8 hely a lakásban, ahol biztosan nem takarítasz elég alaposan

Az amatőrök legleleményesebb praktikáinak bemutatása mellett két profi takarítót is kikérdezett a Lifehacker.

A káoszt és mocskot az utolsó pillanatig eltűrő lustábbak számára mindenesetre jó hír, hogy még a többévnyi vad mikrózás során az ajtóra és a mikró falára száradt, kőzetszerű lerakódások is eltávolíthatók. Ráadásul a Redditnek hála még arra is választ kaphatunk, hogyan kell kimosni egy zuhanyzófüggönyt.

Mi marad ki?

A profik szerint ezeknek a szegleteknek, tárgyaknak nem szentelünk elég figyelmet:

  • a szegőlécek
  • a mikrohullámú-sütő
  • a villanykapcsolók
  • az edényszárító
  • a kilincsek
  • a csaptelepek
  • a vécépapír tartó
  • a zuhanyfüggöny
És még valami, néha nem árt kicsit arrébb taszigálni a könyveket, dísztárgyakat és bútorokat is, mert mögöttük is szép koszhalom gyűlhet össze.

Függöny takarodj!

A csak magában le/kimosott zuhanyfüggönyöket néhány régi érdes törölköző társaságában, kímélő üzemmódban érdemes ugyanis kimosni: így az érdes törölközők levakarják majd róluk a dzsuvát. Fehér függönyök esetében egy kevés fehérítőt is érdemes lehet hozzáadni a mosáshoz, teregetés helyett pedig elég egyszerűen visszaakasztani őket a helyükre.

Mocs-kos mikrók! Mocs-kos mikrók!

A mikrókat egy adag ecet és ugyanannyi víz 1-2 perces melegítése után a legkönnyebb kitakarítani egy Reddit felhasználó szerint. Néhány ilyen kör után még a makacsabb szennyeződések eltávolításhoz is csak néhány papírtörlőre lesz majd szükség. A mikróajtó kinyitásakor nem árt vigyázni azért a gőzökkel, és biztos, ami biztos alapon a tálkába beletehetünk egy fogpiszkálót vagy egy gerezed vagy szelet citromot is.

shutterstock 524619826
Shutterstock

Maria, a profi

A profi takarítókat is kikérdező Lifehacker szerint azért az alapokra is érdemes odafigyelni. Maria Leal például a gravitáció jelentőségére hívta fel a figyelmet: szerinte még mindig sokan elhibázzák a sorrendet és alulról felfelé takarítanak, ami természetesen azt eredményezi, hogy a gondosan feltakarított padlót újra ellepi majd a felülről aláhulló por. Emellett az is gyakran előfordul, hogy csak a szemmagasságban takarítanak az emberek, az alatt viszont koszosak maradnak a dolgaik.

Sok kicsi sokra megy

A kisebb porszívózásoknak és portalanításnak is van jelentősége a takarítók szerint: így nem gyülemlik fel annyi mocsok és nem a lakás porig rombolása vagy a költözés tűnik majd a leghatékonyabb megoldásnak a rendetlenség orvoslására.

Ezenkívül arra is érdemes odafigyelni a szakértők szerint, hogy legyen egyáltalán mivel takarítani. Hiába száll meg valakit az ihlet, gyorsan tovatűnik a lelkesedés, ha nincs mivel nekiállni a vécétisztításhoz. Ebben az esetben az sem probléma egyébként, ha az orrodnál fogva vezetnek: jószagú tisztítószerekkel valószínűleg nem lesz akkora nyűg a takarítás, és még a lakásnak sem lesz kórházszaga.

Stratégia!

Igen, a takarítás komoly tervezést igényel, mi számtalanszor megénekeltük már, milyen az ideális menetrend. És még valami, nincs abban semmi rossz, ha időről-időre profikra bízzuk a dolgot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek