17 íratlan szabály, amit megszegsz a moziban

A mozi nem az otthonod. Ne tegyél úgy, mintha az lenne. Cikkünkben rámutatunk azokra a rossz szokásokra, amelyekkel az őrületbe kergetheted nézőtársaidat.

Amikor belefeledkezel egy ütős filmbe, könnyű elfelejteni, hogy nem egyedül ücsörögsz a teremben, hanem egy csomó másik emberrel, akik hozzád hasonlóan nem kevés pénzt adtak a jegyért, és ugyanúgy szeretnék kiélvezni a mozizást, ahogy te. Ne keresd magadnak a bajt azzal, hogy nem vagy tekintettel rájuk, hiszen a zárt térben – akár figyelmetlenségről, akár hétköznapi taplóságról legyen szó – már néhány apróság is fortyogó indulatokat szülhet. A leggyakoribb mozis konfliktusforrásokat a Thrillist gyűjtése alapján vesszük végig.

1. Nem kapcsolod ki a mobilodat

Fontos hívást vársz gyermekeid anyjától? Netán folyamatos lelki segélyre szorul a barátnőd? Akkor mégis mi a fenét keresel a moziban? Persze, az élet addig sem áll le, amíg a vásznat bámulod, de ha képtelen vagy annyi önuralmat mutatni, hogy cirka két órán át ne piszkáld a mobilodat, talán otthon kéne maradnod. A többi nézőt cseppet sem érdekli a magánéleted, a film viszont igen.

Az, hogy lehalkítod a készüléket, sajnos nem elegendő. A sötét teremben elég feltűnő a kijelző fénye, ezért hiába törekszel rá, hogy stikában csekkold le az üzeneteidet, a környezeteben ülőknek tutira szemet szúr majd, hogy mit művelsz. Hidd el, meg tudod csinálni. Képes vagy rá, hogy kikapcsold a telefont.

shutterstock 259018490

2. Lakomát rendezel

Megértjük, hogy ha a mozi kínálata nem elégíti ki kényes ízlésedet, ahogy azt is, hogy a pop-corn indokolatlanul drága, de az isten szerelmére, a világért se vidd magaddal az előző esti spagettit maradékát. Rögtönzött lakomád miatt gyilkos pillantások kereszttüzébe kerülhetsz, arról nem is beszélve, hogy a kajacsempészettel megsértheted a házirendet. Ha nem kívánsz költekezni, szorítkozz egy csokira, abból valószínűleg nem lesz óriási zűr.

3. Zugivásba bocsátkozol

A házikoszttal egyetemben a dugipiának sincs helye a moziban. Még úgy sem, hogy az üveget papírzacskóval álcázod, majd tartalmával egy óvatlan pillanatban ütöd fel az üdítődet. Ez szintén szabályellenes, ezért nem csak nézőtársaidnál húzhatod ki vele a gyufát. Ha már minden áron vedelnél, legalább a mozi büféjéből válassz egy italt.

4. Hangosan táplálkozol

A pop-corn evést övező csámcsogás, illetve a szívószálas üdítőzést kísérő szörcsögő hangok a legtoleránsabb emberek idegrendszerét is kikezdhetik. Különösen egy izgalmas film kellős közepén, amikor a közönség feszülten várja, hogy mit hoz a következő jelenet. Ahhoz, hogy fenntartsd a törékeny békét, a következő három stratégiát ajánljuk:

  1. Ne tömd tele a szádat pop-cornnal, akárcsak egy hörcsög.
  2. Ezt már lehet, hogy hallottad: egyél csukott szájjal.
  3. Ne cseppenként nyerd ki az üdítőt a pohárból (és a jeged se rázogasd).

Nem is bonyolult, ugye?

shutterstock 126127958

5. Kisajátítod a karfákat

A karfákért zajló küzdelem a mozizás egyik ismert sajátossága. Általában az nyer, aki először lép. Az önkényes foglaló ezután egy centit sem mozdul, a mellette ülők meg nem akarnak testi kontaktusba lépni egy idegennel, ezért beletörődnek a dologba. Pedig a patthelyzet megoldása egészen egyszerű. Nem muszáj a karod tejes felületével a karfára tehénkedni. Abba sem fogsz belehalni, ha mindössze a könyökéledet pihenteted rajta, és így másoktól sem veszed el a lehetőséget, hogy kövessék a példádat.

6. Lelövöd a film tartalmát

Annál, hogy a vetítés közben locsogsz, csak egyvalami rosszabb: amikor spoilerezel. Néha megesik, hogy egy bejövős filmet másodszorra is megnézel a haverokkal, de ekkor jusson eszedbe: bizonyára te sem örültél volna, ha az első nekifutásnál egy beszédes kedvű duplázó kikotyogja a legnagyobb fordulatokat.

A spoilerezés egyik enyhébb, de ugyancsak kerülendő válfaját a sokat sejtető megjegyzések jelentik. Már az is pont elég zavaró tud lenni, amikor benyögi egy hang:

„most figyelj, haver, ezt nem fogod elhinni.”

7. Kommentátornak képzeled magad

Hiába hiszed azt, hogy kiváló filmkritikus lennél, és az sem számít, hogy már az elején sejted, hogy mi lesz a csavar a történetben. Az igazság az, hogy a moziban egy focimeccsel ellentétben egyáltalán nincs igény élő kommentárra, hiszen mindenki képes önállóan értelmezni, ami a vásznon zajlik. Gondolataidat ezért, legyenek azok bármilyen magvasak, tartsd meg magadnak.

8. A sorban spoilerezel

A spoilerezéstől nem pusztán a vetítésnél érdemes tartózkodni. A mozi egész területén, így a sorban várakozva is tekints el tőle, mert bár az internetről összevadászott információk kétségkívül érdekesek, vélhetően csak egy szűk kör szeretne hallani róluk, mielőtt megnéznék a filmet.

shutterstock 342826634

9. Fennhangon csitítgatsz

Ahogy már említettünk, kifejezetten bosszantó, amikor valaki beledumál a filmbe, de a konfliktuskezelésnek nem az a megfelelő módja, hogy a felmenőit emlegetve leordítod a fejét, mert beszólásod olaj lehet a tűzre. Próbáld megőrizni a hidegvéred, és nyugodt, kimért hangon közöld vele, hogy hagyja abba. Ha nem hallgat rád, keress egy távolabbi helyet vagy szólj a személyzetnek.

10. Napközinek használod a mozit

Szülőnek lenni nehéz. A herkulesi fizikai és érzelmi kihívásból azonban nem feltétlenül a mozi jelenti a kiutat. Ugyan a kiskorúak számára kínált kedvezményes (elvétve ingyenes) jegyek pompás alkalmat teremtenek, hogy fellélegezhess kicsit, ez nem jogosít fel rá, hogy tétlenül szemléld, hogy gyermekeid játszótérnek használják a mozit. És arra sem, hogy bevidd őket egy korhatáros filmre, mert azt hiszed, hogy úgyse nézik, ha megengeded, hogy a tablettel játszanak.

11. Nyalod-falod a párodat

A teremben uralkodó homály a tomboló hormonokkal együtt különösen veszélyes kombinációt alkot egy mozis randi folyamán. Főleg, ha a kiszemelt film hemzseg az erotikus jelentektől. Ilyen körülmények között erős késztetést érezhetsz, hogy vad csókcsatákat vívj partnereddel. Szándékaid mindenképpen dicséretesek, de a szoftpornóba hajló nyali-falihoz nem a mozi a legideálisabb helyszín. Annyira azért nincs sötét, hogy ne legyenek szemtanúk, és könnyen lehet, hogy ők nem lesznek olyan lelkesek az akciótól, mint ti ketten.

shutterstock 526930711

12. Nyilvánosan szépítkezel

Kevés förtelmesebb látvány létezik annál, mint amikor egy utas a tömegközlekedésen vágja le a körmeit. Ha nem akarsz általános viszolygást kiváltani, a moziban se vetemedj erre. Napi szépségrutinodat inkább az indulás előtt, a fürdőszobában végezd el. Ha a film alatt mégis rádtörne az aggodalom, hogy vajon továbbra is makulátlan-e a külsőd, utána a mosdóban csekkold le a sminkedet. A moziterem kedvezőtlen fényviszonyai között úgysem fog feltűnni a kutyának sem, hogy kissé lekopott az alapozód vagy elszabadult egy tincs a kontyodból. Apropó, a cipődet se vedd le, nehogy kellemetlen szagok keljenek szárnyra a levegőben.

13. Folyton mozgolódsz

A moziszékek aranykorában élünk, ezért szinte teljesen esélytelen, hogy kényelmetlenségre kárhoztatva kelljen végigszenvedned egy filmet. A VIP termekben például állítható lábtámaszos, süppedős fotelek várnak, melyek komfortérzete odáig terjed, hogy szíved szerint fel sem kelnél belőlük. Éppen ezért semmi sem indokolja, hogy egyfolytában mocorogj. Már csak azért sem, mert ha az átlagnál magasabb a térbeli kiterjedésed, a mögötted ülők csupán részleteket fognak látni a filmből. Igyekezz felvenni egy kényelmes testhelyzetet, majd maradj ebben a pózban.

14. Stoppolsz egy széket

A kabáttal történő székfoglalás nagyjából addig indokolt, amíg lemennek a trailerek. Amennyiben barátnőd addig nem érkezik meg, sanszos, hogy már nem is fog, ezért szükségtelenül őrizgeted az ülését. Olyasvalaki helyét stoppolod, aki nem is melletted ülne? Még rosszabb!

Mutass némi rugalmasságot. Ha a szomszédos szék szabad, de egy pár láthatóan kétségbeesett arccal kutakodik üres helyek után, hogy egymás mellé ülhessnek, legyél jó fej, és költözz arrébb. 

Hozzátennénk, hogy te lehetőleg azt a helyet célozd meg, ahová a jegyed szól, mert ha egy későn érkező székét szállod meg, akinek nem az alkalmazkodás a legfőbb erénye, kénytelen leszel a film során feltápászkodni, amivel úgyszintén korlátozhatod a rálátást a vászonra.

15. Rumlit hagysz magad után

A hétvégi csúcsforgalomban a takarítók nem mindig képesek úrrá lenni a káoszon. Ne tetézd a gondjaikat üres üdítős dobozokkal és pop-corn maradványokkal. Ha nem sikerül utolérni magukat, a következő vetítés résztvevőivel is kibabrálsz, mivel szeméthalmaiddal körülvéve lesznek kénytelenek mozizni. Nem követel túl nagy erőfeszítést, hogy összeszedd az üres dobozokat, majd a kijáratnál bedobd azokat a kukába.

16. Úgy röhögsz, mintha nem lenne holnap

Ha valami vicces, nyugodtan nevess rajta, de azért ne úgy, hogy túlszárnyald a film hangerejét. A túltolt hahotázás bánthatja egyesek fülét, ráadásul számodra is kínos pillanatokba torkollhat. Egy hirtelen vágást követő csendben a hangod betöltheti az egész termet, azt a benyomást keltve, hogy fullba nyomod a kretént.

shutterstock 526402543

17. Tapsolni kezdesz

Lenyűgöző alakítást nyújtott egy színész? Érthető, hogy szeretnéd valahogy kifejezni a tetszésedet, de ennek nem a taps az ideális formája. Ne is reménykedj benne, hogy mások is követik a példádat, a maximum, amit elérhetsz, hogy hülyének néznek. Azt már csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy lelkesedésedet a filmvászonra vetített képek sem fogják elismerni. Ha már minden áron tapsolni akarsz, várd ki a stáblistát, hogy ne rondítsd bele senki élményébe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek