Vezeték nélküli porszívók tesztje: tiszta szívás

125 ezer forint a legjobb, ami alapos, de nem bírja sokáig, és még hangos is.

Rengeteg trükk van, amivel a porszívózást mesteri szintre lehet emelni, és sokan, vagyis egyre többen a vezeték nélküli, álló készülékektől várja a csodát. A Stiftung Warentest meg is vizsgált 10 készüléket, és nincs mit szépíteni rajta, a német fogyasztóvédelmi szakembereket nem nagyon nyűgözte le a felhozatal. Részletek a hajtás után!

A szempontok

Porszívás (40%): Üres és teli porzsákkal is megvizsgálták, hogy mennyi port tudnak felszívni egy padlószőnyegről, és a kapott értékeket egy referencia készülék értékeivel hasonlították össze. Ezenkívül megnézték mire képesek a porszívók sima padlón, a repedésekben, sarkokban, illetve, hogy mire mennek a szöszökkel. És ez nem minden, arra is kíváncsiak voltak, hogyan birkóznak meg a padlóra kiöntött rizzsel és lencsével, illetve a szőnyegbe ragadt állatszőrrel. Utóbbihoz vegyesen használtak kutya- és macskaszőrt, amit aztán jól beledolgoztak az anyagba. Ezen a teszten csak a Bosch és a Dyson terméke nem bukott el, a rizzsel és lencsével pedig négyen tudtak elbánni. 

Akkumulátor (5%):  Megnézték, hogy mennyi idő alatt lehet feltölteni az akkumulátort, hogy az mennyi ideig bírja, és hogy cserélhető-e. Utóbbira egyébként csak három termeknél volt lehetőség.

Használat (30%):  Öt tesztelőnek kellett értékelnie az eszközöket különböző szempontok szerint, például, hogy mennyire könnyű kiüríteni a tartályt, illetve kicserélni a szűrőket.

Környezetvédelem (15%): Megmérték a finompor mennyiségét a kifújt és a beszívott levegőben, hogy a készülékek mennyire zajosak, mennyi áramot fogyasztanak és milyen esetleg káros anyagokat tartalmaznak.

Tartósság (10%): Megvizsgálták, hogyan bírja a motor 80 órás üzemidővel, tekintettel arra, hogy ez hogyan befolyásolja az akkut, és azt is, hogy mennyire ütésállóak.

Biztonság (0%): Megnézték, hogy a készülékek megfelelnek-e az összes biztonsági előírásnak.

Pontlevonás: Az összesítés utáni pontszám nem lehetett jobb a porszívásért kapottnál, levonás járt azért, ha a környezetvédelmi érték elégséges volt, és bizonyos alkategóriában kapott alacsony értékek miatt nem mehet bizonyos pontszám fölé az összérték akkor sem, ha a többi alszempont szerint a készülék jól szerepelt. 

shutterstock 509632474
Shutterstock

Tiszta szívás 

Sajnos a készülékek pont abban nem annyira jók, ami a fő küldetésük lenne, ez pedig a por- és a kosz eltüntetése. A padlón és parkettán még csak megbirkóznak a feladattal, de a szőnyeg már túl nehéz terep a számukra, igen, még maximális fokozaton, üres portartállyal is. Persze azért van különbség, a Bosch készüléke az előbb említett feltételek mellett tudott 86 százalékot is, míg a a Grundigé ugyanilyen körülmények között csak a por 22 százalékát tüntette el, teli tartállyal, alacsony teljesítményen pedig csak 6-10 százalékot.

Apropó teljesítmény, általában 2-3 fokozat van, de a Cleanmaxx, a Severin és a Privileg termékeinél nincs választási lehetőségünk, az előbbi kettőnek viszont legalább cserélhető az akkumulátora saját kezűleg, ezt rajtuk kívül csak a Dirt Devil tudja a mezőnyben. Pedig micsoda akksi is az, a DD teljes erőbedobással is 37 percig bírja, ezzel szemben a Dyson mondjuk csak 8 percig. 

Mi róható még fel ezeknek a készülékeknek? Nem tartják magukban a finom port megfelelő mértékben, piszok hangosan a hagyományos, padlón kúszó társaikhoz képest. És téved, aki azt gondolja, könnyű velük , mert hiába nem vagyunk kábelhez kötve, nem annyira egyszerű szétszedni és összerakni ezeket, nem túl higiénikus a tartály kiürítése és így tovább. 

A győztes
A győztesBosch

Végkövetkeztetés

A magazin szerint a Bosch kábelnélküli készüléke majdnem olyan jó mint egy hagyományos porszívó, kár hogy csak negyedóráig bírja az akku, meg egy kicsit hnagos és nem áll valami biztosan. Az ára egyébként 400 euró, vagyis kb. 125 ezer forint, míg a második helyezett 100 euróval drágább. A Dyson állítólag nem dolgozik olyan jól szőnyegen, maximális fokozaton csak 8 percet bír, szintén nem túl halk, viszont jól lehet tárolni és könnyű bánni vele.

   Összp. Porszívás Akku Használat K.v. Tárolás Biztonság
Bosch Athlet Ultimate 2,7 (kielégítő) 2,4 (jó) 3,4 (kielégítő) 2,8 (kielégítő) 3,4 (kielégítő) 1,8 (jó) 2,0 (jó)
Dyson V8 Absolute 3,1 (kielégítő) 3,1 (kielégítő) 4,4 (elégséges) 2,6 (kielégítő) 2,5 (jó) 1,7 (jó) 2,0 (jó)
Philips PowerPro FC6172 4,8 (elégséges) 4,8 (elégséges) 3,3 (kielégítő) 2,5 (jó) 4,7 (elégséges) 1,9 (jó) 2,0 (jó)
AEG CX7-35ÖKO 4,9 (elégséges) 4,9 (elégséges) 3,8 (kielégítő) 2,6 (kielégítő) 5,0 (elégséges) 1,1 (nagyon jó) 2,0 (jó)
De'Longhi Columbina 4,9 (elégséges) 4,8 (elégséges) 3,4 (kielégítő) 2,9 (kielégítő) 5,1 (elégséges) 1,8 (jó) 2,0 (jó)
Dirt Devil Renegade 36 5,0 (elégséges) 5,0 (elégséges) 1,9 (jó) 2,9 (kielégítő) 4,9 (elégséges) 1,5 (jó) 2,5 (jó)
Grundig VCH9632 5,0 (elégséges) 5,0 (elégséges) 2,8 (kielégítő) 2,6 (kielégítő) 3,6 (kielégítő) 1,0 (nagyon jó) 2,5 (jó)
Privileg VC-SP1002D 5,0 (elégséges) 5,0 (elégséges) 3,8 (elégséges) 2,9 (kielégítő) 2,5 (jó) 1,6 (jó) 2,0 (jó)
Severin HV7158 5,1 (elégséges) 5,1 (elégséges) 2,4 (jó) 2,8 (kielégítő) 3,0 (kielégítő) 3,0 (kielégítő) 2,0 (jó)
Cleanmaxx PC-P008E 5,8 (elégséges) 5,2 (elégséges) 3,3 (elégséges) 2,8 (kielégítő) 4,0 (elégséges) 4,0 (elégséges) 2,0 (jó)
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek