A Big Mac iránti lelkesedés továbbra is töretlen, ami arra sarkallt egy Kelly Brinker nevű bloggert, hogy közkincsé tegyen egy receptet, amellyel olyan hamburgerszósz készíthető, ami felettébb hasonlít az eredetire. A Lifehacker szerzője, Claire Lower pedig annyira felbuzdult ezen, hogy kipróbálta a leírtakat, és volt olyan jó fej, hogy egy képes beszámoló formájában osztotta meg tapasztalatait.
A titkos recept, ami nem is titkos
Augusztusban világméretű felbolydulást okozott, hogy kikerült a netre egy recept, ami állítólag a McDonald's legnépszerűbb szendvicsének titkos összetevőit tartalmazta. Csakhogy rövidesen nyilvánvaló vált, hogy azt nem is övezi akkora misztérium, mint sokan gondolták. A gyorsétteremlánc ugyanis közölte, hogy a szósz összetételét a közhiedelemmel ellentétben soha nem titkolták.
A McDonald's Magyarország a kiszivárogtatás hírére reagálva egy bizonyító erejű pontosítással söpörte félre az esetleges kételyeket:
"A hazai Big Mac szósz receptje sem titkos, összetevőinek listája vendégeink számára is elérhető, a https://www.mcdonalds.hu/assets/pdf/termek_alapanyagok.pdf link alatt. Emellett ezt a kérdést Mekilexikon elnevezésű fogyasztói tájékoztató programunk oldalán is megválaszoltuk: https://www.mcdonalds.hu/rolunk/mekilexikon/big%20mac.”
Ebből áll az eredeti
Mint kiderült, a hazai meki számára az Univer gyártja a Big Mac-szószt, amely az alábbi komponensekből áll össze:
- víz
- növényi olaj
- uborka (uborka, cukor, ecet, só, sűrítőanyag: xantán, természetes aroma (szegfűszeg, fahéj), kalcium-klorid)
- ecet
- mustár (víz, ecet, mustármag, só, fűszerek (mustárliszt, fokhagyma, fehérbors))
- cukor
- tojássárgája
- módosított keményítő: E1422
- mustárliszt
- só
- sűrítőanyag: E 415
- tartósítószer: E202
- hagymaolaj
- paprikakivonat
Így készítheted el házilag
Hiába ácsingózol az eredeti szószra, a fenti lista számos összetevőt tartalmaz, amit nem tudsz beszerezni a szupermarketben (talán jobb is!), ezért ha reprodukálni szeretnéd, nincs más lehetőséged, mint Kelly Brinker iránymutatásait követni.
Először is lássuk, mire lesz szükséged hozzá:
- fél csésze majonéz
- négy teáskanál sweet pickle relish (egy amerikai szósz, amit szintén előállítható házilag is)
- egy teáskanál fehér ecet
- egy csipet só
- két evőkanál francia dresszing
- egy evőkanál apró vágott vöröshagyma
- egy teáskanál cukor
Mindjárt jobban hangzik, nem?!
Claire Lower egyszerűen összekeverte a hozzávalókat, majd a masszát egy fóliával letakart tányérban betette egy éjszakára a hűtőbe, hogy kellőképpen összeérjenek az ízek.
De milyen lett?
A Lifehacker kísérletező szellemű munkatársa hamburgerrel ugyan nem kóstolta, mert marhahúspogácsa éppen nem volt kéznél, de sült krumplival igen, és arra a megállapításra jutott, hogy a házi szósz kifejezetten finom.
Elmondása szerint az egyetlen lényegi különbség az eredetihez képest, hogy abban nincsenek hagymadarabok (csak hagymaolaj). Ettől függetlenül viszont szinte tökéletes klónnak minősül, ezért te is bátran megcsinálhatod, ha úgy érzed, hogy a meki utolérhetetlen ízkombóját az otthonodban sem tudod nélkülözni.
Kinek köszönhetjük a Big Mac-et?
Egy James Delligatti nevű úriembernek, aki 1967-ben az amerikai étteremlánc egyik Pittsburgh-környéki franchise üzletében kreálta az első Big Mac-et, amelynek szezámmagos bucijába két szelet marhahús, különleges szósz, saláta, sajt, uborka és hagyma került. Ötlete eleinte nem aratott osztatlan sikert, mert a meki úgy gondolta, hogy a népnek az egyszerű hamburgerek, a sült krumpli és a különféle shake-ek is megfelelnek. Delligatti ennek ellenére kitartott találmánya mellett, így végül mégis bevezették a terméket – először csak az üzletember mintegy 50 franchise éttermében, majd 1968-ban már országszerte. A többi már történelem. Delligatti egyébként tavaly november, 98 évesen hunyt el családja körében.