Teszt: Olcsón is lehet jó elektromos fogkefét venni

50 ezer forintba kerül a legjobb, de alapos vizsgálat szerint a legismertebb márka párezres készüléke alig marad le a drága versenyzőtől. Mutatjuk is ezeket!

A német Stiftung Warentest 10 darab elektromos fogkefét vetett alá alaposabb vizsgálatnak, és négy ezekből elég jól teljesített. Legutóbb egyébként 2013-ban végeztek hasonló tesztet, akkor egy viszonylag olcsó termék, a Braun Oral-B Vitality Precision Clean lett a győztes.

Sajnos ezt a modellt már nem kapni, és ha valaki hasonló teljesítményre vágyik, akkor az is megoldás lehet szerintük, ha a mostani körben a második helyen szereplő Oral-B Vitality Cross Actiont veszi meg, aminek itthon körülbelül 7000 forint az ára, és beszerez hozzá egy Precision Clean fejet.  És igen, a végkövetkeztetés most is az volt, hogy nem kell mélyen a zsebébe a nyúlnia annak, aki tisztességes elektromos fogkefét vásárolna, bár tény, hogy az első helyen egy ötvenezer forintos fogkefe végzett. Részletek a hajtás után!

Így vásárolj elektromos fogkefét!

A tudományos kutatások szerint az elektromos fogkefék sokkal jobban teljesítenek analóg társaiknál, vagyis sokkal hatékonyabban tüntetik el a lepedéket, és a fogínygyulladás kockázata is csökken, ha valaki beruház egy ilyen készülékre. Nem, nem kell félni attól sem, ha valakinek vérezni kezd az ínye, állítólag ennek egy hét után el kell múlnia, már ha rendesen tisztogatja a fogait - írja a német fogyasztóvédelmi magazin. De mégis milyet érdemes választani?

“Az elektromos kefék közül a lehető legkisebb fejű, oscillációs-rotációs mozgást végző kefék a jók. Ha most veszünk elektromos kefét, olyat válasszunk, ami kijelzi ha nagyon rányomjuk a fogunkra. Nagyon fontos, hogy ezzel is meg kell tanulni a fogmosást, mert nagyon sokan helytelenül mosnak az elektromossal fogat. Érdemes akkumulátoros fogkefébe beruházni, mert hatékonysága nem csökken, amikor merül, egyszerűen leáll. A fejeket cserélni lehet rajta, így az egész család használhatja" – nyilatkozta nekünk korábban dr. Jurácsik Tímea fogszakorvos, aki azt azonban fölöslegesnek tartja, hogy fehérítő-polírozó fejeket vásároljunk.

Dr. Kovács Ágnes fogorvos és asszisztense, Michelle Cocco szerint egyéb szempontok is vannak:

  • fontos, hogy cserélhető legyen a fej
  • és az is, hogy a készülékhez járjon puha fej is, mert a medium vagy kemény fejek sok esetben károsítják a fogzománcot
  • érdemes szájzuhannyal kombinált fejet venni olyan tartóval, amin külön lehet tárolni a fejeket.

És még valami, amivel érdemes számolni, ez pedig az, hogy adott készülék mennyire hangos használat közben. 

Így használd!

Hagyjuk, hogy az elektromos fogkefe végezze a dolgát, nem kell rányomni a fogakra és az ínyre. Ha nem bízunk magunkban, akkor kikérhetjük egy szakember tanácsát is, és hasznos lehet egy nyomásérzékeny készüléket venni. Az ínymasszázs funkció viszont nem akkor nagy fícsör, mert csak ideiglenesen javítja a vérkeringést – állítja Dr. Stefan Zimmer, a Witten/Herdecke Egyetem fogászati klinikájának vezetője.

Az oszcilláló-forgó kefével elég minden fogat pár másopdpercig tisztítani. A kefét párhuzamosan helyezd a fog mellé úgy, hogy a kefe ráfeküdjön a fogínyre, és ennek mentén vezesd végig. A fogközöknél fordítsd be egy kicsit a fejet, de ne nyomd túlságosan rá, mert az ínyt és a fogakat és károsíthatja.

A hosszúkás tisztítófejjel egyszerre több fogat is lehet feke tisztítani, és úgy kell vele bánni, mint egy hagyományos fogkefével, vagyis 45 fokos szögben kell a fogínyhez illeszteni, és kefe felének ezen kell elhelyezkednie, ha ez meg van, haladj lefelé, és ne sikálj! Minden típusra igaz, hogy a fogak belső oldalán is végig kell menni.

  

shutterstock 209341264
Shutterstock

Így alakult ki az összpontszám

A Test magazin munkatársai 2017 áprilisa és júniusa között vásárolták meg a vizsgált termékeket, az árakat 2017 szeptemberben kérték be a forgalmazóktól.

Fogtisztítás - 60%

A teszteléshez természetesen műfogakat használtak, a lepedéket pedig titán-dioxiddal helyettesítték, és egy olyan gépezet működtette az eszközöket, ami biztosította, hogy minden "fogmosásánál" azonosak legyenek a körülmények. Azt, hogy mennyire voltak alaposak a fogkefék, a lepedékről készített digitális fotók alapján elemezték, és minden termékből 7-7 darabot vetettek alá a vizsgálatoknak.

Használat – 30%

Öt szakértő nézte meg, hogy a fogkefék a nehezen hozzáférhető helyeken mennyire tisztítanak, milyen könnyű kezelni őket, mennyire hangosak, hogy van-e időzítő, hogy van-e német nyelvű használati utasítás, és ez mennyire érthető, illetve áttekinthető, hogy mennyire könnyű tisztítani a kefefejeket, a nyelet és a töltőt, meg azt is, hogy mennyire stabilan áll a fogkefe a töltővel és anélkül, illetve elfektetve könnyen elgurul-e. Fontosnak tartották azt is tesztelni, hogy mennyi használati idő után merül le az eredetileg teljesen feltöltött akkujú készülék.

Tartósság, környezetvédelmi szempontok – 10%

A tartósteszt 2550 ciklusból állt, egy ciklus négyszer két perces tiszítást jelentett egy perces szünetekkel, ez nagyjából annak felel meg, mintha két ember hat éven keresztül használná ugyanazt az eszközt, ami nem túl életszagú, de fogyasztóvédelmi szempontból biztosan hasznos adatokkal szolgál. A tesztelés alatt a kefére végig víz és fogkrém elegyét folyattak. A Test magazin szakértői azt is megnézték, mennyire bírják az esést a fogkefék, és az eszközöket öt különböző pozícióból ejtették le 70 cm-es magasságból. Azt, hogy mennyire környezetkímélő egy termék, az alapján határozták meg, mennyi áramot fogyaszt készenléti állapotban, illetve használat közben.

Pontlevonás

Ez járt például azért, ha a fogkeféhez csomagolt tartozékokkal nem lehet hálózatról tölteni az eszközt, és ha csak elégséges mértékben vagy annyira sem volt alkalmas a fogtisztításra az adott termék, akkor az összpontszám sem lehetett ennél jobb.

Okosfogkefe

Az Oral-B Genius 900 készülékhez okostelefonos alkalmazás is jár, és a Test magazin kíváncsi volt arra, milyen adatokat küld tovább, és nem voltak maradéktalanul elégedettek, mert az androidos verzió például azt is tudatja a gyártóval és a Google tulajdonában lévő Crashlyticsszel, illetve a Google Analytics-szel, hogy mi a telefonunk azonosítószáma. De ha már itt tartunk, mit is tud ez okoskészülék? A telefonunk kamerája segítségével például felismeri, éppen hol sikálunk, és ha azok a fogak az alkalmazás szerint már elég tiszták, jelzi, hogy haladjunk tovább. A vizsgálatok szerint ez a funkció nem mindig működik hibátlanul.

Oral-B Power-Brush 80286825 Black-Genius-9000s 2D-Front WE 1200x

Ki mi tud?

Ahogy már korábban említettük az első helyen egy 50 ezres készülék végzett, mégpedig a saját alkalmazással rendelkező Oral-B Genius 9000, amiért biztosan szívesen kifizet mindenki ennyit, aki szereti az okoseszközöket. Jó hír, hogy a második helyen a márka jóval olcsóbb terméke végzett, de úgy tűnik, nemcsak az ételekben erősek a diszkontláncok, a Lidl akkus fogkeféje ugyanis a negyedik helyen végzett. Ja, és ennek az akkuja az egyik legjobb, olcsók a pótfejek is, és még utazáshoz való kis tok is jár hozzá.

Sajnos a drogériák sajátmárkás eszközei csak kielégítő eredményt értek el, de ezek voltak a legolcsóbbak is a 10 vizsgált termék közül, és így is megelőzték a 148 eurós Bruzzonit vagy a 121 eurós Philipset. Utóbbinál például enyhe nyomásnál a kefe szálai csak három ponton érnek hozzá a fogakhoz, ami nem sok. 

(A táblázatokban dőlt betűvel jeleztük azokat a termékeket, amik itthon legjobb tudomásunk szerint nem kaphatóak.)

   Oral-B Genius 9000 Oral-B Vitality Cross Action Lidl Nevadent Rossmann Perlodent Med
DM Dontodent
Összpontszám 1,8 (jó) 2,1 (jó) 2,4 (jó) 2,6 (kielégítő) 3,1 (kielégítő)
Fogtisztítás (alaposság) kielégítő kielégítő
Használat kielégítő kielégítő
Fogtisztítás (használat) kielégítő kielégítő kielégítő
Időzítő nagyon jó
Használati utasítás kielégítő
A készülék tisztítása kielégítő kielégítő elégséges kielégítő
Tárolás kielégítő kielégítő kielégítő
Használati idő egy töltéssel jó (60 p)  kielégítő (30 perc) nagyon jó (147 p) jó (64 p) jó (69 p)
Hálózati töltő van van van van van
Tartósság, körny. véd. nagyon jó nagyon jó nagyon jó nagyon jó
Súly 137 g 109 g 115 g 115 g 129 g
Kefetárolás, kefék száma van/4 nincs van/4 van/3 van/1
Tiszítási módok 6 1 3 2 1
Töltöttségjelző van nincs van van nincs

1. táblázat

   Phililps Sonicare Flex Care+ 6 Acevivi S8  Bruzzoni Signal Ultra Clean Sonic Happybrush
Összpontszám 3,3 (kielégítő) 2,4 (jó) 3,2 (kielégítő) 4,0 (elégséges) 4,1 (elégséges)
Fogtisztítás (alaposság) kielgítő kielégítő elégséges elégséges
Használat kielégítő
Fogtisztítás (használat) kielégítő
Időzítő nagyon jó nincs
Használati utasítás kielégítő kielégítő kielégítő kielégítő
A készülék tisztítása kielégítő
Tárolás kielégítő kielégítő kielégítő kielégítő
Használati idő egy töltéssel nagyon jó (142 p) nagyon jó (112 p) jó (85 p) nagyon jó (98 p)
nagyon jó (198 p)
Hálózati töltő   van van van van van
Tartósság, körny.véd. nagyon jó nagyon jó nagyon jó nagyon jó nagyon jó
Súly 137 g 114 g 117 g 110 g 124 g
Kefefejtárolás, kefék száma nincs  nincs   nincs nincs   nincs
Tiszítási módok 5 x 3 5 1 1 3
Töltöttségjelző van van van nincs van

2. táblázat

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek