Ha önellátó apartmanban nyaralsz – vagy a hotelszobád mellé nem foglaltál ellátást – a legtöbb pénzt az evésre és ivásra költöd majd. A The Telegraph olyan tippeket mutat, amikkel úgy spórolhatunk, hogy szinte észre se vesszük a megszorításokat.
1. Spórolj a reggelin!
Persze tök jól hangzik, ha benne van a szállás árában a reggeli, de csak ezért ne foglalj drágább szobát. Főleg, mert a legtöbb szállodában nem is akkora szám a reggeli. Nagy valószínűséggel a sarki kávézóban vagy a közeli pékségben a hotelreggeli árának töredékéért fejedelmi lakomát csaphatsz.
2. Egyél ott, ahol a helyiek!
A legnépszerűbb célpontok legjobb éttermeit – vagy street food standjait – úgy lehet kiszúrni, hogy a helyiek is szeretnek ott enni, nem csak turistákkal van tele. Hogy hogyan találd meg ezeket? Semmiképpen ne a tengerparti sétányon vagy a főtéren keresd őket, hanem sétálj pár sarkot. Lehet, hogy a kilátás nem lesz a legszebb, de valószínűleg jobb és olcsóbb lesz a kaja, és látsz pár helyi lakost is, nem csak a hozzád hasonlóan pirosra sült vállú nyaralókat.
3. Ne vidd túlzásba a borravalót!
Elsőre lehet, hogy apróságnak tűnik, de egy egyhetes nyaraláson csomó pénzt megtakaríthatsz, ha odafigyelsz erre a tételre. Persze nem azt állítja a szerző, hogy legyünk bunkók a személyzettel, de egy kis körültekintés nem árt. Például, indulás előtt tájékozódj a helyi borravalózási szokásokról, lehet, hogy egyáltalán nem is szokás, vagy bőven beérik pár eurocenttel. A menüben és a számlán is nézd meg, hogy a végösszeg tartalmazza-e a kiszolgálás díját.
4. Maradj a bárpultnál!
Hosszú városnézés közben természetesen jó megpihenni egy kávézóasztalnál – csak éppen így sok helyen jóval többet fogsz fizetni ugyanazért a kávéért. A spórolós turisták jobban teszik, ha a pultnál kérik ki és isszák meg a kávéjukat, a pihenést pedig mondjuk egy padon ejtik meg.
5. Ebédre ülj be étterembe, és ne vacsorára!
Az ebédmenük mindig olcsóbbak, úgyhogy sokkal jobban jársz, ha ebédidőre időzíted a nagy kajálást. Ilyenkor még akár egy olyan gourmet étterem is beleférhet a költségvetésbe, ahol amúgy a vacsora egy kisebb vagyonba kerülne. A spanyoloknál például a 'menu del día' feliratot érdemes vadásznod, nagyon jó ár-érték arányú ebédekbe lehet így belefutni.