Innen tudhatod, hogy megromlott a darált hús

A darált marhahús egyik előnye, hogy konkrét tervek nélkül is meg lehet venni, hiszen viszonylag sokféle étel üthető össze belőle a családnak. De mi tegyünk akkor, ha a hűtőből kivéve szembesülünk vele, hogy kezd megbarnulni? Menthető még vagy vége a dalnak?

A kérdés most a Takeout szerzőjének, Gwen Ihnatnak a fejében ütött szeget. A családanya már meg sem tudja számolni, hány alkalommal szegődött az interneten az igazság nyomába, de mindig ugyanaz lett a vége: totális tanácstalanság. Van, ahol azt írják, hogy a megbarnult darált húst bizony ki kell dobni, máshol meg váltig állítják, "jó lesz az még". Az anyuka a kétségbeeséstől, éhségtől és az időhiánytól hajtva általában az utóbbi megközelítésben akart hinni, és bár döntése eddig nem követelt emberéleteket, úgy döntött, ideje segítségül hívni a tudományt.

A szaga fontosabb

Gwen Ihnat elsőként az Észak-amerikai Húsipari Intézetet (North American Meat Institute) kereste meg kínzó kérdésével, ahonnan a következő választ kapta:

Az elszíneződés az oxigén miatt van, és nem kapcsolódik a biztonsághoz.

Mint kiderült, ezt az álláspontot képviseli az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma is. Weboldaluk szerint a színváltozás önmagában nem jelenti azt, hogy megromlott volna a termék, mivel ez teljesen normális a friss áruknál. Ha viszont nemcsak barnulást tapasztalsz, hanem kellemetlen szagok csapják meg az orrod, és/vagy azt látod, hogy ragadóssá, nyálkássá vált a hús felülete, már nem szabad felhasználni – írják ajánlásukban.

Ha oxigén éri, megbarnul
Ha oxigén éri, megbarnulShutterstock

Ronda, de finom

Az újságíró megkeresett egy másik szakembert is, aki tudományos szempontból is elmagyarázta, mi történik ilyenkor. Janeal Wyn Yancey, az Arkansasi egyetem húskutatója azt mondja, a marhahús vörös színe a mioglobin nevű fehérjének köszönhető.  Az izmok oxigénellátásáért felelős fehérje a levegő hatására ugyanúgy viselkedik, akárcsak egy felvágott alma. Ahogy a felülete oxidálódik, fokozatosan megbarnul.

A hús ekkor talán már nem olyan esztétikus, mint amikor megvetted, viszont még teljesen ártalmatlan. A hangsúly itt azon van, hogy még, mivel innentől kezdve meg vannak számlálva a napjai: ha túl sokáig vársz, előbb veszít az ízéből, majd menthetetlenül megromlik.

Hogy mehetek biztosra?

Úgy, hogy megszívleled Janeal Wyn Yancey tanácsait, aki a következőket javasolja:

1. Ellenőrizd a szavatossági idejét!

Ha még nem jött el a lejárat napja, valószínűleg rendben vagy. Legalábbis, ha nem követtél el semmilyen élelmiszerbiztonsági vétséget (például úgy, hogy csak fél nap után jutott eszedbe kivenni a húst az autóból).

2. Szagold meg!

Ha elszaporodnak a káros baktériumok a húsban, az a szagán is érezhető lesz. Amint megbüdösödik, már nincs visszaút: szabadulj meg tőle.

3. Süsd magas hőfokon!

Bármennyire is frissnek tűnik a darált húst, hallgass a szakemberre, és 160 fokos hőmérsékleten készítsd el. Így biztosan nem jelent majd egészségügyi kockázatot. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek