fél évre előre történő foglalásig – öt ismert repülőjegy-árösszehasonlító oldal segítségével.

A legtekintélyesebb árszakadékok az amerikai járatoknál rajzolódtak ki. Miközben a Momondo nevű oldal már 464 fontért (mintegy 169 ezer forintért) talált egyirányú jegyet Miamiba, addig a Google Flights 770 fontért (281 ezer forintért) kínálta a „legjobb” ajánlatot, ami elég tekintélyes, 112 ezer forintos különbözetet jelentett.

Érdemes alaposan utánajárni az áraknak
Érdemes alaposan utánajárni az áraknakFotó: Shutterstock

Ezek a legolcsóbbak

Ha szigorúan csak az anyagiakat nézzük, akkor a fent említett Momondo az egyértelmű befutó. Az oldal csont nélküli eredménnyel, vagyis 10-ből 10 esetben találta meg a legkedvezőbb ajánlatokat.

Ami a további helyezetteket illeti, a Momondo-t a Cheapflights és a Kayak követte az olcsósági rangsorban – ezek 10-ből 8-szor mutatták meg a legalacsonyabb árat –, majd a sort a Skyscanner és a Google Flights zárta.

Az ár nem minden

A Which? nemcsak az árakra volt kíváncsi, hanem arra is, hogy az oldalak mennyire felhasználóbarátak. Mint kiderült, a Momondo ilyen téren már kevésbé tud remekelni: az internetezők válaszai alapján 52 százalékos összpontszámmal futott be a hatodik helyre (itt összesen 10 oldal versenyzett). Voltak, akik például azt kifogásolták, hogy a feltüntetett összegek nem igazán fedik a valóságot, a foglalásnál ugyanis váratlan költségekbe ütköztek.

A Gotogate szintén tartogathat meglepetéseket – nem a kellemes fajtából. Bár a válaszadók 35 százaléka a csábító áraktól vezérelve foglalt az oldalon, egy részük ezt később megbánta: 16 százalékuk tapasztalt valamilyen problémát, az ügyfélszolgálat teljesítményét pedig csupán két csillagosra értékelték. Az elégedettség tekintetében a Gotogate így az utolsó helyen végzett.

Ha körültekintően foglalsz, sok idegeskedéstől kíméleheted meg magad
Ha körültekintően foglalsz, sok idegeskedéstől kíméleheted meg magadFotó: Shutterstock

Valamit valamiért

A másik végletet a magyar nyelvű felületen is elérhető Skyscanner képviselte, ami 67 százalékos összpontszámot szerzett. Az oldalt úgy választották a legjobbnak, hogy a megkérdezettek az összes létező szempontból – a mezőnyben egyedüliként még ár/érték arányban is – négy csillagosra értékelték. Az eredmény azt mutatja, hogy még ha nem is mindig a létező legolcsóbb ajánlatokat ássa elő, legalább megbízhatónak mondható és nem vezet félre az árakkal.

A repülőjegyekre egyébként kivételesen nem igaz a mondás, hogy régen minden jobb volt. Itt egy kis olvasnivaló arról, hogy miként változtak az árak 1955 óta.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.