Az ujjfestékek is okozhatnak hasmenést

Gyerekeknek szánt ujjfestékeket tesztelt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. 14 terméket teszteltek nehézfémtartalmakra, valamint az azoszínezékből származó tiltott aromás amin tartalmakra. Ezekre vonatkozóan nem merült fel kifogás, mennyiségük határérték alatti volt. Kétféle ujjfesték készlet mikrobiológiai tisztaságát azonban nem találták megfelelőnek.

Az ujjfestékeket a gyerekek a kezükre, tenyerükre, ujjhegyükre viszik fel és így festenek, vagyis a festékek közvetlenül érintkeznek a bőrrel, így összetételük ellenőrzése, tartalmuk biztonsági vizsgálata elengedhetetlen - áll az NFH közleményében.

shutterstock 97856387

Mi lehet veszélyes egy ujjfestékben?

A festékek színét különböző anyagokból lehet előállítani, ezek közül azonban több olyan elem vagy vegyület van, amely az egészségre veszélyes lehet. Ilyenek a különböző nehézfémek, mint például a kadmium, a réz, melyek szép színeket kölcsönöznek a festékeknek. Bizonyos festékek színanyagait különböző aromás aminok (azoszínezékek) is alkothatják, melyek esetleges rákkeltő hatásuk miatt az Európai Unió területén tiltólistán szerepelnek.

A különböző kémiai és mikrobiológiai vizsgálatokra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában került sor, ahol a nehézfémek jelenléte mellett az aromás amin tartalmat is ellenőrizték és mikrobiológiai mintát is vettek, ezen bukott meg a két festék.

A két Chi-Luen márkanevű terméknél az összes élő mikrobaszám meghaladta a határértéket, valamint bizonyos színek esetében olyan baktériumtörzs jelenléte volt kimutatható, amelynek legfőbb kockázata gyomor-bélrendszeri tünetekkel járó (viszonylag gyors lefolyású, rendszerint maradandó károsodást, illetve szövődményeket nem okozó) betegségek kialakulása. Ezek súlyosságát az immunrendszer állapota, illetve az egyéni érzékenység is erősen befolyásolja.

A két kifogásolt ujjfestéket itt találja, itt pedig megnézheti azokat, amelyek biztonságosak

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek