Mihez kezdjek, ha törlik a járatom?

Nyaralni készülsz, de nem hagy nyugodni a gondolatot, hogy hirtelen törlik a járatod? Elmondjuk, milyen forgatókönyvekkel számolhatsz.

A légi-közlekedésben néha történnek előre nem látható események, így sajnos benne van a pakliban, hogy a tervezett időpontban nem fogsz tudni útnak indulni. Éppen ezért a te érdeked is, hogy tisztában legyél az uniós szabályozás által biztosított utasjogokkal.

Mi minősül járattörlésnek?

Az Európa Önökért uniós portál szerint járattörlésről három esetben beszélhetünk:

  • ha a légitársaság nem indítja el a foglalásodban szereplő menetrend szerinti gépet, hanem áttesz egy másik járatra
  • ha a repülő ugyan felszáll, de vissza kell fordulnia a kiindulási repülőtérre, így végül egy másik járattal kell utaznod
  • és ha a járat nem arra a reptérre érkezik, amelyik a jegyeden szerepel (*).

(*Kivéve, ha elfogadtad, hogy a légitársaság átfoglalással juttasson célba, vagy az érkezési repülőtér ugyanazt a várost vagy régiót szolgálja ki, mint a jegyen feltüntetett repülőtér, ez a két eset ugyanis hivatalosan késésnek minősül.)

Nem csak hallgatni van jogod
Nem csak hallgatni van jogodShutterstock

Mit tehetek ilyenkor?

Neked elvileg semmilyen tennivalód nincs, csak a légitársaságnak, melynek a következő opciókat kell felajánlania számodra:

  • visszatérítik a jegyed árát, és ha csatlakozó járatról van szó, a lehető legkorábbi járattal visszavisznek az induló reptérre
  • átfoglalással repítenek el úti célodhoz a lehető leghamarabb
  • vagy a szabad helyek függvényében hasonló feltételekkel szállítanak el oda egy általad megválasztott később időpontban.

Akármelyik megoldás mellett is döntesz, utána többé már nem élhetsz a másik két lehetőséghez kapcsolódó jogokkal. Ingyenes segítségnyújtásra és kártérítésre viszont még lehet esélyed. 

Milyen segítségre számíthatok?

Amennyiben az átfoglalást vagy a hazautat választod, a légitársaságnak a várakozás idejére ingyenes segítséget kell felkínálnia. Ez az innivalót, az élelmet, a szállást (ha az átfoglalt járat másnap indul), a repülőtér és a szálláshely közötti transzfert, valamint 2 telefonhívás, telex, faxüzenet, vagy e-mail küldésének költségeit tartalmazza.

Ha a felajánlás a helyszínen mégsem történne meg, és kénytelen vagy magadnak fizeti az ételt, italt, a légitársaság később számla ellenében köteles megtéríti kiadásaidat, feltéve, hogy azok szükségesek, észszerűek és helyénvalóak voltak.

Kötelező a tájékoztatás

A légi utasokat megillető uniós jogokról szóló tájékoztatót a légitársaság a repülőtér utasfelvételi pultjánál, önkiszolgáló jegykezelő automatáinál, illetve online is köteles közzétenni. Ha a légitársaság megtagadja a beszállítást, vagy a járatod több mint 2 órás csúszással indul, netán jelentős késéssel érkezel meg, a légitársaságnak írásos tájékoztatót is kell adnia a kártérítésre és a segítségnyújtásra vonatkozó szabályokról.

Mikor kaphatok kártérítést?

Alapvetően akkor, ha nem kaptál értesítést a járattörlésről legalább 14 nappal a menetrend szerinti indulás időpontja előtt. Ha azonban a légitársaság bizonyítani tudja, hogy a törlésre rendkívüli körülmények – például légiforgalmi szolgáltatási rendszerek által hozott döntések, kedvezőtlen időjárási viszonyok és biztonsági kockázatok – miatt került sor, akkor nem.

A szabályozás szerint a légitársaságnak kell bizonyítania, hogy személyesen és megfelelő időben értesített. Ha ez nem így történt, az illetékes tagállami hatósághoz fordulhatsz segítségért. Ami a kártérítés összegét illeti, az a távolságtól is függ:

Távolság Összeg euróban
1500 km vagy kevesebb  250
Több mint 1500 km az Európai Unión belül, illetve minden más olyan járat esetében, melynek útvonala 1500 km és 3500 km között van  400
 Több mint 3500 km  600

És ha késik a gép?

Ha a járatod az induláskor késik, annak időtartalmától és a járat útvonalának hosszától függően segítségnyújtásra számíthatsz, továbbá jogosult lehetsz arra, hogy a légitársaság visszatérítse a jegy árát és visszaszállítson a kiindulási repülőtérre. Ha pedig a gép több mint 3 óra késéssel ér célba, kártérítés is járhat (feltéve, hogy nem rendkívüli körülmények állnak a háttérben).

Előbb vagy utóbb biztosan célba érsz
Előbb vagy utóbb biztosan célba érszShutterstock

Még mindig nem vagy teljesen nyugodt? Akkor töltsd le a Passenger Rights nevű alkalmazást (Androidra itt, iPhone-ra itt) a mobilodra! Ha úgy hozza a szükség, minden kérdésedre választ kaphatsz belőle.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek