Készítsen komposztot a konyhai hokedliben!

Egyre több bécsi osztja meg otthonát gilisztákkal, amelyek a gondozásért cserébe értékes komposzttal látják el gazdáikat. A társbérlők ráadásul egy csinos, hokedlihez hasonló faládában laknak, és csupán némi zöldhulladékra van szükségük, amiből 21 nap alatt készítenek értékes gilisztahumuszt. Ez sokkal gazdagabb tápanyagban, mint a hagyományos komposzt, így kiváló tápanyagforrás a balkonnövények és a teraszon termelt zöldségek – például paradicsom – számára.

Egy ládában nagyjából 500-1.000 giliszta lakik, amelyek naponta körülbelül 150 grammnyi zöldhulladékot dolgoznak fel: ennyi bioszemetet nagyjából egy ember állít elő egy nap alatt. A jól működő gilisztakomposzt-láda szökésbiztos és szagtalan, és a gyerekek környezettudatos neveléséhez hasznos és érdekes tapasztalat lehet, akik így pontosan megfigyelhetik, miként lesz a salátalevélből, kávézaccból és almahéjból 21 nap alatt humusz.

Gilisztakomposztlada Foto 1000Worms DavidWitzeneder
1000Worms/David Witzeneder

Hogy a ládák ne foglalják feleslegesen a helyet, tetejükön kárpitozott párnával gyártják őket, így ülőalkalmatosságnak is kényelmesek. Egy felső-ausztriai testvérpáré, David és Thomas Witzenederé az ötlet és a megvalósítás: Bécsbe költözve megelégelték, hogy ha valakinek nincs kertje, ahol volna helye komposztálónak, a zöldhulladék rendre a kommunális szemétben landol. A speciális hokedlik a nagyapjuk egykori műhelyében készülnek, de van belőlük otthon összeszerelhető verzió is, sőt ládaépítő workshopokat is tartanak.

Egy gilisztakomposzt-láda 265-285 euróba kerül (kb. 82 ezer forint), de ha magának készíti el, akkor csak az induló gilisztaállományra kell költenie, azt megússza 38 euróból (~12 ezer forint). Ezen azonban nem érdemes spórolni, mert kifejezetten a célra válogatott példányok különböző trágyagiliszta fajokból áll, melyek közt egyaránt van kifejlett egyed és pete is. A megfelelően kezelt komposztálóládában három hónap alatt megduplázódik az állomány, és nincs szükség a lakók utánpótlására. Egy boxban nagyjából 24 liter gilisztahumusz keletkezik, amelyet évente kétszer lehet szüretelni.

Tavaly egyébként Budapesten is indult kezdeményezés társasházak számára, a Ökoszolgálat programjában konyhai, illetve kerti zöldhulladék komposztálóedényekre pályázhattak, melyeket ingyen kaptak meg. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra