Így gondozd a petúniád, hogy gyönyörű legyen

Az egyik legnépszerűbb egynyári virág, ami egész októberig ontja a virágokat, ha tudod, hogyan viseld gondját.

A petúnia olcsó, ellenálló és csodásan szép egynyári virág, ami tavasztól őszig folyamatosan virágzik, ellenáll a hőségnek, még egy kis illata is van - egyszóval igazi főnyeremény, ha tudjuk, mit kell vele csinálni.

shutterstock 1019514964
Shutterstock

A gondozása nem ördöngősség, ha az alábbi néhány trükkre odafigyelsz, nem lesz vele gondod!

1. Kapjon elég napot!

A petúnia nem háklis, de akkor a legszebb, ha megfelelő mennyiségű napfényt kap. Ahhoz, hogy igazán szép legyen, legalább napi 6 óra napsütés kell neki, de ideális esetben 8 órán át süti nap. Ha nálad csak 3-4 órányi napot kap, nem fog tudni olyan dúsan virágzani. 

2. Kapjon elég vizet!

Városban, erkélyeken és teraszokon ládákba ültetjük, ami miatt sokkal kisebb gyökérzete fejlődik, mintha nagy ágyásokban nőhetne. Ezért rendszeresen kell locsolni, nyáron (megfelelő méretű ládában) általában minimum kétnaponta, kánikulában naponta. Szereti az olyan virágládát, aminek van alsó víztartálya, ezek nem is kerülnek sokba, ha teheted, érdemes ilyenbe ültetni, de persze locsolni akkor is kell.

3. Kapjon rendszeresen tápot!

A petúnia intenzíven nő, rengeteget virágzik, és emiatt elég hamar el is használja a kis virágládányi föld tápanyagait. Ha azt szeretnéd, hogy egész szezonban dúsan hozza a virágokat, hetente egyszer tápoldatos vízzel is öntözd meg, nem kell semmi speciális, az áruházakban kapható virágzó növényekhez javasolt tápoldatok nagyjából bármelyike megfelel.

shutterstock 164423684
Shutterstock

Figyelj arra, hogy ne lépd túl a tápoldat adagolásánál a javasolt mennyiséget, a túl sok éppúgy árt a növénynek, mint a túl kevés!

4. Csipkedd le az elszáradt virágokat

A leghálásabb akkor lesz a virágod, ha ezt egy-két naponta megteszed. Ha nincs túl sok petúniád, ez nem sok idő, néhány perc alatt le tudjuk róla szedegetni a már elszáradt virágokat, így a növény nem magokat fog növeszteni, hanem újabb virágokat. A már elszáradt virágokat könnyedén, kézzel ki lehet húzni a helyükről, nem kell hozzá semmilyen speciális eszköz, viszont pár perc után az ujjaink kicsit ragacsosak lesznek a művelettől, ne ijedj meg, ez normális, és nem veszélyes.

5. Ha nyurga, kurtítsd meg!

Még rendszeres gondoskodás mellett is előfordulhat, hogy egy-egy növényke túl hosszúra nőtt, és a hajtások nyurgává, sárgássá válnak. Ez sem baj, egyszerűen vágd vissza 5-6 centisre, gondozd tovább, ahogy eddig is, és pár héten belül magához tér, újra virágzani kezd

6. Ne ültesd nagyon sűrűn!

A paláta tavasszal picike, de türelem, hamar nagyra nő. Egy átlagos (60 centis) virágládába maximum 2-3 tövet ültess be, mire igazán kitör a nyár, ki fogják tölteni a nekik szánt helyet. Ha nagyon összezsúfoljuk őket, nem tudnak szépen fejlődni, mert egymással fognak harcolni a területért.

7. Figyeld a csigákat!

A petúniákat - legalábbis nálam - elkerülik a levéltetvek, nem piszkálja a vándorpoloska (persze, mert az a paradicsomot eszi), viszont nagy kedvence a csigáknak. Könnyen rá fogsz jönni, ha nálad is ez a helyzet, ugyanis egyszer csak azt veszed észre, hogy valaki elkezdte körberágcsálni a virágod szirmait, és a szép tölcsérforma oldalai itt-ott (vagy körben mindenhol) hiányoznak. Ha ilyet látsz, csigád van.

Ha csak kicsit esznek belőle, én hagyni szoktam, ha nagyon belelendülnek, akkor reggel és estefelé indulok őrjáratozni, olyankor el lehet csípni a lakomázó csigákat. Egyszerűen le szoktam venni őket a virágról, és elviszem a tetteseket a kert egy távoli, petúniáktól mentes sarkába. Ha nagyon nagy a csigavész, mindenféle módszerrel össze lehet őket fogdosni, pl. lapos tálka sörrel, nálam erre még nem volt szükség.

+1 Vedd jó helyen

Idén már lehet, hogy késő, de hasznos lehet jövőre. Nekem a kertészetes palánták váltak be igazán. Vettem már szemre csodás petúniát út menti virágosnál, ami aztán csak egyre satnyult - kertész barátnőm szerint azért, mert annyira erőszakosan tápoldatozták az eladás előtt, hogy teljesen kizsigerelték vele a növényt. Ugyanígy: a hetek óta az ablak (és természetes fény, napsütés) nélküli áruházban sínylődő növénykéknek jóval hosszabb időre lesz szüksége a kibontakozáshoz, mint egy olyannak, amelyik jobb körülmények közül érkezik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek