Így előzd meg, hogy felforrjon az agyad az autóban

A tomboló kánikulában soha nem találsz árnyékos parkolóhelyet? Letaglóz a forróság, amikor kinyitod az ajtót? Ne törődj bele, hogy az autód mozgó szaunává válik!

Arra, hogy mennyire rossz ötlet a tűző napon álló kocsiban hagyni a gyereket, már korábban felhívtuk a figyelmet, de akkor csak érintőlegesen esett szóba, hogy mit lehet tenni az utasteret uraló hőség ellen, így most a Popular Science tippjeit ismertetve egy kicsit részletesebben is elmerülünk a témában.

Miért van melegebb az autóban?

Azért, mert a napsütéses nyári napokon az autó egyfajta üvegházként funkcionál. Nem is kell sokáig a napon hagynod a kocsit, hogy a forróság elviselhetetlen legyen. A kánikula idején a benti hőmérséklet akár 15-20 Celsius-fokkal is magasabb lehet, és mindössze 15 perc szükséges ahhoz, hogy elérje a Szaharát idéző 45 fokot.

A szélvédő felerősíti a meleget
A szélvédő felerősíti a melegetFotó: Shutterstock

Mit lehet ellene tenni?

Például azt, hogy résnyire lehúzod az ablakokat, ezzel menekülőutat hagyva a megrekedő forró levegőnek. Nagy csodákat azért ne várj, de pár fokot mindenképpen nyerhetsz vele. Bár csábítónak tűnhet a gondolat, hogy jobban is leengedd az ablakokat, ettől óva intenénk. Egyrészt nem lesz számottevően hűvösebb, másrészt így megkönnyíted a tolvajok dolgát. Szóval, hacsak nem valami szuperbiztonságos helyen parkolsz, maradj a kisebb résnél.

Az árnyékolás mennyit segít?

A szélvédő-árnyékoló viszonylag sokat, főleg, ha fényvisszaverő a felülete: nagyjából 6-9 fokkal csökkentheti a belső hőmérsékletet. Legnagyobb előnye azonban abban rejlik, hogy árnyékot vet a műszerfalra. A különbség itt elérheti a 4-10 fokot, ami pont elegendő ahhoz, hogy ne égesse szét a kezed a kormány. A szélvédő ugyanakkor nem a napfény egyetlen belépési pontja, így a nagyobb hatás érdekében a többi üveg árnyékolásáról is gondoskodhatsz. Ha nem akarsz minden parkolásnál az elhelyezésükkel vesződni, és hajlandó vagy kicsit többet áldozni a projektre, a hőségen kerámia alapú bevonattal is enyhíthetsz.

És ha nincs nálam árnyékoló?

Akkor legalább a műszerfalat, a kormányt és az ülést takard le valamivel, mondjuk a strandoláshoz magaddal vitt törülközővel. Így még mindig bitangul forró lesz a benti levegő, viszont nem fognak megperzselődni a végtagjaid, amikor beülsz az autóba. Ha bőrülésed van, egy szövethuzat szintén életmentő mehet, ráadásul a törülköznél elegánsabb is.

Egy pro tipp: ha nincs nálad semmi, amit pajzsként használhatnál, fordítsd el a kormányt a parkolásnál, hogy ne a felső részét érje a nap. Később még hálás leszel magadnak érte!

Ha nincs ilyen árnyékolód, egy türölköző is megteszi
Ha nincs ilyen árnyékolód, egy türölköző is megtesziFotó: Shutterstock

Még valami tuti tanács?

Végső mentsvárként bevetheted az ajtós trükköt is, amivel kitessékelheted a forró levegőt a kocsiból. Ehhez nyisd ki a vezetőoldali ajtót, húzd le az anyósülésnél lévő ablakot, majd csapd be párszor az ajtót. Így nem fog felforrni az agyvized, amíg beülsz, és elindítod a légkondit. Ez a módszer állítólag még annál is hatásosabb, mintha lehúzott ablakokkal indulnál útnak. Oké, lehet, hogy a parkolóban furán néznek majd rád, de hát valamit valamiért!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.