A leghülyébb ötlet működik páramentesítésre

Kíváncsiak voltunk, mivel kerülhető el a szélvédő párásodása. Onnan jött a használható megoldás, ahonnan abszolút nem számítottunk rá.

Minden autós szembesült már azzal a problémával, hogy mikor beül az autójába, elindítja a motort, pár pillanat alatt az egész szélvédő bepárásodik. Jobb esetben ez bekövetkezik már akkor, amikor még csak melegíti az autót, rosszabb esetben elindulás után nem sokkal szembesül vele, hogy az égvilágon semmit sem lát. Jó hír, hogy lehet tenni ellene, rossz, hogy nem éppen onnan jön a segítség, ahol az ember számít rá. 

A szélvédő párásodásával a leggyakrabban a hideg, nyirkos napokon találkozunk, és sokszor akkor indul el az egész folyamat, amikor már a forgalomban hajtunk. Átmeneti megoldásnak persze jó ötlet, hogy egy ronggyal letöröljük, a szakértők inkább azt a módszert javasolják, hogy az autó ventilátorát engedjük rá teljes fokozaton a szélvédőre. Ilyenkor hideg levegőt kell ráfújni, a belső keringetést pedig külsőre állítani. Ezt a legkényelmesebb addig, amíg egyébként is jégtelenítjük a szélvédőt kívülről. Hatékony megoldás, viszonylag gyors is, de mi arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e olyan szer, amitől eleve nem is párásodik be a szélvédő, és egy másodpercet sem kell azon aggódni, hogy nem látjuk teljesen jól az utat. 

Három terméket néztünk meg a teszt során. Az egyik a kifejezetten szélvédő páramentesítésére szolgált, a másik sima ablaktisztító volt, a harmadik pedig az, amit az interneten a legtöbben ajánlottak a probléma megoldására: a borotvahab. A szerkesztőségben teljesen hülyének néztek a harmadik hallatán, de végül rám hagyták a dolgot, úgyhogy jöhetett a teszt. Az autó szélvédőjén három kis jól elkülöníthető területet kentünk be a tesztelt kencékkel, aztán megvártuk, hogy párásodjon az üveg. Az eredmények a képek alapján is magukért beszélnek. 

DSC1423
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Tehát a három termék közül az egyik tökéletesen működött, egyik több-kevesebb sikerrel, a harmadik pedig az égvilágon semmit sem ért. De nézzük a részleteket: 

Az ablaktisztító

Egy sima egyszerű, de nem túl olcsó, 649 forintos ablaktisztítóval próbálkoztunk, ami csíkmentesen tisztítja az ablakokat. Kiderült, hogy ennél többet az ember nem is várhat tőle. Ugyanis hiába párásodik néha a konyha ablaka is, ez a tisztító egészen biztosan nem fog rajta segíteni. Gyakorlatilag az égvilágon semmi különbség nem volt a szélvédő azon területei között, ahova nem fújtuk, és azon részénél, ahova igen. 

DSC1571
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Az autós páramentesítő

A tessék-lássék eredményt a 899 forintos autós páramentesítővel értük el. Ezen a részen lett is pára, meg nem is. Nem állítjuk, hogy teljességgel haszontalan, de azt sem, hogy érdemes beruházni egy ilyenbe. Hogy mennyire működött, azt a galériában megnézheted. Annyi lehet az előnye, hogy ha már csak a szélvédő feléről kell lecsapatni a párát a ventilátorral, máris előrébb vagyunk, mintha a szélvédő egészéről kellene levarázsolni. Bónuszként meglehetősen büdös is. 

DSC1572
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Az abszolút nyertes

Az nevet, aki utoljára nevet, és az internet mégsem hazudik, legalábbis a páramentesítésben igazat mond, ugyanis a szélvédő egyetlen pontja, ahol a pára még csak nyomokban sem jelent meg, az ott volt, ahol vastagon bekentünk az 589 forintos borotvahabbal, majd letöröltük róla. Semmi extrára nem kell gondolni, sima egyszerű borotvahabot vettünk, a lehető legolcsóbbat, még csak nem is érzékeny bőrre szántat. Az eredmény viszont magáért beszél. Nemcsak az autó szélvédőjére, de fürdőszobai tükörre is alkalmazható, kicsit persze nehézkes kezelni, kicsit maszkulin illat is lesz tőle, viszont pára egy ideig nem. 

DSC1574
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Amik még működhetnek

Az internet számos tanácsot ad még a problémákra, de mindnek vagy egy kicsit nehézkes a kivitelezése, vagy pedig nem túl esztétikus. Sokan esküdnek arra, hogy egy kis macskaalmot tesznek egy zokniban a műszerfalra, ami megköti a nedvességet, mások ugyanígy tesznek a páramentesítő szivaccsal. Sőt, van, aki kisebb páramentesítő készülékekre esküszik, igaz, elég kényelmetlen egy ilyen az autóban, főleg ha üríthető víztartállyal rendelkezik és kiborul. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.