Innen tudhatod a zöldségesnél, tényleg csípős-e a kiszemelt paprika

Nem minden csípős, ami hegyes!

A hegyes zöldek között különösen gyakoriak a meglepetést okozó példányok. A világ legerősebb csilijének forgalmazói viszont nem árulnak zsákbamacskát: a csomagolással is jelzik, mi vár az áldozatokra.

A Skillet szerint könnyű az ember dolga: elég félbevágni a formájuk alapján a nyilvánvalóan erős (habanero) és az ártalmatlan (kaliforniai paprika) közé sorolható, gyanúsan hegyes kis bestiákat, és megszagolni őket. Az édeskés, kaliforniai paprikára emlékeztető szagú paprikák többnyire ártatlanok, a fűszeresebb, erősebb szagú darabokkal viszont nem ért elővigyázatosnak lenni. Ugyanez vonatkozik azokra a csilis ételekre is, amelyeket pici piros koporsókban árul a forgalmazójuk.

shutterstock 165456974

A világ legerősebb chipje

A Carolina Reaper Madness Tortilla Chipnek persze már a neve is árulkodó: ahogy a többes szám hiánya mutatja, egyetlen krumplisziromról van szó, amelyet egy kaszással feldíszített minizacskóba csomagolnak, majd a félreértések elkerülése végett egy koporsó alakú dobozba rejtenek a készítők. A Scoville-féle erősségi skálán nagyjából 1 millió csípősségi egységet szerző szellempaprikának és a még ennél is sokkal erősebb, akár a 2,2 millió egységet is megközelítő Carolina Reapernek a kevererékéből megszületett szirmot a világ legerősebb chipjeként reklámozza a Paqui.

Egyre erősebbek

Ráadásul egyre erősebbek is a paprikák, így a limitált példányszámban kapható chip is évről évre erősebb lesz. A Carolina Reaper ugyanis úgy tűnik, most már 1 922 000 Scoville-féle egységet átlagol az eddigi 1 569 000 helyett. A skála a paprikákban megtalálható kapszaicin mennyiségét jelzi egyébként, ami a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, innen tehát a paprikának az emésztőrendszeren keresztül megtett útját mutató csípősség.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek