Attól, hogy vázádba rakod a virágot és kiteszed az asztalra, még nem lesznek sokkal rózsásabbak a kilátásai. Az Apartment Therapy három tippet sorakoztatott fel, ami a segítségedre lehet törekvéseidben.
1. Tegyél egy rézpénzt a virág vizébe!
A virágnak csak néhány dologra van szüksége a „boldogsághoz”, és ezek közül az egyik legfontosabb a tiszta víz. A réz természetes antimikrobiális tulajdonságokkal bír, ezért az elmélet az, hogy egy réztartalmú aprópénzt a vázába dobva megszabadulhatsz a nem kívánatos baktériumok fenyegetésétől. Ha a csokorhoz kaptál egy kis tápanyagcsomagot, azt is bátran használhatod, mert tartalmaz egy fehérítő anyagot, ami csökkenti a bakteriális növekedést.
2. Cseréld a vizet
Méghozzá szorgosan (egy- vagy kétnaponta), mielőtt még elszíneződik és zavarossá válik. Ha szükséges, nagytakarítást is végezhetsz. Ürítsd ki a vázát, töröld ki a belsejét, vágd le a virágról az elhalt részeket, és az esetleges tápanyagok kíséretében tedd tiszta vízbe. A vízcserét egyébként elvégezheted egy nagy pipettával is, ami viszonylag fájdalommentessé teszi a folyamatot.
3. Éjszakára hűtsd le
Oké, tudjuk, hogy ez mekkora badarságnak hangzik, de nem véletlen, hogy a virágkereskedők is hűtőkamrákban tárolják értékes portékáikat. Ha túl meleg van a szobában, vagy tűző napsütés éri a virágot, hamarabb el fog hervadni. Napközben tartsd egy hűvös és árnyékos helyen, éjszakára pedig tedd be a hűtőbe. Amikor reggel felkelsz, és visszaviszed méltó helyére, ugyanolyan szép lesz, mint előtte, vagyis tovább maradhat otthonod dísze.
Érdekel a szárítás, és a többi tartósítási eljárás is? Ezekől itt írtunk.