Lejárt a szavatossága? Nem biztos, hogy romlott is!

A lejárati dátumok általában durva becsléseken alapulnak, ezért nem lehet vakon megbízni bennük.

Előfordult már veled, hogy tanácstalanul ácsorogtál a hűtő előtt, mert nem tudtad eldönteni, hogy megeheted-e még azt a kifogástalannak látszó terméket, aminek előző nap járt le a szavatossága? Nem vagy vele egyedül! A National Resources Defense Council nevű amerikai környezetvédelmi szervezet szerint emberek milliói dobnak ki teljesen jó állapotú élelmiszereket, mert azt gondolják, hogy a csomagoláson feltüntetett dátumon túl nem biztonságos a fogyasztásuk. Ez pedig színtiszta pazarlás, hiszen az időpont gyakran csak azt jelzi, hogy a termék addig garantáltan nem veszít a minőségéből. Lehet, hogy ezután csökken az élvezeti értéke, de nem valószínű, hogy bármi bajod lenne tőle. A Business Insider ezért is gyűjtötte össze, honnan ismerhető fel, ha egy élelmiszer ténylegesen kezd megromlani. 

Tojás

A tojáshéj porózus, ezért ahogy telik az idő, a tojás belsejében légbuborék jelenik meg. Hogy ez miért érdekes? Azért, mert ha a tojás a légbuborék hatására a víz felszínen lebeg, akkor levonható a tanulság, hogy öregebb, így nem feltétlenül alkalmas emberi fogyasztásra. Főleg, ha feltörve a szaga sem stimmel. 

Ha vízbe téve elsüllyed, tutira nincs baja
Ha vízbe téve elsüllyed, tutira nincs bajaKaszás Tamás / Dívány

Joghurt

A természetes tartósítószerként is funkcionáló baktériumkultúráknak hála a joghurt 1-3 hétig is eláll lezárt csomagolásában. Amikor azonban a baktériumok elpusztulnak, hirtelen mindenre rosszra fordul. Ennek egyik csalhatatlan jele, hogy a joghurt erőteljesen vizesedik, savanyú szagot áraszt és penészfoltok jelennek meg rajta.

Marhahús

A marhahúsnál a nyálkás, ragadós felület (és a büdös szag) az, amire figyelni kell. Az elszíneződés viszont önmagában még nem akkora gond.

Hummusz

A külső szemrevételezés itt sajnos nem elegendő. A romlófélben lévő humusz leginkább arról azonosítható, hogy az íze savanykás jelleget ölt.

Olívaolaj

Az olívaolajnál szerencsére nem szükséges vásárra vinni az ízlelőbimbóidat (csak a szaglószerveidet!). Ha még jó, fel fogod ismerni jellegzetes illatát, ha meg nem, akkor motorolajra vagy ragasztóra emlékeztető szag csapja meg az orrod.

Halak

A kiindulópont legyen az, hogy a friss halat a vásárlástól számított 36 órán belül el kell fogyasztani. Amikor kezd megromlani, már amúgy sem lesz ugyanolyan, mint amikor megvetted: nyálkás lesz a felülete és a szaga is kellemetlen irányt vesz.

A szaguk árulkodó
A szaguk árulkodóShutterstock

Zöldségek

A zöld színű zöldségek elsárgulnak, amikor tönkremennek. Van, amelyik ilyenkor még menthető: a zellert például úgy frissítheted fel, hogy levágod róla az elszíneződött részeket, majd 10-15 percre jeges vízbe áztatod.

Tej

A tejnél viszonylag egyszerű a dolgod: ha darabos az állaga és savanyú a szaga, mehet a kukába.

Gyümölcsök

Ha megváltozik a gyümölcs textúrája és megpuhul, inkább ne kísértsd vele a sorsot. Figyelmeztető jel lehet még a ráncos bőr, az extrém elszíneződés és a furcsa szag is.

Kenyér

A kenyérnél elsősorban a penészfoltokra kell ügyelni. Ha megjelenik, ne csak a fertőzött szeletet dobd ki, hanem az egész kenyeret, mert lehet, hogy a penész máshol is jelen van, csak szabad szemmel nem érzékelhető. A száraz és kemény kenyér ellenben továbbra is fogyasztható, hiszen a penésznek nedvességre van szüksége. Ha szendvicsként már nincs is gusztusod hozzá, kenyérmorzsaként vagy krutonként bátran felhasználhatod.

A penészeskenyeret nem szabad megenni
A penészeskenyeret nem szabad megenniShutterstock

Felvágottak

A hozzáértők szerint a csemegepultból vásárolt felvágottak nagyjából három napig őrzik meg minőségüket, ezután megváltozik a textúrájuk és a szaguk is. Ha a sonka és a szalámi megkeményedik vagy nyálkássá válik, úgy már szintén necces megenni.

Sajtok

A sajt eltarthatósága a nedvesség körül forog: minél puhább és nedvdúsabb, annál hamarabb romlik meg. Ezt a folyamatot savanyú tejre emlékeztető szag kíséri. És mi van a penésszel? Felbukkanása esetén a lágyabb és szeletelt sajtokat már nem szabad elfogyasztani, keményebb társaikról – mint a cheddar vagy a parmezán – viszont nem kell lemondanod, feltéve, hogy levágod róluk a kérdéses részt.

Fogyasztható és minőségét megőrzi – mi a különbség? 

Az Élelmiszerlánc szerint a „fogyasztható” kifejezést a gyorsan romló élelmiszereknél – például a húsáru, tejtermék, tojás, stb. – kell használni. Ez szerepel valamennyi olyan terméken, amelyek elfogyasztása a megadott dátum után már nem biztonságos. A „minőségét megőrzi” ezzel szemben azt jelenti, hogy az adott élelmiszer (jellemzően konzervek, kekszek és fűszerek) a jelzett dátum után veszíthet minőségéből, élvezeti értékéből.

Persze, ahhoz az étel megőrizze minőségét, elengedhetetlen, hogy megfelelő módon tárold. Erről itt és itt írtunk részletesebben. 

  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek