Ilyen lett az első magyar konténerház

Két leselejtezett konténer, egy megszállott tulaj és pénz – ez a három feltétel kell ahhoz, hogy az ember megterveztessen és megépíthessen egy igazán különleges házat. Aztán már csak egy helyet kell találni, ahol a monstrum elhelyezhető. Az pedig, hogy valaki a kedvenc hoteljének a telkére építse meg a saját nyaralóját, pont olyan különleges, mint régi katonai sátrakból luxuskempinget építeni. Somogyi Dániellel beszélgettünk Magyarország első konténterházáról. 

Miért éppen egy kemping és hotel szélére került ez az építmény ?

Régi álmom volt egy ilyen ház de nem találtam helyszínt, ahová tehettem volna. Régóta jártunk a Nomádba, és amikor mondtam a tulajdonosnak, Barinak, hogy megépíteném ide a saját szobánkat, akkor felkapta a fejét. Mutatott néhány helyszínt, köztük ezt is. Először ódzkodtam tőle, mert egy vízmosásra kellett rakni a konténereket, és ez sok technikai kihívással járt. Azt tudni kell, hogy az USA-ban, főleg a déli államokban valamint Skandináviában vannak ilyen házak, de Magyarországon még nem találkoztam hasonlóval.

Mi volt a tervezés menete?

Ki kellett találni a folyamatot, mert itthon még senki sem csinált ilyet. Sok változat volt a fejemben, kerestem egy tervezőt, akinek elmondtam, hogy mit szeretnék látni, aztán variáltunk. Itt van egy előszoba például, ami az apartmanokban nem igazán szokott lenni, mi azért raktuk bele, hogy megmutassuk, milyen lehetne lakóházként. Az építési engedélyt viszonylag könnyű volt megszerezni, mert ez nem lakó- hanem üdülőépület.

Mit kell tudni a konténerekről? 

Arra találták ki alapvetően a szállító (40 lábas) konténereket, hogy a négy sarkukon álljanak, akár 10 emelet magasra is lehet őket pakolni, és 35 tonnát kell elbírniuk. Bírják a vizet is, rendkívül strapabíró szerkezetek. De mi kivágtunk rengeteg nyílászárónak való helyet a trapézlemez oldalfalból, ezért kellett egy extra alátámasztás, hogy megmaradjon a stabilitása. Plusz alulról meg van támasztva, továbbá acélgerendákat is kellett használni, a hely speciális volta miatt.

Mindenkiben az elsők közt merül fel, hogy mennyibe kerül egy ilyen ház? Egy sík terepen álló, 60 négyzetméteres házat – attól függően, hogy milyen anyagok kerülnek bele – olyan 10 millió forintért lehet megépíttetni.

Ha van pénzem, mennyi idő alatt lehet házam? 

A megrendeléstől a leszállításig 2-3 hónap telik el, és azt fontos elmondani, hogy teljes értékű lakóházként lehet rá tekinteni. Ebben a házban a fűtés és a melegvíz is elektromos, távolról, interneten vezérelhető, nem szerettünk volna gázt bevezetni, de van rá lehetőség. Eredetileg azt terveztem, hogy hőszivattyús megoldás lesz, nem térült volna meg a beruházás, ezért inkább gazdaságosan működő elektromos fűtést terveztünk.

Mennyire lehet szigetelni egy konténert?

A hideg-meleg kérdésre a jó válasz, hogy 25 cm hőszigetelés van a házon. Légkondi még nem került bele, megnézzük, milyen nélküle a ház hőháztartása.  Az ablakok három rétegűek, jól szigetelnek. Lehetne akár napelemet is feltenni a tetőre, de ez a hely a zárt lombkorona miatt nem alkalmas rá. Ha már lenne itt Noszvajon több ház, akkor már érdemes lenne kialakítani egy telepet, amely ellátná energiával a konténereket, de ez még a jövő zenéje. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek