Lehet-e gépben mosni a cipőket?

Nem minden cipőt tehetsz be a gépbe, és amit igen, azt sem mindegy, hogyan mosod. Ha esélyes, hogy koszos lesz, válassz már a boltban moshatót!

Vannak, akik barbár dolognak, vannak, akik rendkívül praktikusnak tartják. Egyesek szerint a mosott cipő sosem lesz már olyan, mint régen, mások minden percet sajnálnak a lábbelik kézi csutakolására. Nincs azonban cipő, ami tiszta maradna, akár egy koncerten, akár a villamoson lépnek az ember lábára, akár a sárban focizik a gyerek, akár a homokozóban önti fel egy kis vízzel az anyagot, hogy formálhatóvá váljon. Cipőmosási GPS-ünk következik, mely kezdőknek és haladóknak egyaránt segítségére lehet.

Olvasd el a címkét!

Először is nyilván nem mindegy, milyen anyagból készül a cipő. A lakkcipő és a bőrből készült lábbeli éppúgy felejtős, mint a különleges anyagból, például selyemből készült termékek. Ez persze nemcsak azért fontos, hogy se a szatén mokaszin, se a makkos cipő ne kerüljön a dobba, hanem azért is, mert a termékek kiválasztásánál is segít. Sok cipő címkéjén olvasható, hogy csak kézzel szabad mosni. Ettől sem kell azonban megijedni, hiszen a legtöbb mosógép programpalettáján ma már a kézi mosás is feltűnik, ha pedig ilyenünk van, simán megúszható a kád/mosdó/lavór feletti görnyedt suvickolás.

shutterstock 668310727

Készítsd elő!

Ha pedig úgy döntöttél, hogy szívesen kiadnád a kezedből a cipőtisztítás nyűgjét, az első dolgod, hogy megfelelően előkészítsd a terepet. A kosz nagyobb része általában mosás nélkül is lejön. A felületi szennyeződéseket kefével távolíthatod el, de arra is figyelj, hogy a talpba ragadt sarat is minél alaposabban verd ki belőle, például a cipőket egymáshoz, vagy egy másik tárgyhoz csapkodva. Lehetőleg ne vasárnap délután. A legjobb eredmény érdekében mindenképp szedd ki a fűzőt és a talpbetétet is. Ezeket persze ki tudod majd mosni a cipővel együtt, bár a látványosan harcedzett betéteket sokszor érdemes inkább újakra cserélni vagy utólag speciális spray-vel fertőtleníteni. Ha tényleg nagy a baj, egy előmosás sem árt, ilyenkor a mosószóda és a mosószer kombójával érdemes átöblíteni, és/vagy még a dobba kerülés előtt bekenni mosószerrel a cipőt.

Tedd be!

Előbb egy mosóhálóba vagy párnahuzatba, aztán a gépbe: így megelőzheted a felsőrész mosás közbeni kopását. Ha teszel néhány törölközőt is a dobba, még kevesebb az esély erre, ráadásul sokkal halkabb is lesz a mutatvány. A programválasztásnál ügyelj rá, hogy a lehető legkisebb fordulatszámon mosd és centrizd a cipőket! A kézi mosás programok általában pont ilyenek. Ha külön kell állítani a hőmérsékletet, úgy a 30 fok a legjobb választás.

shutterstock 422328811

Szárítsd meg!

Akkor is van azonban még mire figyelni, ha már lejárt a program, és nagy örömödre egyben vannak a cipők. Szárítógépbe például soha ne tedd! Egyrészt azért, mert a magas hőfok deformálhatja az anyagot, másrészt pedig mert szintén a hő hatására a cipő ragasztása is károsodhat, elengedhet. Célszerű tehát a frissen mosott lábbeliket a szabad levegőn szárítani. Ha ilyenkor kitömöd őket (újság)papírral, az nemcsak a fölösleges víz elnyelésével járul hozzá a tökéletes végeredményhez, de a cipő formáját is segít megtartani. 

Szoktad-e gépben mosni a cipőket?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek