Minimum 40 ezrébe kerül évente csak az, hogy menstruál

Sok nő felesleges nyűgként, teherként éli meg a menstruációt, mások viszont örülnek neki és a nőiességük részeként fogják fel. Függetlenül attól, ki melyik oldalhoz tartozik, van valami, ami mindkettejük számára azonos: a menzesz bizony pénzbe kerül – és nem is kevésbe. A Huffington Poston futottunk bele egy érdekes cikkbe, ami azt számolta ki, mennyibe kerül a nőknek az, hogy 38 éven át havonta megjön nekik. Mivel ott amerikai termékekkel és árakkal számoltak, inkább adaptáltuk az egészet a magyar verzióra. Az eredeti cikkel szemben mi nem egy egész életre számoltuk ki a költségeket (az infláció miatt nincs is értelme ilyen hosszú távra becsülni), csak egyetlen évre, és az egyszerűség kedvéért átlagos havi ciklust feltételeztünk, ötnapos vérzéssel.

Elöljáróban leszögeznénk, hogy természetesen nem mindenkinek néz ki így a bevásárlólistája menzesz idején: akad, aki fogamzásgátlót sem szed és csak tampont vagy betétet használ, esetleg többet vagy egyáltalán nem költ nassolásra. Három kategóriát hoztunk létre: az első csoportba kerültek a viszonylag olcsó termékek, a középsőbe a kicsit drágábbak, az utolsó pedig azoké, akik minden szinten igyekszenek kényeztetni magukat a prémium csokoládéktól a probiotikus tamponig. Utóbbit azért csak idézőjelesen hívnánk prémium kategóriának, mert például a melegvizes palack mindhárom kategóriában ugyanaz, és a fájdalomcsillapítók esetében sincs akkora árkülönbség.

Fogamzásgátló

A fogamzásgátlóknak ma már rengeteg fajtája is létezik. Az óvszerrel és a spirállal most nem kalkuláltunk – előbbivel azért nem, mert ennek bekerülési értéke erősen függ attól, milyen gyakoriak az együttlétek, utóbbit pedig több évre helyezik fel. A helyes használat esetén megbízható módszerek közül az első két kategóriába tablettát választottunk (Lyndinette 20 és Yasminelle), a harmadikba pedig a hüvelygyűrűt.

Fontos

A cikkünkben található termékek csak példák. Ahhoz, hogy megtalálja az önhöz leginkább passzoló módszert/gyógyszert, mindenképpen konzultáljon előtte személyesen egy nőgyógyásszal!

Az árakhoz a HáziPatika oldalát hívtuk segítségül: a három hónapra elegendő tablettát már kicsivel több mint hatezer forintból megúszhatjuk, ez éves szintre vetítve 24 ezer forintunkba kerül. A kevésbé közismert, de hasonló megbízhatósági szinttel működő gyűrű ára már kicsit borsosabb: a háromhavi adag 10 ezer forint, ami egy évre számolva 40 ezerre emelkedik.

Görcsoldó/fájdalomcsillapító

Vannak olyan szerencsések, akiknek nem jelent különösebb fájdalmat, ha megkezdődik a ciklusuk. Akadnak azonban, akiknek elviselhetetlen hasi görcseik támadnak – ők bizony görcsoldók és fájdalomcsillapítók segítségével vészelik át ezt a pár napot. Árak tekintetében nem, a kiszerelést illetően viszont vannak eltérések, de ahogy számoltuk, a szedési javaslat alapján pont mindegyikből egyet fogyaszt el 5 nap alatt. 

Termékek: Troparium Combinatum (20 darabos), Advil Ultra (10 darabos) és Algoflex M (6x2 darabos)

 

A grafikont nagyítsa ki, úgy jobban látszanak az értékek.

Tampon

A Huffington Post cikke szerint tampont ma már a nők 70%-a használ, ezért a betét helyett mi is ezzel kalkuláltunk. Úgy számoltunk, hogy napi 4 darab fogy belőle, ami az öt nap alatt húsz, egy évben pedig 240. Ilyenkor különösen fájó lehet, ha valaki olyan peches, hogy éppen a hüvelyfertőzését kúrálja: mivel a probiotikus Ellen gyógytampon dobozában csak 12 darab van, így közel háromszor annyi kell belőle, mint a másik kettőből – és sajnos az ára is elég borsos.

Termékek: All About Body (32 darabos), o.b. pro comfort (32 darabos) és Ellen (12 darabos)

Alsónemű

Bár ez túlzásnak tűnik, de mivel a Huffington Post így kalkulál, mi is ezt tesszük: szerintük átvérzés miatt ciklusonként egy fehérneműjétől kell elbúcsúznia és újat venni helyette. Az olcsóbb boltokban már 500 forintért hozzájuthat egyhez, de mondjuk a H&M-ben sem kell többet fizetnie érte, mint ezerpárszáz forint. Ha kicsit márkásabbra vágyik, az Intimissiminél 4000 forint körüli áron talál belőlük, de tegyük azért hozzá: ezt az árkategóriát biztos, ami biztos alapon az ember ritkán viseli az olyan napokon.

Nassolnivaló

Hogy ne csak a menzesz pár napja legyen idegőrlő, gyakran előzi meg szintén pár napig egy kiadós PMS, azaz pre-menstruációs szindróma is, ami bizony sok nőnél durva hangulati kilengéseket okoz. Ilyenkor pedig önnyugtatásképp sokan szívesen nassolnak – legyen szó sósról vagy édesről, minden jöhet! Mi egy tábla csokival számolunk ciklusonként, amihez az árakat a Tesco online bevásárló felületéről lestük. A saját márkás táblás csokijukhoz már 200 forintért hozzájuthatunk, de ha minőségibbet, például Lindt csokit szeretnénk, azért bizony 900 forintot kell kipengetnünk.

GettyImages-151049186
Bsip / Europress / Getty

Pattanástalanító

Részben a nassolnivaló, részben a hormonok miatt ilyenkor elég ramaty állapotba kerül az arcbőr, szóval nem árt, ha ilyenkor van otthon valamilyen pattanástalanító és/vagy arctisztító. A legolcsóbb kategóriába egy szappant választottunk: a Yamuna termékét pár száz forintért magáénak tudhajta. A teafaolaj csökkenti a gyulladásokat, ezért ajánljuk a The Body Shop arctisztítóját – ha viszont a gyógyszertári termékekért rajong, akkor ez az Eucerin arclemosó zselé lesz a legjobb választás.

Melegvizes palack

Sokan esküsznek a melegvizes palackra, így a mi válogatásunkba is bekerült: mi itt találtunk egy kétliteres verziót, aminek az ára sem vészes.

És akkor mindez még csak egyetlen év volt. De minimum érdekes belegondolni abba, hogy ha az inflációt nem is számoljuk (ami azért általában van), egy magyar nő akkor is legkevesebb 1,5 milliót költünk csak a menstruációra élete során.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek