A tökéletes reggeli kávé receptje 6 pontban

Az alapanyagok minősége és a kávé származási helye is sokat számít a profik szerint, ahogy az is, milyen keménységű és hőmérsékletű vizet használ valaki a folyamat során.

Az mondjuk, valószínűleg elkerülhetetlen, hogy egy kicsivel többet költs a kávédra, a legfapadosabb alapanyagokból, és a lehető leggyorsabban előállított folyékony szénnél ugyanakkor egyáltalán nem lesz nehéz jobb kávéval előállnod. Az Esquire szerint a következő dolgokra érdemes odafigyelni.

shutterstock 236589346

1. Minél frissebb, annál jobb

A Brit Kávéegyesület elnöke, Chris Stemman szerint az egész kávészemek saját kezű darálása is segíthet az ízek kimaxolása terén, de mivel a kapszulák és a darált kávék gyártói is nagy hangsúlyt fektetnek az ízek megőrzésére, tulajdonképpen csak preferencia kérdése a dolog.

A Taylors of Harrogate beszerzője, Frank Tanner szerint egy megbontott zacskó néhány hétig áll el a hűtőben vagy a fagyasztóban. Szerinte arra érdemes odafigyelni ilyenkor, hogy minél kisebb legyen a hőmérséklet-ingadozás, tehát a szükséges mennyiség kikanalazása után érdemes azonnal lezárni és visszahelyezni a kávét.

2. Minőségi alapanyagok

Laura Bratti, egy kézműveskávé-iskola vezetője szerint elég egyszerű a helyzet: „Jó alapanyagok nélkül lehetetlen jó terméket előállítani”.Ezért mindenképp érdemes arabica kávét beszerezni, de az is fontos, hogy megfelelően záródó tasakban érkezzen a termék, és az sem árt, ha tudjuk, honnan származik.

shutterstock 519707287

3. Honnan jön?

Nem csak a pörkölésen múlik a dolog. Mivel a származási hely éghajlata, talajminősége, tengerszint feletti magassága, a termesztett fajták és a feldolgozási módszerek is hatással vannak a kávé ízvilágára, Laura szerint ezekre is érdemes odafigyelni. Hogy jobban megértse valaki, hogyan befolyásolja mindez az ízeket, érdemes kipróbálni egy-egy 100 százalékban egy régióból vagy farmról származó kávét, és elemezgetni, összehasonlítani a különböző kávék ízét.

4. Találd meg a kedvenc ízed

Mivel a kávék erősségét a hozzáadott víz mennyisége határozza meg, nem pedig a csomagolásokon feltüntetett, a pörkölés szintjét jelző szám, érdemes lehet az első látásra kissé gyanúsnak tűnő ízkerekek egyikével pontosabban meghatározni, melyik íz áll hozzánk a legközelebb. Azon a két jelzőn kívül, hogy erős és gyenge, sokkal több szó van ugyanis, amivel le lehet írni egy kávét.

5. Az eszköz

A kávégépek magas nyomású technológiája és a már-már teaállagú kávét készítő filteres kávéfőzők, például a Chemex és a V60 között hatalmas a különbség, érdemes tehát e tekintetben is minél több variációt kipróbálni. A szűrőn egy műanyaghenger segítségével átpréselt főzettel dolgozó Aeropress valahol a csak a gravitációt felhasználó csöpögtetős módszerek és gépek között félúton helyezkedik el.

6. Lopj a profiktól!

Egy-két jóval konkrétabb tippet is elleshetsz persze a kávéval foglalkozó beszerzőktől és baristáktól. Frank Tanner például egy filteres kávé esetében a 60g/l kávé-víz arányra esküszik. Emellett az sem mindegy persze, milyen vizet használsz: érdemes minél lágyabb, szűrt vizet alkalmazni, amelyet 92-96 fokosan ajánlott hozzáadni, a forrásban lévő víz ugyanis túl keserű kávét eredményez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek