Légy előrelátó, avagy fontos tudnivalók a téli utasbiztosításról

Szezon van, és nem árt, ha tudod, miért érdemes pénzt áldozni a biztosításra.

A hazai síelők és a snowboardozók jóval óvatosabbak, mint az átlagos utazók, hiszen míg utóbbiaknak csak 35 százaléka köz biztosítást, addig a téli sportok hazai szerelmeseinek mintegy 60 százaléka ilyen előrelátó. Persze a tapasztalatok szerint azt már sokan nem tudják, hogy pontosan mire is fizet a síbiztosításuk, milyen anyagi kártérítésre jogosultak - figyelmeztet a Vienna Life Biztosító. Össze is szedték hát a legfontosabb tudnivalókat, amiket a hajtás után olvashattok.

1. Ha bajunk esik

A téli sportolás során felmerülő káresetek között sajnos az akár több ezer eurós összegű károk sem ritkák, hiszen például egy Ausztriában – a sípályák környékén sok esetben magánszolgáltatók által – elvégzett helikopteres mentés díja 5-15 ezer euró (mintegy 1,5-4,5 millió forint), míg a kórházi műtét és ellátás összege 8-20 ezer euró (nagyjából 2,5-6 millió forint), amikhez képest a Magyarországra történő hazaszállítás díja már „csekélység”: 1-1,5 ezer euró (körülbelül 300-450 ezer forint).

Persze a mentősök nyilván akkor is ellátják a sebesültet, ha nincs biztosítása, viszont ebben az esetben utólag a teljes ellátás – akár több millió forintos – költségét is a nyakába varrják. Szerencsére a síbiztosítás fedezheti egy balesetnél a mentés (például a helikopterrel vagy a motoros szánnal történő szállítás) költségeit, a magánkórházi műtétet és ellátást, az esetleges kórházi önrész, vizitdíj és a kórházi napidíj összegét, a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árát, de szükség esetén a családtagok kiutazásának és szállásának a költségét, sőt, még a beteg hazaszállítását, illetve baleseti halál vagy rokkantság esetén a kártérítés összegét is.

shutterstock 46341805

2. Ha balesetet okozunk

Egy balesetnek persze nemcsak elszenvedői, hanem okozói is lehetünk. Mi történik például akkor, ha síelés közben nekiütközünk valakinek, aki emiatt kórházba kerül, és hónapokra kiesik a munkából? A válasz egyszerű: ugyanúgy ki kell fizetnünk a kárt, mint például egy autóbaleset vétkes sofőrjének. A károsult pénzt követelhet tőlünk például az egészségügyi ellátása, a munkából történő kiesése vagy akár maradandó egészségkárosodása miatt is. Ezekre az esetekre találták ki a felelősségbiztosítást, amely a kötelező gépjármű felelősségbiztosításhoz hasonló: akár több millió forintig is fizeti a más tulajdonában vagy testi épségében általunk okozott kárt.

3. Ha valami történne a drága felszerelésekkel

A téli sportok nem tartoznak a legolcsóbb hobbik közé, hiszen a felszerelés a lécektől a védőeszközökön át a kiegészítőkig és a ruházatig, simán belekerül több százezer forintba, így a pótlásuk vagy javíttatásuk sem olcsó. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbben már a sípályára se mennek ki különböző műszaki cikkek (pl. mobiltelefon vagy fejkamera) nélkül. Ha felszerelésünket, ruházatunkat vagy kütyünket valamilyen kár éri – például valamelyik megsérül vagy eltűnik –, a síbiztosítás ezekre is fizet, akár 400 ezer forint erejéig is.

shutterstock 740127607

4. Ha buknánk a síbérletet

Bármikor közbejöhet egy betegség – gyerekkel utazóknál ez igen gyakori –, ami miatt meghiúsul vagy előbb véget ér az utazás. Emiatt pedig elbukjuk a már kifizetett szolgáltatások árát, amelyek közül egy síelés alkalmával igencsak fájó tud lenni például az 1 hetes síbérlet ára, amely egy négytagú család esetében elérheti akár az 500 eurót, azaz a mintegy 150 ezer forintot is. Ám a síbiztosítás betegség vagy baleset esetén fizeti a síbérlet árát a fel nem használt napokra. Sőt, a biztosítás abban az esetben is megtéríti a bérlet árát, ha a sípálya üzemeltetője rendkívüli ok, például extrém időjárás vagy lavinaveszély miatt lezárja a pályát.

5. Ha feladná az autó

Nem ritka az sem, hogy útban a sípályák felé balesetet szenvedünk, vagy egyszerűen csak lerobban az autónk. De mi van akkor, ha emiatt nem tudjuk folytatni az utat? A síbiztosításhoz választható autó assistance szintén nem kidobott pénz, ugyanis egy ilyen esetben a biztosítónk megszervezi és fizetheti helyettünk a helyszíni javíttatást vagy a szervizbe szállítást, az alkatrészcserét, a defektes gumiabroncs költségét, a csereautó bérlését vagy a hazautazást, sőt, akár még a szállást is a javítás idejére.

Mustra