A szúnyogriasztók többsége bizonyítottan használhatatlan

A 11 különböző termék hatékonyságát megvizsgáló kutatók szerint vannak olyan módszerek is, amelyek inkább odavonzzák, nem pedig elriasztják a zümmögő kis rohadékokat.

A kutatók egy emberi csali, egy szélcsatorna és egy csomó hálóval foglyul ejtett szúnyog segítségével tesztelték le a szúnyogriasztókat. A lefújt/bekent/feldíszített tesztalany felől fújdogált a szél, a hálós csapdában várakozó szúnyogok mozgását megvizsgáló kutatók pedig feljegyezték, mire hogy reagálnak a vérszívók. A jó hír az, hogy csak egy olyan módszer akadt, amellyel ellentétes hatást érhetünk el.

Még mindig a spray a legjobb

A kutatásról beszámoló Iflscience szerint a citromfüves gyertyák bizonyultak a leghasználhatatlanabbnak a kísérletek során: csak kis mértékben ugyan, de ezek még a riasztó nélküli csalinál is több szúnyogot csábítottak a tetthelyre. A spray-k ugyanakkor mind működőképesnek bizonyultak. Ennek ellenére még ebben az esetben is elég valószínű, hogy megcsípnek a tenyérbemászó kis dögök. Pláne ha sokan vannak.

Ami tényleg működik

A leghatékonyabbnak a citromillatú eukaliptusz olajból készült termékek és a jó öreg DEET bizonyultak egyébként: az utóbbi 60 százalékkal csökkenti a szúnyoginvázió esélyét.

shutterstock 626634332
Shutterstock

A sereghajtók

A citromfüves szúnyogcsábító mellett a viselhető, gyógynövényekkel operáló karkötők és a magas frekvenciájú hangokat kibocsátó készülékek is leszerepeltek:

Egy olyan kutatásról sem tudunk, ami bebizonyította volna, hogy a szúnyogokat hanghullámokkal is távol lehet tartani.

Az ilyen készülékek a kígyóolaj modern ekvivalenseinek tekinthetők - savaztak a kutatók.

Egy viselendő eszköz mégiscsak átment egyébként a teszten: ez egy ventilátorral és egy adag metoflutrin nevű vegyszerrel felszerelt porlasztó volt. A viselőt permetfelhőbe borító eszköz a többi kütyüvel ellentétben tehát valóban használhatónak tűnik, ami tulajdonképpen elég is ahhoz, hogy kitűnjön valaki a mezőnyből.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek