Hogyan szabaduljak meg a Facebooktól?

Nyugtalanít a gondolat, hogy a Facebook lassan jobban ismer téged, mint te saját magad? Attól tartasz, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek a személyes adataid? Bár azt mondhatnánk, hogy a félelmeid alaptalanok!

Bármennyire is hihetetlen belegondolni, a Földön igazából a Facebook előtt is volt élet. A közösségi oldal kétségkívül megkönnyíti a kapcsolattartást az ismerősökkel, színes-szagos hírfolyama pedig remek lehetőséget szolgáltat, hogy némi rálátást kapj, mi történik a nagyvilágban (vagy hogy céltalanul macskás videókat nézegess), de ez nem jelenti azt, hogy elengedhetetlen lenne az emberi léthez. Főleg úgy, hogy a facebookozás kezd kicsit olyan jelleget ölteni, mintha bikinis nőként tévednél a férfi napozóba. Túl sok a kíváncsi tekintet, és vannak, akik nem hajlandók tudomásul venni a privát szféra határairól. A CNBC ezért is látta elérkezettnek az időt, hogy megmutassa a kiutat mindazok számára, akik a botrány miatt szabadulni akarnak a közösségi oldaltól.

shutterstock 1018754935

Mi ez a nagy hiszti a Facebook körül?

Ha eddig azt hitted, hogy Facebooknál biztonságban van az a tengernyi információ, amit az oldal szép csendben összegyűjtött rólad, akkor van rossz egy hírünk. Lehet, hogy máris illetéktelen kezekbe kerültek. Április elején ugyanis kiderült, hogy a Cambridge Analytica nevű cég 87 millió Facebook-profil (köztük 32 067 magyar felhasználó) adatait szerezte meg, hogy azokat politikai befolyásolásra használja.

Bár a Facebook hivatalosan is bocsánatot kért a történtek miatt, az ügyből szép kis botrány kerekedett. A cég részvényei meredek zuhanásba kezdtek, Mark Zuckerberg a szenátus előtt magyarázkodott egy sort, az interneten pedig beindult a #deletefacebook mozgalom. Miután az IT-világ két nagyágyúja, Elon Musk és Steve Wozniak (ahogy a Playboy is) faképnél hagyta az oldalt, rengeteg követőjük akadt.

Mark Zuckerberg
Mark ZuckerbergChip Somodevilla / Getty Images Hungary

A Techpinions kutatócég 1000 fős mintán végzett felmérése egyenesen arra jutott, hogy a Cambridge Analytica és a vállalattal kapcsolatban felmerült adatkezelési válság miatt 100 amerikai felhasználó közül 9 törölte magát a Facebookról, ami még a balhé fényében is elég meredek aránynak tűnik. (Jó, azért temetni még nem kell őket.)

Ez tök rossz meg minden, de nem állok készen a törlésre

Ha úgy érzed, hogy a Facebook nélkül nem tudnál teljes életet élni, vannak a törlésnél kevésbé drasztikus megoldások is. Mivel a felhasználók adatai egy alkalmazáson keresztül kerültek ki, kezd azzal, hogy megnézed, az alkalmazásaid milyen információkhoz férhetnek hozzá. Ezután vess egy pillantást a hirdetések beállításaira, majd azt is ellenőrizd, hogy ki mit lát rólad az oldalon.

Amennyiben a körültekintő adatvédelmi beállítások sem töltenek el kellő megnyugvással, még mindig megteheted, hogy csak ideiglenesen felfüggeszted a fiókod, amíg eldöntöd, hogyan tovább. Ehhez kattints a jobb felső sarokban lévő lefelé mutat nyílra, válaszd ki a "Beállítások”, majd a "Fiók kezelése” opciót, és ott menj rá arra, hogy a "Fiók felfüggesztése" (vagy egyszerűen csak klikkelj ide).

Az oldal ekkor még tesz egy utolsó kísérletet, hogy jobb belátásra bírjon: feldobja pár ismerősöd képét, külön nyomatékosítva, hogy lesznek, akiknek hiányozni fogsz. Ha itt erős tudsz maradni, készen is vagy. A profilod többé nem látható az oldalon, nem is kereshetnek rád, az ismerőseidnek küldött üzeneteid azonban például továbbra is elérhetők maradnak. Ezután már csupán rajtad, illetve az akaraterődön múlik a siker. Amint ugyanis újra belépsz az oldalra, a fiókod újra aktiválódik, és ott folytatódik az egész, ahol abbahagytad.

shutterstock 563919100

Nekem ebből elég! Hogyan törölhetem magam?

Ha készen áll szembenézni a kockázatokkal (vagyis hogy az ismerőseid egy része számára jóformán megszűnhetsz létezni), máris mondjuk, hogyan kell eljárnod. Első lépésként nem árt, ha te is készítesz egy mentést az adataidról. Ezt az opciót a "Beállítások" menüponton belül, "A Facebook-adataid" fül alatt találhatod meg.

Amint ezzel megvagy, már csak annyit kell tenned, hogy összeszeded a bátorságod, és ide klikkelsz, majd megerősíted szándékaidat. Innentől kezdődik a türelemjáték, mivel akár 90 napba is telhet, mire az adataid véglegesen eltűnnek az oldalról. De csak akkor, ha addig nem lépsz be, mert egyébként semmissé válik a törlési kérelem. Szóval ahhoz, hogy véglegesen dobbants a Facebookról, muszáj lesz önuralmat mutatnod.

Tudnod kell még, hogy – akárcsak a fiók felfüggesztésénél – az összes adatod a törlésnél sem tűnik el nyomtalanul az oldalról. Az elküldött üzenetek, kommentek, illetve a megosztott fotók továbbra is elérhetők maradnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek