Csak 450 forintba kerül a legjobb korpásodás elleni sampon

Tizenegyen szálltak versenybe, és a saját márkások megint legyőzték a márkaneveket, avagy gigateszt meglepő eredménnyel.

A német Stiftung Warentest 11 korpásodás elleni sampont vetett alá alaposabb vizsgálatnak. A kiválasztott hajápolószerek között voltak saját márkás samponok, és az ismertebb termékek közül is beválogattak párat. A hajtás után elolvashatod, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe az értékelésnél, és melyik termék lett a legjobb.

Mindent a korpáról

De kezdjük az elején, a magazinnak Annika Vogt bőrgyógyász beszélt arról, hogy mi a korpásodás oka, főkén kiknél jelentkezik, és hogyan lehet felvenni a harcot ellene.

Mi ez?

A fejbőrünk, akárcsak a testünk többi bőrfelülete, folyamatosan megújul, és ha ez normális tempóban és mértékben zajlik, akkor ebből semmit nem veszünk észre. Ha viszont valami megzavarja ezt a természetes folyamatot, és felgyorsul a hámréteg cseréje, annak bizony látható jelei vannak. Amit még érdemes tudni, a fejbőrben a faggyúmirigyek is sokkal aktívabbak, és a szőrtüszők is sokkal sűrűbben helyezkednek el. Persze – mint olyan sok esetben – itt is vannak egyéni eltérések. És még valami, a fejbőrünkön különböző élőlények osztozkodnak a baktériumoktól kezdve a gombákig, ez teljesen rendben van addig, míg a kényes egyensúly fel nem borul (pl. túlzott faggyútermelődés, száraz bőr). Ha ez megtörténik, a gombák elszaporodhatnak, és az általuk termelt anyagok irritálják a bőrt, ami akár gyulladáshoz is vezethet.

Kik érintettek?

A népesség fele szenved ettől a problémától, és a férfiak körében valamivel gyakoribb, mivel az ő bőrük általában zsírosabb. És igen, a kor is számít, főként pubertáskorban vagy fiatal felnőtteknél jelentkezik, hiszen ekkor több faggyút termel a szervezet. Persze sajnos van, akinek egész életét végigkíséri ez a probléma. 

Neked korpás a hajad?
Neked korpás a hajad?Shutterstock

Vannak fajtái?

Igen, van zsíros és száraz korpa. Zsíros korpa esetén ha egy picit megdörzsöljük a fejbőrt, akkor nemcsak apró lemezkék tapadnak az ujjunkra, hanem egy finom filmréteg is megjelenik rajta. A zsíros fejbőr egyébként jó táptalaj az élesztőgombáknak, ezért jelentkezhet korpásodás, ha pedig száraz a fejbőr, akkor a gyenge védekezőképesség miatt szaporodhatnak el ezek a mikroorgranizmusok. Az őszi és a téli időszak pedig különösen problémás a kinti hideg és benti száraz levegő miatt, ráadásul ilyenkor az immunrendszerünknek is komoly kihívásokkal kell megküzdenie. 

Fertőző?

Nem, nagyon sok egyéni tényezőtől függ, hogy valakinél kialakul-e korpa vagy sem. Ha egy családban többeknél is előfordul, nem azt jelenti, hogy egymásnak adták át, inkább az azonos körülmények és genetikai hajlam a felelős. Ne feledjük, ez nem betegség, hanem zavar a bőr normális működésében.

Mit tanácsol azoknak, akik ilyen problémával küzdenek?

Legyenek türelmesek, a samponokat rendszeresen és hosszú ideig kell használni ahhoz, hogy hatni tudjanak. Ha valaki némi javulás után felhagy ezek használatával, annál könnyen lehet, hogy hamarosan újra jelentkeznek a tünetek. Ha enyhül a probléma, akkor elég hetente kétszer sampont használni, a köztes időben pedig egy kímélő, de átlagos terméket. A zsíros hajolajoktól és egyebek használatától persze tartózkodni kell, ha pedig nem javul, sőt súlyosabb lesz a helyzet, akkor pedig szakemberhez kell fordulni.

Hogyan működnek a samponok?

A legtöbbjükben antimikotikumok, azaz gombaölőszerek találhatóak, amelyek meghatározott, a fejbőrön elforduló mikroorganizmusok ellen hatnak, ilyen például a malassezia furfur.

Így szabadulhatsz meg a korpától

  • A sampont alaposan be kell dörzsölni, hogy a hatóanyagok tényleg eljussanak a fejbőrig, majd egy percig rajta kell hagyni a hajon, és utána érdemes csak leöblíteni.
  • Vigyázni kell arra, hogy a balzsam és az egyéb hajápoló szerek viszont ne jussanak el a fejbőrig, és a szakértő szerint a kevesebb ebben az esetben tényleg több.
  • Nem szabad túl meleg vízzel hajat mosni, és a hajszárítót is alacsonyabb hőfokozaton kell használni, így kevésbé szárítja a fejbőrt.
  • Ha az időjárás nem indokolja, akkor ne hordj sapkát vagy kalapot, hagyd lélegezni a fejbőrt.
  • Nem minden korpa, ami annak látszik, az is lehet, hogy nem öblítetted ki megfelelően a hajápoló- és formázó termékeket és/vagy túl sokat használsz belőlük. És persze komolyabb problémákra is utalhatnak a kis pelyhek, ilyen például a fejbőr pszoriázisa.

Így alakult ki az összpontszám

A magazin munkatársai 11 sampont teszteltek, ebből kettőnek a csomagolása és az összetétele is megegyezett, de más néven kaphatóak, és a fogyasztói tájékoztató sem egyezik. 

Hatékonyság – 50 százalék

Összesen 200 önkéntest vontak be a vizsgálatokba, akiknek két héten keresztül először egy kontrollsampont kellett használniuk, amiben nem volt korpaellenes hatóanyag. Ezt követően egy szakértő megvizsgálta a fejbőrüket. A kiválasztott személyeknek ezután négy hétig kellett tesztelniük a korpásodás elleni samponokat, és egyikük sem tudta, hogy melyik gyártó terméke került hozzá. Egy hónap elteltével a szakértő ismét megvizsgálta őket, és persze a magazin munkatársai kíváncsiak voltak arra is, hogy szerintük mennyire javult az állapotuk, például csillapodott-e a viszketés.

Ápolás – 30  százalék

Húsz tesztalany öt napon keresztül használt egy kontrollsampont, majd egy fodrász mosta meg a hajukat úgy, hogy a fejük egyik felén a kontrollterméket használta, a másikon pedig az egyiket a megvásárolt samponok közül, majd értékelnie kellett, hogy nedves, illetve száraz haj mennyire volt kifésülhető, mennyire lett gubancos vagy sima, és így tovább. A tesztalanyok haját összesen kétszer mosták meg ezzel a módszerrel, és a köztes öt napban a már említett kontrollsampont használták. Azt, hogy kinek mekkora adagot kell használnia, a hajhossz alapján számolták ki, a használat során a gyártók utasításait követték, és egy percig kellett a hajon hagyni a termékeket. A vizsgálatok során hajmintákat és gépi tesztet is használtak a szakemberek.

Használat – 10  százalék

Az előbb említett teszt során a résztvevők és a fodrász azt is értékelte, hogy a samponokat milyen könnyű eloszlatni a hajon, mennyire habzanak, és mennyire könnyű kimosni azokat.

Ez vajon hatni fog?
Ez vajon hatni fog?Shutterstock

Információk – 5  százalék

Egy szakember megvizsgálta, hogy a csomagoláson feltüntetett információk megfelelnek a hatályos szabályoknak, hárman pedig annak jártak utána, hogy azok kellően olvashatóak és áttekinthetőek-e.

Csomagolás – 5  százalék

Öt szakember nézte meg, mennyire zár a kupak, mennyire könnyű kinyitni nedves vagy száraz kézzel, hogy mit állítanak a gyártók az anyagösszetételről és újrafelhasználhatóságról, és utánajártak annak is, hogy mennyire töltötték meg a flakonokat, illetve mennyi sampont lehet kinyerni belőlük.

Pontlevonás és egyebek

Ha az adott termék csak kielégítően volt képes felvenni a harcot a korpával szemben, akkor az összeértékelés sem lehetett jobb, illetve fél pontot vontak le azért, ha csak elégségesen ápolta a hajat. A magazin persze azt is alaposan megnézte, hogy milyen illatanyagok és tartósítószerek vannak a termékekben, és ha valami nem szerepelt a csomagoláson, akkor a gyártótól kérték be a szükséges információkat. Ha pedig izotiazolin vagy butilfenil-metilpropional is volt az összetevők között, akkor meghatározták azok koncentrációját.

Végkövetkeztetés

Ahogy a mellékelt táblázat is mutatja, a korpásodás elleni samponoknál sem igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve, mert az első helyen a Lidl saját márkás terméke végzett. Igen, jól látod, a Head&Shoulders csak a középmezőnyben szerepel, pedig dupla annyiba kerül. És rossz hír azoknak, akik szeretik a natúr kozmetikumokat, a kategória egyetlen versenyzője, a Logona lett a sereghajtó. Mondjuk, a szakértők és a tesztalanyok beszámolói szerint is mindegyik szer hat, szóval akkor nagy baj nincs.

A győztes
A győztesLidl

A szakértők a legtöbb termékben hatóanyagként cink-piritiont találtak más szerekkel együtt, de ezek miatt nem érdemes aggódni, hiszen ezek biztonságos, engedélyezett anyagok. És mivel küzd az egyetlen natúr kozmetikum a korpa ellen? Borókabogyó-olajjal! És ugyan ez lett az utolsó termék a sorban, azért működik, kb. ugyanúgy, mint a mesterséges anyagokat tartalmazó Elvital és L'Oréal. Sajnos a fodrász szerint hajápolásra viszont kevésbé alkalmas ez a termék, ahogy a dm samponja sem jeleskedik ezen a téren, és állításait a gépi vizsgálat is megerősítette, nagyobb erőt kellett ugyanis kifejteni kifésüléskor, mert nem volt elég sima a hajszálak felülete. Ennek talán az lehet az oka, hogy a két említett termékben nincs szilikon, ami (majdnem) tökéletes erre a feladatra. És hogy miért hagyták ki belőlük, talán azért, mert nehezen bomlik le, és egyelőre nem tudni, hosszú távon milyen hatással is van a környezetre. Az allergiásoknak természetesen érdemes alaposan átböngészniük az összevetők listáját, egyrészt a gyöngyvirágillatért felelős lilial, vagyis butilfenil-metilpropionál, másrészt izotiazolin miatt, ami Head&Shoulders-nél fordult elő. Ezt az anyagot nem engedélyezik az olyan termékekben, amik tartósan a bőrön maradnak, lásd arckrémek és testápolók.

   Összértékelés Hatékonyság Ápolás Használat Információk Csomagolás
Lidl Cien nagyon jó (1,5 p) jó (1,6 p) nagyon jó (1,4 p) jó (1,6 p) jó (1,7 p) jó (2,0 p)
Nivea Men jó (1,7 p) jó (1,6 p) jó (1,7 p) jó (1,9 p) jó (2,4 p) jó (1,7 p)
Aldi Biocura jó (2,0 p) jó (2,1 p) jó (1,8 p) jó (2,0 p) jó (1,8 p) jó (1,8 p)
Aldi Kür jó (2,0 p) jó (2,1 p) jó (1,8 p) jó (2,0 p) jó (2,5 p) jó (1,8 p)
Schwarzkopf Men jó (2,0 p) jó (2,1 p) jó (1,8 p) jó (2,0 p) kielégítő (2,8 p) jó (2,1 p)
Alpecin jó  (2,3 p) jó (2,5 p) jó (2,2 p) nagyon jó  (1,4 p) jó (1,9 p) jó (2,1 p)
Head&Shoulders jó (2,3 p) Jó (2,2 p) jó (2,5 p) nagyon jó (1,4 p) kielégítő (3,1 p) kielégítő (2,7 p)
Isana (Rossman) jó (2,3 p) jó (2,5 p) jó (2,1 p) jó (2,2 p) jó (1,7 p) jó (1,7 p)
Balea (dm) kielégítő (3,2 p) Jó (2,2 p) elégséges  (3,7 p) jó (2,2 p) jó (2,3 p) jó (2,0 p)
L'Oréal Elviral Planat Clear kielégítő (3,3 p) kielégítő (3,3 p) jó (2,1 p) nagyon jó (1,4 p) kielégítő (3,3 p) jó (2,2 p)
Logona elégséges (3,7 p) kielégítő (3,1 p) elégséges  (3,9 p) kielégítő  (3,3 p) jó (2,1 p) nagyon jó (1,5 p)
Oszd meg másokkal is!
Mustra