Hogy kerüljem el a darázscsípést?

Ez az időszak ideális arra, hogy a kerti grillsütőt leporolva finom falatokkal lepd meg a családot, de ne nagyon lepődj meg rajta, ha hirtelen darázshordák tűnnek fel a semmiből, hogy csatlakozzanak a partihoz. Bármennyire is fenyegetőnek érzed a jelenlétüket, ilyenkor gondolj arra, hogy nem a te húsodra pályáznak. Legalábbis közvetett értelemben.

A CBC kanadai kiadása Sean McCann darázsszakértő és biológus közreműködésével járt utána, miért legyeskednek olyan szívesen a darazsak az emberek tányérja körül. A szakértő szerint nem azért, mert elkötelezett barbecue-rajongók, és nem is téged akarnak elevenen felfalni. Őket kizárólag az motiválja, hogy táplálékot gyűjtsenek a fészekben cseperedő lárvák számára. 

Védekezésből támad

Hiába békés a természetük, a darazsak felbukkanása sokszor szélsőséges reakciókat vált ki: az emberek vagy megpróbálják lecsapni/elkergetni őket, vagy egyszerűen menekülőre fogják. A szakember ugyanakkor azt mondja, ez óriási hiba, mert a rovarok fenyegetőnek érezhetik a hirtelen mozdulatokat, és végül pont ezért fognak támadásba lendülni. 

A darázscsípés – allergia esetén – akár végzetes is lehet, ezért fontos, hogy megőrizzük a nyugalmunkat.

Kétszer csíp

A statisztikák szerint a darázscsípések csak Kanadában 3-4 ember életét követelik évente. Emlékezetes, hogy 2014-ben a québeci polgármester is az áldozatok között volt. Ő összesen 15 csípést szenvedett el.

McCann szerint nem a véletlen műve, hogy az első csípést gyakran sok másik követi. Amikor ugyanis egy darázs beléd mélyeszti a fullánkját, olyan feromon szabadul fel, amit a többi rovar megérez és egyfajta céltáblaként tekint. 

Ebből tudják, hogy támadniuk kell.

shutterstock 1094457701
Shutterstock

A hessegetés nem kifizetődő

A darázsszakértő hangsúlyozta, a támadások hátterében általában az áll, hogy a darazsak úgy érzik, meg kell védeniük magukat vagy kolóniájukat. Ha tehát körülötted repkednek, nem tehetsz rosszabbat annál, hogy csapkodni kezdesz, mert ezzel csak felkelted a figyelmüket. 

McCann szerint az elterelés sokkal kifizetődőbb: ha csali gyanánt kiteszel egy hússzeletet a kert távoli sarkába, a rovarok először arra fognak rárepülni, ahelyett, hogy téged macerálnának. Amennyiben viszont allergiában szenvedsz, vagy rettegsz tőlük, ne kockáztass. Jobban jársz, ha inkább visszavonulsz a házba vagy legalább egy rovarhálóval elfüggönyözve eszel.

„Ha megőrzöd a hidegvéred és nem mászol az arcukba, nem valószínű, hogy bántani fognak, de ha megpróbálod levadászni, vagy más módon zavarni őket, lehet, hogy tényleg megcsípnek."

Oszd meg másokkal is!
Mustra