Innen tudhatod, hogy megromlott a darált hús

A darált marhahús egyik előnye, hogy konkrét tervek nélkül is meg lehet venni, hiszen viszonylag sokféle étel üthető össze belőle a családnak. De mi tegyünk akkor, ha a hűtőből kivéve szembesülünk vele, hogy kezd megbarnulni? Menthető még vagy vége a dalnak?

A kérdés most a Takeout szerzőjének, Gwen Ihnatnak a fejében ütött szeget. A családanya már meg sem tudja számolni, hány alkalommal szegődött az interneten az igazság nyomába, de mindig ugyanaz lett a vége: totális tanácstalanság. Van, ahol azt írják, hogy a megbarnult darált húst bizony ki kell dobni, máshol meg váltig állítják, "jó lesz az még". Az anyuka a kétségbeeséstől, éhségtől és az időhiánytól hajtva általában az utóbbi megközelítésben akart hinni, és bár döntése eddig nem követelt emberéleteket, úgy döntött, ideje segítségül hívni a tudományt.

A szaga fontosabb

Gwen Ihnat elsőként az Észak-amerikai Húsipari Intézetet (North American Meat Institute) kereste meg kínzó kérdésével, ahonnan a következő választ kapta:

Az elszíneződés az oxigén miatt van, és nem kapcsolódik a biztonsághoz.

Mint kiderült, ezt az álláspontot képviseli az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma is. Weboldaluk szerint a színváltozás önmagában nem jelenti azt, hogy megromlott volna a termék, mivel ez teljesen normális a friss áruknál. Ha viszont nemcsak barnulást tapasztalsz, hanem kellemetlen szagok csapják meg az orrod, és/vagy azt látod, hogy ragadóssá, nyálkássá vált a hús felülete, már nem szabad felhasználni – írják ajánlásukban.

Ha oxigén éri, megbarnul
Ha oxigén éri, megbarnulFotó: Shutterstock

Ronda, de finom

Az újságíró megkeresett egy másik szakembert is, aki tudományos szempontból is elmagyarázta, mi történik ilyenkor. Janeal Wyn Yancey, az Arkansasi egyetem húskutatója azt mondja, a marhahús vörös színe a mioglobin nevű fehérjének köszönhető.  Az izmok oxigénellátásáért felelős fehérje a levegő hatására ugyanúgy viselkedik, akárcsak egy felvágott alma. Ahogy a felülete oxidálódik, fokozatosan megbarnul.

A hús ekkor talán már nem olyan esztétikus, mint amikor megvetted, viszont még teljesen ártalmatlan. A hangsúly itt azon van, hogy még, mivel innentől kezdve meg vannak számlálva a napjai: ha túl sokáig vársz, előbb veszít az ízéből, majd menthetetlenül megromlik.

Hogy mehetek biztosra?

Úgy, hogy megszívleled Janeal Wyn Yancey tanácsait, aki a következőket javasolja:

1. Ellenőrizd a szavatossági idejét!

Ha még nem jött el a lejárat napja, valószínűleg rendben vagy. Legalábbis, ha nem követtél el semmilyen élelmiszerbiztonsági vétséget (például úgy, hogy csak fél nap után jutott eszedbe kivenni a húst az autóból).

2. Szagold meg!

Ha elszaporodnak a káros baktériumok a húsban, az a szagán is érezhető lesz. Amint megbüdösödik, már nincs visszaút: szabadulj meg tőle.

3. Süsd magas hőfokon!

Bármennyire is frissnek tűnik a darált húst, hallgass a szakemberre, és 160 fokos hőmérsékleten készítsd el. Így biztosan nem jelent majd egészségügyi kockázatot. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.