Most akkor etessük a vízimadarakat vagy ne?

Talán már te is belefutottál abba a cinkegolyón lógó elpusztult cinkét ábrázoló fotóba, ami a rengeteg megosztás miatt rendületlenül futja köreit az interneten, vagy abba a vészjósló hírbe, miszerint a vízimadarakat soha, semmilyen körülmények között nem szabad etetni, mert nemes szándékaid ellenére cselekedettel gyakorlatilag halálra ítéled őket. Márton Andrást, a Fióka és Madármentés vezetőjét ezek a „madaras agyrémek” sarkallták arra, hogy tisztázza, mi a legjobb az érintettek, vagyis a szárnyasok számára.

A szakember egy nyilvános Facebook-posztban hívta fel a madárbarátok figyelmét, hogy hallgassanak a józan eszükre, és ne higgyenek el minden sületlenséget, ami az interneten terjed. Szerinte egy ideális világban valóban nem kellene a vízimadarakat etetni, a hazai vízpartokon uralkodó gyakorlat azonban egészen más stratégiát diktál.

Aki nyáron etet, télen is etessen

Márton András a bejegyzésben kifejtette, ha tavasszal kezdték volna prédikálni, hogy „hé, emberek, ne etessétek már egész nyáron a hattyúkat, kacsákat, mert bár tök cukik, de ezzel ártotok nekik”, ő is ezerrel osztaná a hírt, de most, a zord idő beköszöntével a legkevésbé sem tud azonosulni vele.

„Tél kezdetén azt mondani, hogy ne etessék az emberek azokat a vízimadarakat, amiket egész nyáron tömtek, amik már rég hozzászoktak az etetéshez és várják azt? Igazából ez egy dologra jó csak, eltenni láb alól egy jó adag víziszárnyast, táplálni az esetlegesen újra felbukkanó madárinfluenzát."

16178391 857575511052295 8874274209221549344 o
Fióka és Madármentés

A már etetéshez szokott vízimadarak ugyanis nem feltétlenül találnak elegendő élelmet a hidegben, és ha az emberektől sem kapnak eleséget, legyengülnek az éhségtől, így hamarabb betegszenek meg.

„Pici józan ésszel ez egy laikusnak is logikus. Mindezt a „tilos” és „soha” parancsokkal tűzdelt dörgedelmet ráadásul olyasmivel indokolni, hogy az etetéstől nő hibridizáció, nő az agresszivitás.... Elképzelem, ahogy a téli etetéstől a hattyúk és kacsák vére forrni kezd, és párzanak, fészket raknak a Duna jegén, és cuki kis kacstyú-kat, vagy hattycsá-kat nevelgetnek. Mindezt bőszen acsarogva mindenkire, apróbb pitbullokat szétmarcangolva a vizek partján.”

Éppen ezért a madármentő azt javasolja, hogy aki nyáron etetett – ami tényleg rossz dolog, és le kéne szokni róla –, az télen se merje abbahagyni, mert az éhesen várakozó madaraknak ez élet-halál kérdése.

A cinkegolyó nem halálos csapda

A szakember megjegyezte, a „cinkegolyón lógó halott cinke” fotója az elmúlt hetek agyrémeinek egyik kiemelkedő darabja. Mint mondta, a kép köszönőviszonyban sincs a valósággal, mégis olyan sokan dőltek be neki, hogy kitalálója nagyjából annyit ártott vele a cinkéknek, mint 20 kamionnyi kóbor macska.

23755436 1033407763469068 3740467842115923567 n
Fióka és Madármentés

A kísérőszöveg ugyan azt állította, hogy a cinkegolyó rossz, mert a madarak kicsipkedik a műanyag hálót, beleakadnak és „megdöglenek”, ennek valójában nincs reális esélye. A madármentő szerint a cinkék elég ügyesek hozzá, hogy kiszabaduljanak, ha netán csapdába esnének: kiakasztanák a lábukat a hálóból, vagy egyszerűen elcsípnék azt.

„Mindenki gondolkodás nélkül osztani kezdte, rémülten beszedte a cinkegolyókat.... Pedig nem kéne. Sem osztani, sem rémüldözni. Mert megnézve a képet mit látunk? Egy vadi új cinkegolyót, aminek a hálója még ki sem rúgta magát a csomagolásból való kivétel után, ami érintetlen, madár nem járt rajta.......és ezen a golyón lóg egy cinke tetem...., ami több napos, aminek angolspárgában állnak a lábai + szét van borzolva/feküdve két irányba a hasi tollazata (azaz hason fekve halt meg), s aminek kiflibe van torzulva holtában a faroktolla, azaz hason fekve és egy dobozban (odúban) pusztulhatott el. Majd valaki ráakasztotta a nevezett vadiúj cinkegolyóra...és keltett egy jó nagy pánikhullámot. :-(„

Márton András hozzátette, amennyiben előfordulna ilyen eset, egy csomó időbe telne, mire a madár elpusztulna, de addigra rég kiszabadítaná az ember, akinek a kertjében a cinkegolyó lóg. Másrészről, ha létező veszélyről lenne szó, már rengeteg beszámoló született volna a jelenségről, hiszen telente százezres nagyságrendben fogynak a cinkegolyók.

Mivel etessük?

Ne kenyérrel, az nem madárnak való, és ne is sós szalonnával, mert az meg hasmenést, szomjúságot okoz, melynek hatására a szárnyasok havat ehetnek és kihűlhetnek. Ha már etetni akarsz, az alábbi listáról válassz. Azon túl, hogy ideális tápláléknak számítanak a madarak számára, még a kenyérnél is olcsóbbak.

  • Zsákos, komplex kacsatáp: ez egy komplex nevelő táp, benne mindennel a vitamintól az ásványi anyagon át a zsírokig, fehérjékig.
  • Vegyes takarmány: a csirkék etetésére gyártják, és többféle gabonát tartalmaz törve.
  • Lómüzli: tényleg olyan, mint az embereknek gyártott müzli, csak mazsola helyett kukorica- és borsópehellyel a szokásos préselt gabonaszemek mellett.
16107230 855225064620673 2567300914619708677 o
Fióka és Madármentés

Apropó, cinkegolyó. Ahogy a fentiekből kitűnik, nem fogsz vele tömeges madárpusztulást előidézni. Vagyis nyugodtan kiteheted a kerti madaraknak. Csak arra figyelj, hogy miután kiürül az eleség a hálóból, azt dobd ki a szemétbe.

A kenyér kifejezetten káros

A Magyar Madártani Egyesület egy felhívásban foglalkozott a témával. Ebben úgy fogalmaznak, hogy a vízimadarakat "SOHA NE ETESSÜK", ami nem az egyetlen dolog, melyben más álláspontot képviselnek, mint a Fióka és Madármentés vezetője, de a leírtak alapján azzal mindkét fél egyetért, hogy az eléjük dobált kenyér a lehető legrosszabb, amit a madarakkal tehetsz.

"A hónapok, sok madárnál akár évek óta tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen "táplálék" diéta megbetegíti a madarakat, ezek egyik formájának külön neve is van (angyalszárny-betegség)."

A teljes cikk itt olvasható.

Akkor a kerti madarakat is etethetem?

Ha a szíveden viseled az állatvilág sorsát, akkor nyugodtan. Főleg, ha tavaly már elkezdted, mert a madarak emlékeznek rá, hogy jóllaktak a kertedben, ezért sanszos, hogy újra felbukkannak nálad. Márton András a Díványnak elmondta, az üzletekben kapható madáretetők tökéletesen megfelelnek a célnak, de elhelyezésünknél körültekintően kell eljárnod.

Olyan helyre érdemes tenni, ahol a macskák nem érhetik el. Ha felakasztod valahova, ügyelj rá, hogy kellő távolságban legyen a fáktól. Ha pedig egy fát választasz, tegyél gallért a törzsére, hogy ne tudjanak felmászni rá a macskák.

A földre hulló eleség szintén veszélyes helyzetet teremthet. A madarak onnan is felcsipegetik a magokat, ám közben védtelenné válnak a portyázó macskákkal szemben. A madáretetőt ezért úgy helyezd el, hogy ne legyenek bokrok vagy más búvóhelyek a közelben, ahol meglapulhatnak a macskák.

madaretetes fb

Az erkély ebből a szempontból kiváló megoldásnak számít. Már csak azért is, mert gyermekeid imádják majd a békésen eszegető madarak látványát és megkedvelhetik az állatvilágot.

Az itatásról se feledkezz meg

A fagyok idején a madarak számára nehézséget jelenthet, hogy megfelelő mennyiségű folyadékhoz jussanak, ezért itatásuk is fontos. A madármentő szerint, ha egy liter vízhez egy köbcenti cukrot adsz, lassabban fog megfagyni, ráadásul védenceid némi extra energiához juthatnak belőle. Hasonló eredményt érhetsz el úgy is, ha két téglára egy járólapot, csempét vagy cserép virágalátétet helyezel, majd alul meggyújtasz egy mécsest. Valahogy így:

15871745 850129475130232 2828685196280294258 n
Fióka és Madármentés
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek