Így moss, ha szeretnéd, hogy ruháid ne használódjanak el

Előbb-utóbb könnyes búcsút kell venni a kedvenc darabjaidtól, de most megtudhatod, hogyan hosszabíthatod meg élettartamukat.

A szakadásokkal és a foltokkal szemben nem minden esetben lehet felvenni a küzdelmet, de egy kis odafigyeléssel tehetünk azért, hogy ne kelljen a ruhatárunkat idő előtt leselejtezni. A legfontosabb szempontokat a Popular Science gyűjtötte össze. 

Kell egy kis anyagismeret

A ruha anyaga meghatározza, hogy mikor megy tönkre és mivel tudjuk megrövidíteni az életét.  Lana Hogue, a Garment Industry 411 oktatója szerint alapvetően két csoportba lehet sorolni a textileket: vannak a természetes és a műszálas anyagok. Előbbi csapatba tartozik a len, a pamut, a kenderszövet és a gyapjú, utóbbiba pedig a nejlon, a poliészter és a spandex.

shutterstock 571658746

A műszálas anyagok nem viselik jól a magas hőmérsékletet és az olajokat, szóval nem biztos, hogy jó ötlet az edzőcuccot bevágni a szárítóba, bár ezek pikk-pakk megszáradnak segítség nélkül is, szóval ez nem olyan nagy probléma. Ja, és állítólag ha sok napvédő krémet használunk, akkor se lepődjünk meg, ha mondjuk a fürdőruhánk hamarabb felmondja a szolgálatot mint szeretnénk. 

A pamutból készült ruhadarabok jól tartják a formájukat, de a színükre sajnos ez már nem igaz. Szóval ha szereted az élénk árnyalatokat, akkor lehet, hogy érdemes olyan felsőt vagy szoknyát, nadrágot választani, ami kevert anyagból készült, és ugye minél több műszél van benne, annál tartósabb lesz majd a színe. 

Olvasni muszáj lesz

Mielőtt ollóért nyúlnál, és kivágnád a ruhába varrt címkét, fusd át azért, hogy mit bír el az anyag. (Ha nem tudod, hogy az útmutatón melyik jel mit jelent, akkor itt utánanézhetsz!) Ne ijedj meg, ha nem sikerült mindent szabályt maximálisan betartani, akkor sem lesz baj, ha egy kicsit (és a hangsúly a kicsin van) eltérsz ezektől néhanapján. Egy kitétel van, amihez viszont muszáj ragaszkodni, ha egy ruhát csak vegyileg lehet tisztítani, akkor nincs mese, el kell vinni egy tisztítószalonba, otthon inkább ne kísérletezz.

Jó hír viszont, hogy a kíméletes gépi és a kézi mosás között nincs nagy különbség (kivéve ha a mosógéped kivételesen agresszíven bánik a bele helyezett tartalommal), szóval ha időszűkében vagy, akkor azokat a ruhákat is a gépre bízhatod, amik amúgy a címke szerint személyes törődést igényelnek. Azért egyvalamire nem árt figyelni, ha a ruhádon olyan függelékek vannak (pánt, stb.), amik rátekeredhetnek más ruhadarabokra, vagy kárt okozhatnak bennük, akkor szükséged lesz mosózsákra is.

shutterstock 129119501

Mit tehetek még?

Alaposan elolvastad a ruhába varrt címkét, betéve tudod, melyik anyaggal hogyan kell bánni, de úgy érzed, ez nem elég, és biztosra akarsz menni? Természetesen vannak kiegészítő trükkök, amik segítenek abban, hogy kedvenc darabjaid minél tovább bírják a gyűrődést. Ezek a következők:

  • "A sötétebb színű ruháimat nem mosom ki olyan sűrűn mint a világosabbakat, hiszen nem koszolódnak olyan könnyen" - állítja Hogue. Igen, ha nem szeretnéd, hogy a színes cuccok hamar kifakuljanak, akkor próbáld meg ritkábban mosni azokat, ez főleg az olyan daraboknál kivitelezhető, amelyek nem érintkeznek a bőröddel, mert mondjuk trikót veszel alá. Oké, és akkor mi a helyzet mondjuk a farmernadrággal? Nos, vannak, akik szerint egy farmert soha nem szabad kimosni, de ezzel a szemlélettel viszonylag kevesen tudunk azonosulni. Köztes megoldás lehet az, ha néha bedobod a fagyasztóba, ez állítólag végez a nadrágon megtelepedett mikroorganizmusok egy részével. 
  • Sokan vannak, akik a színes ruhadarabokat kifordítják mosás előtt. Nos, ők tudnak valamit, és ideje, hogy te is csatlakozz hozzájuk, megéri a plusz pár perc, amit ezzel töltessz. De mi az értelme az egésznek? A ruhák, főleg azok amelyek természetes anyagokból készülnek, színét egy részt a víz oldja ki, de az sem használ, hogy a mosógép dobjában egymáshoz dörzsölődnek. A vizet nehéz lenne kiiktatni a folyamatból, de ha a ruhák fonáka van kívül, akkor legalább a második tényezőt ki tudod védeni valamelyest.
  • Ha sok a műszálas vagy keverék anyagból készült ruhadarab a szekrényedben, akkor nem biztos, hogy megéri szárítót is venni, mert a magas hőmérséklet ezek legnagyobb ellensége. Persze ha a lent, pamutot és kenderszövetet részesíted előnyben, akkor hajrá, vehetsz nyugodtan szárító funkcióval rendelkező gépet is. Ja, és még valami, a foltoknak is kedvezhet a magas hőmérséklet, mert jól "belesülnek" az anyagba, szóval csak óvatosan!
  • Az előbbiből következik a szakember utolsó tanácsa: amit csak lehet, akassz fel egy ruhaszárító-kötélre vagy -állványra. 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek