Tippek a légkondi nélküli élethez nyárra

Olvasási idő kb. 5 perc

Most már úgysem találsz olyan szerelőt, aki nagyon gyorsan megszabadít a szenvedésedtől, úgyhogy itt az idő megtanulni, hogyan éld túl légkondi nélkül a mostani hőséghullámot.

A kánikulának leginkább a strandüzemeltetők és a légkondiszerelők örülnek, ugyanakkor nem valószínű, hogy most találsz egy olyan megbízható szakit, aki ráér arra, hogy gyorsan beszerelje a frissen vásárolt készüléket, és ezért nem kér egy kisebb vagyont. Az a jó hírünk, hogy van néhány tipp és trükk, amivel az ígéretek szerint ha nem is vígan és dalolva, de kicsit kevesebbet szenvedve lehet átvészelni  otthon a hőséget. Előre szólunk, mielőtt hiú ábrándokba kergeted magad hideg az egészen biztosan nem lesz egyiktől sem a lakásban. 

Használd a fizika tanulmányaid!

Na, nem kell az összeset, az sem baj ha olyan hiányosak, mint mondjuk az enyém, elég ha azt megjegyzed most, hogy a meleg levegő felfelé száll. Persze jó kérdés, hogy akkor miért nem száll már ki a világűrbe vagy bárhova, de ez megint csak egy másik törvény, ne menjünk bele, hanem maradj meg annyinál, hogy a saját lakásodra vetítve ez azt jelenti hogy az emeleten, a tetőtérben, a galérián mindig melegebb lesz mint a földszinten vagy a föld közelében. Nem állítjuk, hogy érezhetően fázni fogsz, ha leköltözöl a tetőtérből a nappaliba, mindenesetre egy kicsit jobb lesz. 

Ennél van jobb megoldás
Ennél van jobb megoldásShutterstock

Minden ami hőt termel, az most nagyon zavaró. Lehet ez egy villanykörte, egy számítógép, a TV, de legfőképpen a tűzhely. Semmi bajod nem lesz, ha nem állsz neki itthon főzőcskézni, ha nem most készítesz a sütőben 250 fokon pizzát, vagy ha akár kicsavarsz néhány izzót. Hideg még ettől sem lesz a lakásodban, csak kicsit kevésbé lesz meleg. Ja, sötétíts be a lakásban, és nappal zárd ki a meleget, este pedig engedd be a hidegebb levegőt. 

Most jöhet a biológia

Vagyis ha a tested felhevült, akkor le kell hűteni. Nem sokkolni, csak szépen hűteni. Erre való a hidegvizes borogatás, amit érdemes a bokádra és a csuklódra tenni miközben próbálsz nem szétolvadni a kanapén. Így ugyanis szépen hűtöd az egész szervezeted. A kisállatodnak is tegyél a földre egy hidegvízbe áztatott majd kicsavart törölközőt, és ne felejtsd, hogy ebben az időben nekik is jólesik egy langyos zuhany, még ha elsőre nem is látod rajtuk a kitörő lelkesedést. 

Igyál sok folyadékot, lehetőleg vizet. Izzadni fogsz tőle, de most egy percig se sajnáld, ugyanis ezzel is hűti magát a szervezeted. Ha már úgy érzel, hogy nagyon ragadsz, akkor persze jól fog esni egy kiadós zuhany, de ne aggódj, miután kikászálódtál a kádból, már a fürdőszobában elkezdesz újra izzadni, és ez így van rendjén. 

DIY légkondi

Ha minden kötél szakad, és tényleg elviselhetetlen az egész, akkor készíthetsz házi légkondit. Nem energiatakrékos, nem hatékony,  nem szabályozható, nem hat hosszútávon, viszont egy darabig működik az, ha a ventilátor elé jeget teszel mondjuk egy serpenyőbe, így a ventilátor a hideg levegőt fogja keringetni ideig-óráig. Már ameddig el nem olvad a jég. 

Kereszthuzatot is csinálhatsz, igaz, ezt érdemes estére hagyni, amikor kicsit lehűlt a levegő, mert annak sajnos semmi értelme, hogy a forró levegő járja át a lakásodat. A huzathoz egy kis extra tipp: a nyitott ajtóra vagy ablakba lógass fel hidegvizes lepedőt.

Hűtőátrendezés

Ha nagy iparban gyártod a jeget a DIY légkondidhoz, és van még hely a hűtődben, akkor bepakolhatod az ágyneműdet is. Ilyenkor egyébként érdemes pamut ágyneműben aludni, és nappal nem beágyazni, hanem egy zacskóba tenni, majd egész nap a hűtőben hűteni, hogy este kicsit kellemesebb legyen néhány percig az életed. 

Ha van télre melegvizes palackod, akkor itt az ideje előszedni, megtölteni vízzel és berakni a mélyhűtőbe, majd az ágyadba. Vészhelyzet esetén sima palack is jó, csak arra figyelj, hogy érdemes ezt is beletenni egy zacskóba, vagy kicsit vizes lesz az ágyad, nem mintha az most nem lenne jóleső érzés. 

Emlékszel gyerekkorodból, hogy mikor fájt a füled, akkor egy zokniba sót tettek, azt megmelegítették, és az tartotta a hőt? Nos az a jó hír, hogy nemcsak a meleget, de a hideget is tartja, és nem csak a só, de ha rizst teszel egy zokniba és mélyhűtőbe teszed, mikor kiveszed az is tartja a hideget egy darabig. 

Elő a meleg vizes palackkal
Elő a meleg vizes palackkalShutterstock

Mentol

A mentol hűsítő hatására sokan esküsznek, ezért egy próbát megér. Van, aki szerint ilyenkor nagyon olcsó szájvizet érdemes venni, és zuhany után kicsit vízzel hígítva bekenni magad, van. aki eleve ilyen szájvizet önt a vízpermetezőjébe, amivel a növényeit szokta gondozni, és ilyenkor ezzel fújja be az ágyát. Sőt, olyan is van, aki már az előbb említett vizes lepedővel szellőztetés esetén is használ mentolt, hogy a hűsítő levegő áradjon szét a lakásban, és olyanokról is írnak, akik a függönyt áztatják mentolos vízbe, majd éjszakára nyitva hagyják az ablakot. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek