Így válassz konyhai robotgépet

A méret és a teljesítmény is fontos, de azért van, amire még érdemes odafigyelni.

A konyhai robotgép az egyik olyan tárgy, amit nem érdemes használtan venni, de jó, ha van otthon. De mire kell ügyelni a vásárláskor? A hajtás után kiderül!

1. Mire kell?

A megfelelő konyhai robotgép kiválasztásához az első legfontosabb lépés, hogy a vásárló átgondolja, hogy milyen ételek készítésére szeretné használni. „Általánosságban elmondható, hogy a piacon kapható robotgépek elsősorban a teljesítmény, a keverőtál mérete, a felhasznált anyagok minősége és a tartozékok terén különböznek egymástól” – jegyezte meg Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

 2. Milyen erős?

A boltokban megvásárolható gépek teljesítménye rendkívül széles skálán mozog, a 400 Wattól egészen a 1600 Watting terjed. „Egy tökéletes sütemény tészta elkészítéséhez elegendő lehet egy 450 Wattos gép, de azoknak, akik szeretnek gyakran sütni, illetve gyakran dagasztanak kenyértésztát, nagyobb, legalább 700-800 Wattos teljesítményre van szüksége” – tette hozzá a Sencor termékmenedzsere.

3. Mekkora a tál?

A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a gép teljesítménye mellett szintén fontos tényező lehet a tál mérete is. Egy konyhai robotgép keverőtálja az egyliterestől egészen a hatliteresig terjedhet. Egy 4 literes nemesacélból készült tál például maximum 8 darab tojásfehérje és 1,5 kilogramm tészta elkészítéshez lehet elegendő. Egy 1000 Wattos, 5,5 literes edénnyel ellátott mixer viszont akár már 12 tojásfehérjéből is képes tökéletes habot készíteni.

shutterstock 30922396
Shutterstock

4. Hogyan működik?

„Érdemes bolygóműves keveréssel, habveréssel és dagasztással rendelkező készülékeket keresni, mely biztosítja az edény teljes tartalmának összekeverését. Ennél a kialakításnál ugyanis a keverőszár a saját tengelye és a hajtómű tengelye körül is forog” – hívta fel Lucza András. Hozzátette: ennek a megoldásnak köszönhetően az alapanyagok tökéletesen összekeverhetők és eldolgozhatók.

 5. Mennyi tartozék van hozzá?

Az ideális konyhai robotgép kiválasztásához érdemes figyelembe venni, hogy mennyi tartozék van hozzá. Ez nagymértékben meghatározza a készülék sokoldalúságát. A prémium minőségű készülékekhez általában már húsdaráló, tésztakészítő, dagasztó kar, A-alakú keverőszár, balón alakú habverő, valamint kávé- és fűszerdaráló is rendelkezésre áll.

+1 Minőség és külcsín

„A konyhai robotgépeknél fontos szempont az anyagminőség is, hiszen egy fém, rozsdamentes alkatrészekből álló készülék hosszabb ideig ki tudja szolgálni a tulajdonosát. A prémium minőségű robotgépek pedig a széles színválasztéknak köszönhetően akár a konyhák díszítő tartozékai is lehetnek” – hangsúlyozta a Sencor termékmenedzsere.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek