A Nutelláról köztudott, hogy jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz, ez azonban nem igazán szokta visszatartani az embereket attól, hogy lelkesen fogyasszák. Ha eszméltél már arra, hogy a konyhában ácsorogva nagykanállal lapátolod a szádba, akkor bizonyára nem kell elmagyaráznunk, hogy miről beszélünk. Kár is lenne tagadni: az édes, mogyorós massza úgy ostromolja ízlelőbimbóinkat, hogy szinte képtelenség ellenállni a kísértésnek. De vajon a klónjai miatt is hajlandóak lennénk a bűn útjára lépni? Legújabb tesztünk erre a kérdésre kereste a választ.
Vizsgálódásunk során kilencféle kakaós mogyorókrémet válogattunk össze a nagy láncok kínálatából, majd magukban és kenyérre kenve ettük végig a termékeket, hogy a végére járjunk, képesek-e a Nutella nyomába érni.
Nagyrészt örömtelinek tekinthető kutatómunkánkban Traszkovics Zsolt élelmiszertechnológus mérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője működött közre, aki felhívta a figyelmet, hogy szakmai szempontból a termékek ugyanolyan csapásirányt követnek. Közös vonásuk, hogy összetevőik között első helyen szerepel a cukor, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy
rengeteg található bennük.
A második hozzávaló rendszerint a pálmaolaj, amit szakértőnk szerint – a cukorral egyetemben – nem ajánlott nagy dózisban fogyasztani. A hangsúly tehát itt is a mértékletességen van. Mint mondta, a vásárlásnál a mogyorótartalom lehet az egyik irányadó szempont. Már ha egyértelműen szerepel a csomagoláson. Egy terméken ugyanis például mogyorómasszát tüntettek fel, amiről nem lehet pontosan tudni, hogy mekkora arányban van benne mogyoró. Mindezek fényében azt javasolja, hogy kóstolj meg mindent, amit csak tudsz, és egyéni ízlésed szerint dönts.
Mi is pontosan ezt tettük, de azért újra leszögezzük: az érzékszervi benyomások alapján megszülető végeredmény – amit az egyes termékekre adott, 1-től 5-ig terjedő pontszámok átlagolásával határoztunk meg – a jelenlévők szubjektív ízlésvilágát tükrözi, ami nem feltétlenül ugyanaz, mint a tiéd.
Most pedig lássuk, hogy mire jutottunk! Annak érdekében, hogy további támpontokat adjunk a választáshoz, Traszkovics Zsolt értékeléseit dőlt betűvel különítettük el az egyes mogyorókrémek alatt.
9. helyezett: Pami Hazelnut Spread Special – 1,42 pont (899 forint/350 g)
Összetevők: cukor, növényi olajok (napraforgóolaj, pálmaolaj, gyapotmagolaj), mogyoró (13%), zsírszegény kakaópor (10-12%), tejsavópor, kukoricakeményítő, sovány tejpor, emulgeálószer (szója lecitin), vanillin, aroma
A Pami nevet viselő termék tényleg speciális volt, csak nem jó értelemben. Már azzal is rosszalló pillantásokat váltott ki, hogy fura, folyós állagát nyomatékosítva terült szét a tányéron, ami szakértőnk szerint egy technológiai hiba eredménye lehetett. Szerzőink egyetértettek abban, hogy az íze szintén messze áll a jótól, mintha a gyártásnál tavalyról megmaradt, kétes minőségű mikuláscsokik potyogtak volna bele. És akkor fakó színéről még nem is beszéltünk.
- Folyadékkiválás, fakó szín, nagyon édes, kissé jellegtelen. 2 pont
- Híg, levet eresztett, bizarr kupac. Nyúlik, folyik, ragad, ízre vajkaramellás cukorka, amit még valami émelyítően édes mézben is jól megforgattak! Ha lehetne 0-ás osztályzatot adni, annyit kapna!
- Vegyszeres íz keveredik a sós ízzel.
- Hígabb és világosabb a többinél, olcsó mikuláscsoki íze van.
- Jé, karamellkrém. De mit keres ez itt? Tök más a színe, mint a többinek és folyékony is.
- Felolvasztott mikuláscsokiíz, elég ócska, túlságosan folyós.
- Nagyon folyós, borzalmas íze van, mint valami ócska pralinéutánzatnak. És a színe sem bizalomgerjesztő.
8. helyezett: Penny Mogyorós-kakaós krém – 1,85 pont (599 forint/400 g)
Összetevők: cukor, növényi olaj (pálma), mogyoró (13%), sovány tejpor, tejsavópor, csökkentett zsírtartalmú kakaópor (7,5%), növényi zsír (pálma), emulgeálószer (napraforgó lecitin), aroma
A Penny versenyzője túlságosan keménynek és tapadósnak bizonyult, alig tudtuk levakarni a kanálról. Ez volt egyúttal a mezőny legsötétebb és legkeserűbb tagjai is, így nem lett valami népszerű. Szakértőnknél ugyan kivívott egy hármast, de csak azért, mert érezhető volt, hogy gyártója nem spórolt a kakaóval. Az már más kérdés, hogy lehet, hogy pont ez vitte el rossz irányba.
- Csillogó, sötétbarna szín, ízében a kakaó dominál. 3 pont
- Durva textúrájú, kemény trutymó, még a kanál is megáll benne! Sötét sárszíne van, és az íze is borzasztó. Mintha homokot rágnék!
- Nincs jó íze, mogyorót nem látott, viszont nagyon masszív az állaga.
- Az egyik legsötétebb, de keserű, nem valami jó.
- Ez a legsötétebb. Kesernyés mellékíz. Milyen fűszer van ebben? Nem jó.
- Íztelen, túlságosan tapadós, nem elég karakteres.
- Nagyon csokis, sok sót is érzek benne, műmogyoróíz. Azt sem érdemli meg, hogy lenyeljem. Iszonyatos!
7. helyezett: Oak Lane Hazelnut Cocoa Spread – 2 pont (899 forint/750 g)
Összetevők: cukor, repceolaj, pálmaolaj, zsírszegény kakaóport (5%), tejsavópor, mogyorómassza (3%), szójaliszt, emulgeálószer (szójalicitin), vaníliakivonat
A Tesco által forgalmazott Oak Lane ár/érték arányban pompás választásnak számított, de nagyjából ebben mutatkozott meg összes pozitívuma. Tesztelőink főleg büntetően édes ízvilága miatt kaszálták el, amit szakértőnk is külön kiemelt. Ezen felül a színe is világosabbnak látszott az indokoltnál.
- Világosbarna szín, kellemes, krémes. Erősen édes íz. 3 pont
- Ez valami agyoncukrozott étcsokis krém lehet. Viszont annak nem rossz!
- Ez inkább csak édes, semmi mogyorós ízt nem érzek, az állománya ragacsos. A színe is ronda és nem elég fényes.
- Ebben szerintem sok a tejpor.
- Világosabb a többinél. Fúj, kicsapódott cukor.
- Műanyagízű, a színe fakó, nem esik jól.
- Ez bűn rossz, mintha egy olcsó táblás tejcsokit ízlelgetnél. Haltáp szaga van.
6. helyezett: Nutkao mogyorókrém 2,85 pont (659 forint/200 g)
Összetevők: cukor, növényi olaj (repce, pálma), mogyoró (13%), zsírszegény kakaópor (7%), sovány tejpor, savópor, laktóz, emulgeálószerek (napraforgó lecitin), természetes vanília aroma
A Nutkao elnevezésével szembesülve egyből az Adidas-Adios párhuzam ugrott be, hiszen az Aldi termékét Nutokaként ismeri a világ. Ha elvonatkoztatunk a fogyasztók összezavarására kitűnően alkalmas márkanévről, a termékről azt tudjuk elmondani, hogy ízében leginkább a mogyoró érvényesül, de valahogy mégsem az igazi. Raffaellós beütéseit emlegetve csupán egyetlen tesztelőnk jutalmazta hármasnál magasabb pontszámmal.
- Világosabb szín, sűrű állag. Mogyoró csak az utóízben érezhető. 3 pont
- Borzalmasan édes, torokkaparóan sós mellékízzel.
- Nagyon ragacsos, összetapad a szám, viszont a mogyoró itt is jól érződik, de mégsem kerek az íze.
- Mogyoróízű, de van egy fura mellékíze.
- Cukorbomba! Utóíznek üt be. Hát, ez nem valami kellemes.
- Raffaellós beütésű, különleges, de egyben telítő is.
- Érdekes, erősen mogyorós mellékíze van. És nem kellemesen máik szét a számban.
5. helyezett ALDI Nutoka mogyorókrém – 3,28 pont (599 forint/400 g)
Összetevők: cukor, repceolaj, mogyoró (13%), pálmaolaj, zsírszegény kakaó (7,5%), sováy tejpor, emulgeálószer (napraforgó-lecitin), aroma
Az Aldi sajátmárkás résztvevője 0,43 pontot vert rá névrokonára, rámutatva, hogy nem véletlenül híresebb a Nutella-klónok között. Szakértőnket sötétebb, barna felületével igézte meg, és külsejéről a többiek is elismerően szóltak. Az ízéről viszont megoszlottak a vélemények, volt, akinek nagyon bejött, és volt, akinek nagyon nem.
- Sötétebb barna felület. Sűrű állomány, inkább az édes íz dominál. 3 pont
- Kásás textúra, ízre pedig olyan, mintha egy raklapnyi tortabevonót olvasztottak volna meg hozzá.
- Finom, krémes, szép fényes.
- A legfinomabb.
- Ez tök jó, enném kiskanállal romi filmen hüppögve a kanapén.
- Semmilyen, kis műíz beütéssel.
- Legfeljebb sütéshez használnám. Darabosnak érzem.
3. helyezett: Lidl Choco Nussa – 3,42 pont (599 forint/ 400g)
Összetevők: cukor, repceolaj, mogyoró (13%), pálmaolaj, zsírszegény kakaópor (7,5%), sovány tejpor, emulgeálószer (lecitin)
A Lidl saját Nutella értelmezése határozott mogyoróízt hagyott maga után, ám állagra kissé szemcsésnek és ragacsosnak érződött, ami valamelyest lehúzta az átlagát. Szakértőnknél ugyanakkor ennek ellenére is betalált. Ő csupán három terméket tartott méltónak a négyes osztályzatra – ez volt az egyik.
- Sötétbarna szín, csillogó felület. Ízében a mogyoró érezhető. 4 pont
- Nagyon emlékeztet a régi hobbitelkünkön növő mogyoróbokrok termésére, de mintha ebbe a pépbe a mogyoróhéjat is beledarálták volna.
- Ragacsos, kicsit szemcsés, odapörkölt mogyoró íze van.
- Határozott mogyoróíze van, nem rossz.
- Ragacsos, édes, tömény. Tök jó.
- Nem elég édes, állagra, színre ok.
- Elsőre ez közelít a Nutellához ízre, de túl ragacsos.
3. helyezett: Auchan mogyorókrém – 3,42 pont (819 forint/400 g)
Összetevők: cukor, növényi olaj (pálma és repce), mogyoró (13%), sovány tejpor (6%), zsírszegény kakaópor, laktóz, savópor, emulgeálószer (napraforgó lecitin), aromák
Az Auchan nekifutását többen is a Nutellához hasonlították, ami mindenképp hízelgő egy sajátmárkás mogyorókrémre nézve. Szakértőnket kakaós ízével és kellemes, krémes állományával vette rá, hogy négyes pontszámmal tisztelegjen előtte, és ezzel nem volt egyedül, de olyanok is akadtak, akik szerint teljesen átlagosnak minősül.
- Világosbarna szín, kellemes, krémes állomány. Az íze inkább kakaós. 4 pont
- Kicsit avas mogyoró íze van, de annyira nem vészes. Ez a szegény ember Nutellája!
- Nagyon szép, állagra ez hasonlít legjobban a Nutellához, viszont ízre nem jó, valami mellékíze van.
- Egészen Nutellaszerű állagra és ízre is.
- Ez teljesen oké, sztenderd íz.
- Mogyorós íz, erős, „kismókusok kedvenc”, nosztalgikus íz.
- Ez olyan semmilyen vagy már besokalltak az ízlelőbimbóim. A fénye a hasonlít a Nutellára, de csalódás volt.
2. helyezett: Tesco Hazelnut Spread – 3,57 pont (559 forint/400 g)
Összetevők: cukor, repceolaj, mogyorómassza (13%), zsírszegény kakaópor (7%), pálmaolaj, tejcukor, tejsavópor, szójaliszt, emulgeálószer (szójalecitin), sovány tejpor, vaníliakivonat
A Tesco terméke nem kis meglepetéssel szerezte meg az ezüstérmet. Szakértőnk ugyan elpanaszolta, hogy jellegtelen az íze, de meglátásában csak egyvalaki osztozott. Mindenki más úgy nyilatkozott, hogy finom, krémes és kellemesen mogyorós.
- Keményebb állag, sötétebb barna szín. Az íze jellegtelen, inkább kakaóra emlékeztető. 3 pont
- Kellemesen krémes, egész nap eleszegetném.
- Finom, mogyorós.
- Ez egészen hasonlít a Nutellára, nem rossz.
- Intenzíven mogyorós.
- Állagra jó, mogyorós íz, karakteres műíz beütése van.
- Műragacs, cukor, kakaó. Csalódás, kidobnám. Pálmaolaj level 5000.
1. helyezett: Spar Mogyoróskrém Classic – 4,28 pont (499 forint/400 g)
Összetevők: cukor, növényi olaj (repce, pálma), mogyoró (13%), zsírszegény kakaópor, sovány tejpor, édes tejsavópor, emulgeálószerek (lecitinek), aroma
Apropó, meglepetések. Itt egy újabb. A Spar mogyorókréme tetemes előnnyel szerezte meg a tesztgyőztes címet. Fényes, barna színét látva talán még egy mókusnak is ellágyulna a szíve, ehhez ráadásul – brigádunk java része szerint – krémes állag és ínycsiklandó, mogyorós íz párosul, ami megfizethető, 499 forintos árcímkéjére tekintettel kifejezetten jó vétellé teszi.
- Sötétebb barna szín, csillogó felület, ízében a mogyoró dominál. 4 pont
- Egész finom! Kicsit olyan, mint a '80-as évek mogyorókréme, amit a reklám szerint a kismókusok kenyérre is kenhetnek, a nagymókusok süteménybe is tölthetnek!
- Az állaga jó, a színe is szép mogyoróbarna, és fényes. Az íze mogyorós, kicsit édesebb a kelleténél.
- Én ezt szeretem.
- Kellemesen krémes, nugátos, nyami!
- Színre szép sötétbarna, kellően olajos, nem ragad, finom, nincs mellékíze.
Búcsúzóul fogadd szeretettel az említett reklámot!