Március végétől ismét van mozi a Mammutban

A Mammutban tavaly szeptemberben, a MOM Parkban idén januárban zárt be a mozi, amivel hirtelen halmozottan nehéz helyzetbe hozták a filmet szélesvászonról nézni vágyó belbudai közönséget, és nem csak a feliratos filmek nézőit. Jelenleg ugyanis alig maradt mozi Budán, ha pedig valaki eredeti nyelven nézne filmet, még inkább behatároltak a lehetőségei. Megkérdeztük az illetékeseket, mikorra várható a helyzet enyhülése.

Persze, az első és nyilvánvaló válasz, hogy ha valaki feliratos filmekre vágyik, menjen a bezárt, majd három éve civil segítséggel újranyitott Tabánba, esetleg a maréknyi elkötelezett filmrajongó által működtetett Bembe, a művészmozikba ugyanis szerencsére még mindig nagyrészt szinkron nélkül, feliratozott kópiákkal kerülnek a filmek. Ez azonban nem vigasztalja azokat a budai lakosokat, akik a blockbustereket szeretnék megnézni, de nem képesek elmerészkedni Óbudáig, az EuroCenter mozijába, esetleg a szintén kies Camponáig, az ijesztő és vad pesti oldalról már nem is beszélve.

Nekik két jó hírünk is van. Az egyik, hogy márciustól a Cinema City Allee 6-os termében kizárólag feliratos, eredeti nyelvű filmeket játszanak, a másik pedig, hogy már csak pár hétig kell egymást taposniuk az Allee-ban, hamarosan ugyanis visszakapják a két bezárt mozijukat. Mind a Mammutot, mind a MOM Parkot ugyanaz az új cég vette át: a magyar piacra újonnan belépő, török érdekeltségű CINEMApink, és a Mammutot már várhatóan március végén újra meg is fogják nyitni. A portfoliójuk alapján azonban már most biztosra vehető, hogy a közönségnek nem a megszokott mozikra kell számítania a hamarosan várható nyitáskor.

Bőrfotelből, luxusminőségben

A CINEMApink mozik egyik érdekessége, hogy egyáltalán nem aggasztja őket a letöltések miatti csökkenő mozis nézőszám. Ők úgy gondolják, hogy ha kevesebben járnak moziba, akkor kevesebb, de annál minőségibb színvonalú ülőhellyel kell minél többször telt házat csinálni. Mozijaik ezért termenként eltérő dizájnnal, kevesebb, de sokkal kényelmesebb, a lábaknak is kellően tágas helyet biztosító, valódi bőrborítású fotelekkel várják a nézőket világszerte, valamint hamarosan a megújult Mammutban és MOM Parkban is. Bár így a termek befogadó képessége a korábbi 70 százalékára csökken, viszont a tulajdonosok szerint ez az elrendezés nemcsak a fizikai kényelmet szolgálja, de pszichésen is más élmény így beülni egy filmre, mint ha ugyanaz a terem ugyanazzal a nézőszámmal kongana az ürességtől. Mindehhez hozzájön, hogy a filmeket 4K felbontásban, csúcsminőségű hangosítással adják, és persze náluk is lesznek 3D vetítések is, bár a 4D rajongói nem hozzájuk fognak járni, ez utóbbi technika szerintük épp a valódi filmélményt szorítja háttérbe.

4 640x480

Gulyás Balázs, a CINEMApink magyarországi képviselője a Dívány érdeklődésére ráadásul biztató hírekkel tudott szolgálni: terveik szerint a Mammutot várhatóan már március 30-tól meg tudják nyitni, a MOM Park mozi átalakításával pedig május végére készülnek el. És náluk nem csak mozizni tud majd a közönség: “kulturális centrumokat tervezünk, nem "csak" multiplex mozikat” - mondja Gulyás. Ez azt jelenti, hogy mindkét mozijuk új funkciókkal is bővül. A MOM-ban például a luxus színvonalú filmnézési lehetőség mellett bowlingpályát, éjszakai zenés szórakozóhelyet és ingyenesen igénybe vehető könyvtárat (!) is kialakítanak (ilyen ingyenes könyvtár a Mammutban is lesz). A díjmentes szolgáltatások, pláne egy könyvtár szokatlan ötlet egy moziüzemeltetőtől, de Gulyás szerint nem csak az olvasóközönség remélt étel- és italfogyasztása motiválja őket: “azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez egy kulturális centrum, ez maga az imidzsünk”. Ennek jegyében a folyosókon se a megszokott liftzene fog szólni, és a mozibüfék kóla-popcorn menüje mellett a MOM-ban például külön snack sarok is lesz, ahol “egy fancy budapesti ‘gasztroforradalmár' kínálja majd az ételeit” - ígéri Gulyás. Mindezt pedig a korábban ugyanitt megszokott mozijegyárakon kapja a közönség, és igen, a MOM Parknak megtartják azt az arculatát is, hogy ezután is vetítenek majd eredeti nyelvű és/vagy feliratos kópiákat.

Ágyban, párnák közt nézni meg

Ha lehet überelni a bőrfotelben fetrengést, azt nyilvánvalóan az ágyban fetrengéssel érdemes megpróbálni, főleg, ha valaki tényleg a szinkron nélküli filmekért rajong. Ezeknek a nézőknek a már évek óta sikeresen működő Buda Bed Cinema, azaz az óbudai “Ágymozi” lehet a titkos favoritjuk: itt ugyanis közel 70 százalékban eredeti nyelven, feliratos verzióban vetítik a filmeket, mondta el érdeklődésünkre Fisch Márk üzemeltetési vezető. Meglepő arány ez ahhoz képest, hogy más mozik igyekszenek minél alacsonyabban tartani a szinkron nélküli vetítések számát, de Fischnek megvan a magyarázata arra, hogyan mehetnek szembe az általános trenddel. Egyrészt számítanak arra a fiatalabb generációra, amelynek tagjai már jól beszélnek angolul, és megszokták, hogy eredeti nyelven néznek filmet, másrészt pedig erőteljesen kihasználják, hogy az elhelyezkedésük is speciális. A környéken ugyanis rengeteg külföldi cég, nagykövetség, illetve idegen nyelvű iskola található, így a Budapesten élő, dolgozó és tanuló külföldiek is nagyobb arányban koncentrálódnak itt.

Buda Bed Cinema
Buda Bed CinemaBődey János / Index

Hely van, mozi nincs

Sajnos a dél-budaiak számára viszont továbbra is az Allee marad az elérhető megoldás, bár ott az Új Buda Center, ami méretéből adódóan is elbírna egy multiplexet. A cég részéről Derényi Andrea azonban kénytelen volt eloszlatni a reményeket: van ugyan egy 3700 m2-es területük, ami ideális lenne erre a célra, de sajnos még nem kaptak ilyen irányú befektetői megkeresést.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek