Hogy kerüljem el a darázscsípést?

Ez az időszak ideális arra, hogy a kerti grillsütőt leporolva finom falatokkal lepd meg a családot, de ne nagyon lepődj meg rajta, ha hirtelen darázshordák tűnnek fel a semmiből, hogy csatlakozzanak a partihoz. Bármennyire is fenyegetőnek érzed a jelenlétüket, ilyenkor gondolj arra, hogy nem a te húsodra pályáznak. Legalábbis közvetett értelemben.

A CBC kanadai kiadása Sean McCann darázsszakértő és biológus közreműködésével járt utána, miért legyeskednek olyan szívesen a darazsak az emberek tányérja körül. A szakértő szerint nem azért, mert elkötelezett barbecue-rajongók, és nem is téged akarnak elevenen felfalni. Őket kizárólag az motiválja, hogy táplálékot gyűjtsenek a fészekben cseperedő lárvák számára. 

Védekezésből támad

Hiába békés a természetük, a darazsak felbukkanása sokszor szélsőséges reakciókat vált ki: az emberek vagy megpróbálják lecsapni/elkergetni őket, vagy egyszerűen menekülőre fogják. A szakember ugyanakkor azt mondja, ez óriási hiba, mert a rovarok fenyegetőnek érezhetik a hirtelen mozdulatokat, és végül pont ezért fognak támadásba lendülni. 

A darázscsípés – allergia esetén – akár végzetes is lehet, ezért fontos, hogy megőrizzük a nyugalmunkat.

Kétszer csíp

A statisztikák szerint a darázscsípések csak Kanadában 3-4 ember életét követelik évente. Emlékezetes, hogy 2014-ben a québeci polgármester is az áldozatok között volt. Ő összesen 15 csípést szenvedett el.

McCann szerint nem a véletlen műve, hogy az első csípést gyakran sok másik követi. Amikor ugyanis egy darázs beléd mélyeszti a fullánkját, olyan feromon szabadul fel, amit a többi rovar megérez és egyfajta céltáblaként tekint. 

Ebből tudják, hogy támadniuk kell.

shutterstock 1094457701
Fotó: Shutterstock

A hessegetés nem kifizetődő

A darázsszakértő hangsúlyozta, a támadások hátterében általában az áll, hogy a darazsak úgy érzik, meg kell védeniük magukat vagy kolóniájukat. Ha tehát körülötted repkednek, nem tehetsz rosszabbat annál, hogy csapkodni kezdesz, mert ezzel csak felkelted a figyelmüket. 

McCann szerint az elterelés sokkal kifizetődőbb: ha csali gyanánt kiteszel egy hússzeletet a kert távoli sarkába, a rovarok először arra fognak rárepülni, ahelyett, hogy téged macerálnának. Amennyiben viszont allergiában szenvedsz, vagy rettegsz tőlük, ne kockáztass. Jobban jársz, ha inkább visszavonulsz a házba vagy legalább egy rovarhálóval elfüggönyözve eszel.

„Ha megőrzöd a hidegvéred és nem mászol az arcukba, nem valószínű, hogy bántani fognak, de ha megpróbálod levadászni, vagy más módon zavarni őket, lehet, hogy tényleg megcsípnek."

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.