A mocskos grillrácsról később lekaparandó dzsuva gondolata sokszor már sütögetés közben elrontja az ember kedvét: a rácsvakarás igazi bányamunka, ráadásul még orrfacsaró vegyszereket is be kell vetni a munkálatok során. A Health szerint azonban egy első hallásra kicsit bizarrnak tűnő módszerrel akár meg is szabadulhatunk a hagyományos tisztítószerektől.
Használj hagymát!
Szerintük egy mezei vöröshagymával is helyettesíthetők a vegyszerek. Ehhez nem kell mást tenni, mint félbevágni egy hagymát, rászúrni egy villára és nekiállni a súrolásnak. Előtte érdemes felhevíteni a rácsot és így leégetni az ételmaradékokat. Még hatékonyabb az eljárás, ha a hagymázás előtt egy kevés citromlével vagy ecettel is lefújja valaki a rácsokat, a savas lötty még könnyebbé teszi ugyanis a takarítást. Utána pedig elég a parázsra dobni az elhasznált hagymadarabokat, amelyek így még egy kis ízt is adhatnak a következő turnusnak.