Fényképezés vaksötétben, tévézés nagyítóval, szuperokos kisgépek és a jövő kütyüi

A Canon Párizsban tartott egy hatalmas Expót, ahol megmutatta mit ad hozzá a mindennapjainkhoz ma, holnap és közeljövőben. Kiderült, hogy nemsokára akár három kilométerről is csináltathat magáról fényképet, szinte töksötétben is készíthet olyan felvételt, hogy azon minden látszik, sőt akár egy egész múzeumnyi festményt, vagy a saját fotóit is kinyomtathatja magának otthonra. És ez még csak a most és a közeljövőben elérhető technológia. De új értelmet nyertek az élethű nyomtatott képek és a tökéletes felbontás fogalma is.

A Canonról a legtöbb embernek a nagyon profi fényképezőgép ugrik be legelőször, meg a hatalmas objektíveket tartó fotósok képe, pedig nemrég mi is kipróbáltuk, hogy egy egyszerű felhasználó is mennyire menő fotókat tud készíteni mindenfajta különösebb erőlködés nélkül, ha jó gép kerül a kezébe. A nyomtatóikkal pedig már nem kell attól tartani, hogy egy életlen, az eredeti színekkel köszönőviszonyban sem lévő kép jön ki a kedvenc nyaralós fotója helyett. Sokan nem tudják, hogy a cég a képek tárolásában és rendszerezésben is tud segítséget adni, otthon van a biztonságtechnikában és az egészségügyben is, és olyan dolgokat fejleszt, amit már alig várunk, hogy megvalósítási fázisba kerüljenek.

Könnyű, kicsi, szép és jó – és már létezik

Nagyjából így lehetne jellemezni a most bemutatott kompakt gépeket, a GX széria két új tagját, amik jóval többet tudnak, mint egy telefon, viszont nem kell hozzájuk külön táska, mint a DSLR gépekhez, és persze nem is olyan nehezek. A most bemutatott Powershot G5X és G9X 20,2 megapixeles CMOS szenzort kapott, és akármennyire kicsi, profi képeket készít, ráadásul a kialakítása miatt azoknak is kiválóan megfelel, akik DSLR gépet használnak és haladó fotósként maguk állítgatják a gépük aktuális paramétereit. Mindkét gép NFC és WiFi kapcsolattal rendelkezik és okoskészülékről is irányíthatóak, ráadásul full HD felvételeket is készíthet velük.

A kép, amin az orrszőr is tűélesen látszódik,és már szintén elérhető

Felejtse el a celebek szőrős hónaljáról készült rossz nagyítású képeit. Nemsokára a Velveten már akár arról is olvashat, kinek mennyire gyulladt a szőrtüszője, és hogy Jennifer Anistonnak ideje lenne bajuszgyantára mennie. Megnézhettük ugyanis, mit tud a 120 megapixeles felbontás, míg ugye egy átlag felhasználó már attól boldog, ha a kamrája a 20 megapixellel rendben megbirkózik. A 120 megapixel viszont olyan részletgazdagságot tesz lehetővé, amilyenről eddig nem is feltételezte, hogy szüksége van rá - igaz, cserébe egy kép 250 megabájtnyi helyet foglal a memóriakártyán, de tájfotóból nagyjából 25-30 kisebbet is készíthet a különböző részletekről és nagyításokról, és még úgy is profi képei lesznek. És ennél láttunk durvábbat is, ugyanis bemutatták a 250 megapixeles CMOS szenzort is. Hogy ez mit tud? Például 18 km magasságban, mozgó repülőgép oldalán rögzíteni a feliratot.

Infra helyett hamarosan 4 milló ISO

Nem baj, ha ebből most semmit nem ért, elmagyarázzuk, miért is kell ennek örülni. Eddig, ha nagyon sötétben filmeztek vagy készítettek fotót, azt infrafelvétellel tették, tudja az a zöldes kép, amin mindenki úgy néz ki, mintha egy zombifilmből szabadult volna. Az ISO pedig a fényérzékenységet jelenti, ezt a legegyszerűbb gépek, sőt telefonok beállításában is lehet variálni. Minél nagyobb értéket állít be, annál több fényt kap a kép, azaz nem egy sötét pacát lát a képernyőn, mikor este fotózik vaku nélkül, hanem a gépe képességeitől függően nagyjából azt, amit szeretne. A 4 milliós ISO pedig arra jó, hogy extrém alacsony feltételek mellett is készülhessen olyan felvétel, ami vaku nélkül is élvezhető. Hogy ez miért jó? Mert ha mondjuk ne adj' isten feltörik éjjel az autóját egy olyan környéken, ahol egy ilyen érzékeny kamera is üzemel, akkor hiába van sötét, ön pontosan látni fogja az elkövető arcának részleteit, sőt a haja és a ruházata színét. Ez az érzékenység a biztonságtechnika mellett új fejezetet nyithat akár a természetfotózásban is, ahol nyilván még tiszts távolságból sem lehet a sötétben portyázó vaddisznó pofájába belevakuzni, így viszont olyan felvételek készülhetnek, amelyeket eddig még nem láthatott, és olyan érzékenységgel, amelyekre az emberi szem sem képes. Például, hogy le tudják filmezni és ön is láthassa mondjuk ezt: 

Már most odakészítheti a nagyítót a TV mellé

Megnéztük azt is, milyen is a 8K felbontás, vagyis a jelenleg vásárolható legjobb, legélesebb képek megjelenítésre alkalmas kijelző, és persze azt is, mivel veszik ezt fel. A 8K moziba bele lehet szédülni, azt viszont sokáig nem értettük, hogy miért is kell nagyítóval nézni a TV-t. Képzelje el, hogy néz egy műsort, ahol az egyik szereplőnél a háttérben van egy újság, ön pedig éppenséggel arra kíváncsi, hogy miről ír a lap. Ilyen felbontás mellett csak annyit kell tennie, hogy fog egy nagyítót, amivel most már minden nagyobb erőfeszítés nélkül elolvassa nemcsak a főcímet, de akár az egész cikket is. Persze nyilván nem emiatt találták ki ezt a felbontást, viszont a példa jól szemlélteti, hogy a részletgazdagság fogalma teljesen új értelmet nyer ilyen mélységélességnél. Az túlzás állítani, hogy erről a saját szemünkkel győződtünk meg, mert az ehhez édeskevés, erre viszont ott a nagyító, amivel egy könyvtár fotóján nem csak a távoli polcon látható könyvek címét lehet elolvasni, de még a nyitott könyv papírján átütő tintafoltot is meg lehet rendesen figyelni. Ehhez persze szükség van egy olyan gépre is, ami ilyen felbontásban tud rögzíteni, de az eddigiekből sejthető, hogy már ez is létezik, sőt a piacra is került, vagyis már tényleg semmi sem állhat az útjába a jövőnek, amikor csak leül a tévéje elé és beleszédül egy-egy akciódúsabb üldözési jelentbe.

Digitális képkeretet csinálhat a nappalijából

Az Intelligent Imaging for Life koncepciónak a lényege, hogy ne csak a fényképezés legyen élmény, hanem a képek visszanézése, szerkesztése és megosztása is. A koncepció szerint amint beteszi otthonába a lábát a nyaralásból vagy buliból, a képeit azonnal és automatikusan feltölti a rendszer, önnek pedig csak azt kell eldönteni, hogy mit szeretne megosztani, vagy hogyan rendezné a képeit, és azonnal, mindenféle vezetékkeresgélés nélkül visszanézheti a a legjobb fotókat a televízión. A Lifecake nevű alkalmazással párosítva pedig akár történetté fűzheti össze életének legfontosabb eseményeit. A most bemutatott hdbook pedig okostelefonokhoz tervezett alkalmazás, ami kiválogatja a legjobb képeket és abból egy személyre szabott fotóalbumot hoz létre, amit akár meg is rendelhet.

Saját művészeti album? Miért ne?

Ha valaha is csináltatott fotókönyvet a képeiből, azt most elfelejtheti. Az Expón bemutatott fotókönyveket már inkább úgy kell elképzelni, mint azokat a művészeti albumokat, amiket tipikusan szállodák halljában lehet nézegetni, és a kevés szöveg mellett gyönyörű képekre lehet rácsodálkozni bennük, kiváló minőségű papírra, kiváló minőségben és technikával nyomtatva. Nos, nemsokára ön is kiadhat egy ilyen művészeti albumot, például a gyerek vagy a kutya legcukibb fotóiból, amiket eddig a szintén a Canon fejlesztette irista segítségével felhőben tárolt és bárhonnan elérhette. Egyéni tapétát eddig is nyomtathatott, hamarosan viszont az sem lesz gond, ha éppen 3D tapétát szeretne, mert megoldható lesz az is, hogy házi készítésű farmer, selyem, fémes, vagy éppen rattan hatású tapétába csomagolja a nappalit.

A cég az irodai nyomtatásra is nagy hangsúlyt fektet, hamarosan a vállalkozásoknak elég lesz elmondani, mit és abból nagyjából mennyit szoktak nyomtatni, aztán pedig hátradőlhetnek, ugyanis mindent intéznek helyettük, csak papírt kell tölteni a nyomtatókba (amik természetesen felhőn keresztül bárhonnan elérhetőek, így otthonról is egyszerűen dolgozhat). A pénzügyesek pedig azt a programot fogják isteníteni, ami felismeri a számlákat, és ki is gyűjti, mi az összeg, ki az eladó vagy vevő, és gyakorlatilag bármit, amit megtanítanak neki. 

Olyat is lát hamarosan, ami ott sincs

Azt is kipróbálhattuk, hogy mi lesz a makettek, számítógépes modellek és látványtervek utáni világban, és meg kell hagyni, sokkal nagyobb móka lesz, mint eddig. Például képzelje el, hogy elmegy egy régi római kori romhoz, amiről eddig csak néhány rajz vagy leírás segítségével képzelhette el, hogy nagyjából milyen is lehetett az egész, amikor még nem lakótelep volt mellette, hanem csak fák és például egy piac. Nemsokára azonban csak a szeme elé kell tartania majd egy eszközt, és azonnal élethű képeket látva élheti át az egészet, akár még oroszlánok elől is menekülhet a Colosseumban. De a Mixed Reality (azaz ahol a valóság keveredik a képekkel) arra is jó lesz, hogy prototípusokat nézhessen 3D-ben, vagy akár körbe is járhassa őket. Például ha új lakásba költözik, már azelőtt megnézheti, hogyan mutat majd az új szőnyeg a tapétával, mielőtt megvenné bármelyiket is, sőt azt is kiderítheti, hogy a kanapé pont megfelelő lesz-e, vagy átesik majd rajta a konyhából menet, de persze a technológia felhasználási lehetősége gyakorlatilag végtelen. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra