Higiéniai menetrend, avagy így tisztálkodj

Gondolkoztál már azon, hogy elégszer mosol-e fogat, vagy lehet, hogy túlzásba viszed a dezodorhasználatot, esetleg a zuhanyzást? Most kiderítheted!

Az Independent összegyűjtötte, hogy az olyan fürdőszobai műveletek közül mint például a zuhanyzás vagy fogmosás, mit milyen sűrűn érdemes elvégezni, mi pedig kiegészítettük a válaszokat pár fontos ténnyel.

Milyen gyakran kell hajat mosni?

Naponrta biztosan nem, mert a fejbőrünk ugyanúgy ki tud száradni a túl gyakori tisztálkodástól mint a testünk többi részét fedő bőr. Normál vagy száraz fejbőr esetén például bőven elég hetente egyszer vagy maximum kétszer megejteni a hajmosást. De más beosztás szerint is dolgozhatsz:

  • a vékonyszálú hajjal rendelkezők esetében minden második vagy minden harmadik nap érdemes hajat mosni
  • a közepes vastagságú vagy durvább hajszálakkal rendelkezőknek minden harmadik nap, vagy hetente egyszer ajánlott, mivel a vastagabb hajszálaknak több időre van szükségük ahhoz, hogy tényleg zsírosnak tűnjenek
  • roncsolt haj esetén is a haj textúrájának megfelelő mennyiségű mosást ajánlanak, de érdemes ilyenkor egész estére fennhagyni a kondicionálót, és egy zuhanysapkát húzni a fejünkre, hadd hatoljanak minél mélyebbre a hatóanyagok.
shutterstock 488713921

Milyen sűrűn mossak fogat?

Az Amerikai Fogászati Szövetség (American Dental Association) szerint elég naponta kétszer két percen át suvikszolni a fogakat, értelemszerűen az utolsót mindenképpen lefekvés előtt kell megejteni, amikor biztos, hogy már nem eszünk vagy iszunk semmit. Azért persze ennél gyakrabban is lehet, mondjuk akár minden étkezés után is, de arra érdemes odafigyelni, hogy  a savas ételek/italok fogyasztása után fél órát-órát érdemes várni.

Milyen sűrűn kell fogselymezni?

Régen az volt a hivatalos válasz, hogy naponta egyszer ajánlott, de mivel nincs igazán bizonyíték arra, hogy segítene, sőt, ha nem megfelelően végezzük ezt a műveletet ártunk is vele. Bizony, többségünk csak az ínybe nyomja a fogakról leszedett plakkot, és akadnak olyanok is, akik fűrészelő mozdulattal próbálnak megszabadulni tőle, ami irritációt okoz.

És akkor mi a helyes módszer? A fogselymet az ujjaink köré kell tekerni, de ne annyira szorosan, hogy fájjon. A felső fogsorunknál a hüvelyk-, az alsónál pedig a középső ujjainkat használjuk. Mindkét esetben 2-3 centit hagyjunk közöttük és mindig csak az egyiket mozgassuk, a másik maradjon mozdulatlan. Arra is figyelni kell, hogy ne csak a fogak közötti területet tisztítsuk, hanem a fogak és az íny találkozását is, vagyis óvatosan húzzuk fel/le a fogselymet az ínyig, majd egy félkörös mozdulattal húzzuk el egészen a fognyak feléig

Milyen gyakran érdemes szájvizet használni?

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szerint a fluoridos készítmények segítenek megelőzni a fogszuvasodást, de nem ajánlják, hogy közvetlenül fogmosás után alkalmazzuk, és mindenki maga döntheti el, hogy milyen sűrűn használja, sőt, állítólag van, akinek nincs is rá szüksége. Persze azt azért mindenképpen tartsuk fejben, hogy a fogmosást nem lehet holmi öblögetéssel pótolni.

Ami a használatot illeti, a következőkre kell figyelni: "A szájöblögetőből elég egy kortyot a szájban tartani, jól átzubogtatni háromszor-négyszer a fogak között, hogy a szájüreg minden zugát átmossa, és utána köpjük ki. Ha véletlenül nyelünk belőle, nem okozhat semmi gondot, de figyeljünk az alkalmazásakor” – tanácsolta nekünk korábban Kis Mónika klinikai fogászati higiénikus, aki viszont a brit szakértőkkel szemben azt mondja, a szájvíz használata minden fogmosás után ajánlott, és az esti rutinnak mindenképpen legyen része.

Mikor használjak dezodort?

Lefekvés előtt érdemes befújni vagy bekenni magunkat izzadásgátlóval, mert így van idejük kifejteni a hatásukat, és mivel a legtöbb már 24 órán át hat – jó esetben – nem szükséges megismételni ezt estig. Persze lehet sűrűbben is használni izzadásgátlót, ha úgy érezzük komfortosabban magunkat, és gyakori tévhit, miszerint edzéshez az izzadásgátlók használata káros, mivel nem engedi szabadjára a kitörni vágyó verejtékcseppeket.

És igen, egy idő után "immunissá válhatunk" kedvenc dezodorunkra, és nem, nem mindenkinek van rá szüksége...vagy legalábbis nem olyan sűrűn mint gondolná, akinek pedig mégis, az találhat tényleg hatékony megoldást. Meg vannak persze házi praktikák is, ha valakinek kísérletezni támad kedve. Az pedig nem titok, hogy a sárga foltokért a fehér pólón sokszor az alumínium tartalmú dezodorok felelősek, amiket  egyébként egyre kevesebben használnak az egyelőre nem teljes körűen bizonyított egészségügyi hatásaik miatt.

shutterstock 577603714

Milyen gyakran kell zuhanyozni?

Hát, jóval kevesebbszer mint azt a legtöbben gondolnák. Valójában 2-3 naponta is elég attól függően, hogy ki hol él és mit dolgozik. De miért kell erre odafigyelni?  A bőr a szervezet első védelmi vonala, ám ahhoz, hogy ezt a feladatot el tudja látni, fontos, hogy ne tegyük ki olyan hatásoknak, ami miatt kisebb vagy nagyobb sérülések keletkezhetnek rajta és ami miatt megváltozhat a természtes mikroflórája. Sajnos a zuhanyzással eltávolítjuk róla a természetes zsírréteget (vagy annak egy részét), és ha túl sűrűn tusolunk, akkor bőrünknek nem lesz elég ideje arra, hogy regenerálódjon.

És hogy reggel vagy este, meleg vagy hideg vízben érdemes megszabadulni a ránk rakódott kosztól, az megint sok mindentől függ. Ja, és persze tévedés azt hinni, hogy zuhanyozni mindenki tud, mert van, aki túl sokáig és túl meleg vízzel tusol, vagy túlzásba viszi a habosítást, esetleg nem mossa le magáról elég alaposan a szappant vagy tusfürdőt, sőt, a szárítkozással is hadilábon áll. 

Mustra