Melyik a legjobb sarokpuhító krém?

Egy ismert brand 2000 forintos terméke lett a befutó, de sajátmárkás krémekkel is próbálkozhatunk a dm vagy a Rossmann kínálatából. Bőrkeményedés ellen, meglepetésre, a sereghajtó a nyerő. Nagy fogyasztóvédelmi teszt a sarokrepedés elleni felhozatalból.

Most már tényleg itt a nyár, és ugyan a zokni és a szandál (vagy papucs) párosa kezd megint "divatba jönni", azért a többség valószínűleg mezítláb bújik majd bele nyári lábbelijébe. Ez viszont azt jelenti, hogy jobban oda kell figyelni arra, hogyan is néz ki a lábunk - gondolunk itt most az ápolt körmökre és sarkakra. Nem is véletlen tehát, hogy a Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi magazin most rukkolt elő a sarokpuhító krémek tesztjével. Összesen kilenc terméket vetettek alá alaposabb vizsgálatnak. Jó hír, hogy valamilyen szinten mindegyik ellátja a feladatát, rossz hír viszont, hogy a legjobb krém nem olcsó. De legalább nem is a legdrágább. Részletek a hajtás után! 

De miért?

Tatjana Pfersich, aki orvosi pedikűrrel foglalkozik, megválaszolta a sokakat kínzó kérdést, miszerint miért alakul ki bőrkeményedés a sarkunkon, kinek áll az érdekében. Nos, a szervezetünk így próbál védekezni a fokozott igénybevétellel szemben. Ilyen egyszerű.

Sarokpuhítás házilag és halakkal

Mielőtt belevágnánk a krémek tüzetes vizsgálatába, nézzük, milyen lehetőségeket listázott még a magazin.

A lábfürdő akkor is ajánlott, ha selymesen puha a bőr a sarkunkon is. Aki akarja, valamilyen, erre a célra kapható készítményt is beleönthet a vízbe, de ez nem szükséges - ellentétben a krém használatával...nyilván. 

A magazin a kezdőknek a habkövet ajánlja, amivel ugyan a súlyosabb eseteken nem nagyon lehet segíteni, de a kisebb bőrkeményedések ellen azért bevethető. Alkalmazás előtt érdemes egy kicsit felpuhítani a bőrt egy kellemesen meleg lábfürdővel, de nem szabad megvárni, hogy a sarkunk teljesen megszáradjon. Ha pedig végeztünk a habkövezéssel, akkor természetesen érdemes bekrémezni a sarkunkat. 

A sarokreszelő- és gyalu a haladók eszköze, mert ha nem figyelünk oda, a vérünket onhatjuk, viszont durva bőrkeményedésnél ezek az igazán hatásosak. Fontos, hogy használat előtt alaposan megtisztítsuk a bőrt, de nem kell túlzottan nedvesnek lennie. 

És mi a helyzet a halpedikűrrel? Nos, a szakemberek nem ajánlják a fertőzésveszély miatt, és az állatvédők sem rajongói ennek a módszernek. A hámlasztó zseléről pedig mi is írtuk, hogy érdemes vele óvatosan bánni. A házi módszerekről sajnos nem írtak, de ha érdekel itt találsz egy receptet egy otthon is elkészíthető keverékhez. 

Aki szeretné, természetesen felkereshet egy szakembert is, cukorbetegeknek pedig mindenképpen érdemes felkeresniük az orvosoukat is.

Sarokpuhító krémekkel a a bőrkeményedés és a sarokrepedés ellen
Sarokpuhító krémekkel a a bőrkeményedés és a sarokrepedés ellenFotó: Shutterstock

Így alakultak ki a pontszámok

Hatékonyság - 45 %: A 20 tesztelőnek a márkára utaló jelektől megfosztott termékeket négy héten keresztül kellett naponta kétszer alkalmazniuk. Három szakértő az elején és a végén is megvizsgálta a résztvevők lábát, és természetesen a kiindulási állapotról és a végeredményről is készült fotó.

Hatás - 25%: A 20 tesztelő lejegyezte az első napon, majd 28 napnyi használat után, hogy mennyire száraz, sima vagy bársonyos a bőrük, hogy mennyire volt könnyá eloszlatni a krémet, és milyen könnyen szívódott be a bőrükbe. 

Használat - 5 %: A 20 tesztelő értékelte, hogy milyen könnyű kinyitni és bezárni a tubusokat, és milyen könnyű kinyerni belőlük a krémet, meg persze azt is, hogy mennyire állnak kézre és mennyire tűnnek strapabírónak. 

Reklámígéretek, információ - 20%: Egy szakértő a reklámígéreteket vizsgálta meg, egy pedig azt, hogy minden feltüntetett információ pontos-e és megfelel a valóságnak, illetve az is szempont volt, hogy mennyire olvasható a csomagoláson szereplő szöveg. 

Csomagolás - 5 %: Megnézték, hogy pontosan mennyire lehet megtölteni a tubusokat, és hogy minden stimmel-e az eredetjelöléssel. 

Problémás illatanyagok - 0%: Ha az összetevők listájában szerepelt BMHCA, meghatározták, mennyit tartalmaz belőle a termék. 

Egyéb: Amennyiben az összetevők listájában szerepelt urea vagy a szalicilsav, meghatározták, mennyit tartalmaz belőle a termék, és jó hír, hogy minden termék jól szerepelt ilyen szempontból.  Emellett megnézték például azt is, hogy ajánlják-e cukorbetegeknek, hogy tartalmaznak parfümöt vagy tartósítószereket.

A legjobb sarokpuhító krémet a Hansaplast gyártja
A legjobb sarokpuhító krémet a Hansaplast gyártjaFotó: Hansaplast

Végkövetkeztetés

Igen, a Hansaplast nem csak ragtapaszokban jó, magyar webshopokban 1700-2000 forintért láttuk, ami nem tűnhet annyira soknak, de a második helyezett ára jóval 1000 forint alatt van. Oké, utána megint drágább készítmények jönnek a sorban, és a dm hasonlóan baráti árú bioterméke csak a hatodik lett. A két legdrágább, az Allgäuer és Dado sens kréme pedig csak a hetedik és a nyolcadik helyett csípte meg. 

Az igazsághoz pedig az is hozzátartozik, hogy a bőrkeményedéssel szemben a legutolsó helyezett veszi fel a legjobban a harcot, a Gehwol terméke azon bukott meg, mert van benne a gyöngyvirágillatért felelős lilial, vagyis butilfenil-metilpropionál (BMHCA). Mi a baj ezzel?  Állatkísérletek szerint befolyásolja a termékenységet. Mondjuk hogy az emberekre is ilyen hatással van-e , azt egyelőre nem tudni, ahogyan azt sem, hogy a kozmetikumokban mennyi a biztonságos mennyiség.

   Minősítés Hatékonyság Hatás Használat Reklámígéretek, információ Csomagolás Problémás illatanyagok
Hansaplast 1,8 (jó) 1,7 (jó) 2,0 (jó) 1,5 (nagyon jó) 2,0 (jó) 2,2 (jó) nincs
Balea (dm) 2,0 (jó) 1,8 (jó) 2,2 (jó) 1,7 (jó) 1,8 (jó) 2,4 (jó) nincs
Kneipp 2,1 (jó) 1,8 (jó) 2,5 (jó) 1,7 (jó) 2,2 (jó) 2,4 (jó) nincs
Scholll 2,1 (jó) 2,0 (jó) 2,3 (jó) 1,6 (jó) 2,3 (jó) 2,2 (jó) nincs
Fusswohl (Rossmann) 2,2 (jó) 2,1 (jó) 2,4 (jó) 1,7 (jó) 2,0 (jó) 2,6 (kielégítő) nincs
Alverde (dm) 2,3 (jó) 2,3 (jó) 2,3 (jó) 1,7 (jó) 2,3 (jó) 2,4 (jó) nincs
Allgäuer Latschenkiefer 2,4 (jó) 1,9 (jó) 2,3 (jó) 2,2 (jó) 3,5 (kielégítő) 1,9 (jó) nincs
Dado Sens 2,6 (kielégítő) 2,5 (jó) 2,5 (jó) 1,9 (jó) 3,4 (kileégítő) 2,0 (jó) nincs
Gehwol med 3,0 (kielégítő) 1,6 (jó) 2,1 (jó) 2,1 (jó) 1,8 (jó) 1,2 (nagyon jó) van
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.