Két dizájnos apartman egyetlen elhanyagolt lakásból

Hogyan lehet felújítani egy jó helyen lévő, 55 négyzetméteres, évek óta üresen álló, nagy belmagasságokkal rendelkező lakást úgy, hogy az a turisták számára vonzó és praktikus legyen? Többek között ezeket a szempontokat tartotta szem előtt egy harmincas házaspár, Gábor és Gabriella, az Istant Apartments tulajdonosai, akik eredetileg nem is az egyre népszerűbb apartmankiadás céljából kerestek lakást. 

A házaspár még 2013-ban akadt rá a Budapest VI. kerületében található Nagymező utcai lakásra, amikor egy családtagnak kerestek lakást, aki külföldről akart haza költözni. A családtagnak nem tetszett a megtalált darab, ám Gábor és Gabriella látott benne fantáziát. Eredetileg csak ki akarták adni, da akkoriban már egyre többet hallottak az Airbnb-ről, és volt olyan ismerősük, akinek közvetlen tapasztalata is volt a szálláshely kiadásról, ezért úgy döntöttek: belevágnak a dologba.

Az ismerősök is úgy vélték, a lakás elhelyezkedésre tökéletes, a turisták, akik privát apartmanban akarnak megszállni, arra vágynak, hogy legyen hol fürödni a városnézés után, és legyen egy hely, ahol aludni tudnak, valamint valamilyen alapszintű konyha is tartozzon a lakáshoz. Ezen elveket szem előtt tartva kezdett bele a házaspár az évek óta üresen álló, elhanyagolt lakás felújításába, amely persze időben is tovább tartott és többe is került, mint ahogy eredetileg tervezték.

Egy lakásban két apartman három hónap alatt

 „Ahogy eldöntöttük, hogy belevágunk, onnantól számítva két héten belül megvettük a lakást, és már kezdődött is a bontás. Az ismeretségek megvoltak, Gábor ismerős vállalkozókkal (Gábor egyébként épületgépész mérnök- a szerk.) végeztette a kivitelezési munka nagy részét" – mesélte a feleség.

A nagy belmagasság (4,50-4,80 m) miatt szinte törvényszerű volt, hogy galériázzák a lakást és akár két apartamant is ki lehessen benne alakítani. „Gábor az első pillanatban látta, hogyan lehetne két apartmant is kialakítani a lakásból, mit kell elbontani, hová kerüljenek az új falak, galériák, vizesblokkok, én pedig finomítottam a dolgokon, de a legtöbb részlet csapatmunka eredménye – mesélte Gabriella. – Az apartmanokban látható fotótapéták témáját pl. én gondoltam ki, és a nővérem által készített fényképekből választottuk ki a megfelelőket. A képeket – tapétaként – Gábor egyik barátja kinyomtatta, ezután kerültek a falra. Érdekes, hogy mennyire képes nagyítani a teret egy ilyen kép a mélységével és azzal, hogy annyi apró részlet van rajta."

Bár a házaspár már saját részre is több lakást újított fel, ebben az esetben alaposan alulkalkulálták a munkálatokra szánt időt és költségeket. A felújítás március közepén indult el, június 21-én pedig meg is tartották az Instant Apartments avatóbuliját. És hogy mi dobta meg jelentősen a költségeket? Gábor szerint azért lett jelentősen drágább az átalakítás, mert a galéria nem csak egy fából készült alvóhely – mint általában –, hanem teljes értékűen kiépített: acélszerkezettel, lépcsővel, burkolattal, villanyszereléssel, vizesblokkal, stb., ezért ugyanúgy kell négyzetméter költséget számolni rá, mintha egy alap lakás kialakításáról beszélnénk. Az 55 négyzetméterre saccolt felújítási költség a végén tehát a duplája lett, hiszen közel 90 m2 hasznos alapterületűvé vált a két apartman.

Újszerű megoldások IKEA bútorokból

A házaspár nem akart drága bútorokat, utólag úgy látják, hogy talán a konyhát lehetett volna kicsit még tuningolni, de ami belefért a költségvetésbe, azt próbálták meg egyedire szabni. „Azt gondolom, az IKEA bútorokból is lehet újszerűt alkotni, ha vannak ügyes DIY megoldások, kiegészítők, így össze lehet hozni egyedi stílusú belső tereket" – részletezte Gabriella.

Erre jó példa, hogy az egyik galéria korlátja például IKEA edzett üveg asztallapokból készült, ezek méretéhez tervezték a korlát acél szerkezete, amely így sokkal olcsóbb megoldás lett, mint az egyedi vágatás. Gabriella abban az időszakban épp otthon volt néhány hónapos kisfiával, ezért fontos volt, hogy az interneten ki tudja nézni a használható darabokat, ki tudják kalkulálni a méreteket, árakat.

A beszélgetés során mesélték, hogy csak Magyarországon kezd snassz lenni a svéd bútoráruház, a tengeren túlon nem nagyon ismert, az argentinok, brazilok rendszeresen kérdezik is, honnan vannak ezek a bútorok. Előfordult már, hogy kérték, írják le a bútoráruház nevét, mert annyira ismeretlenül csengett számukra. 

Persze, azért nem olyan, mint otthon

„Kevesebb tárolóra van szükség, nincs annyi beépített bútor, mert a vendégek 3-4 éjszakát egy bőröndből is megoldanak. Kisebb a fürdőszoba, mert éppen csak egy zuhanyzóra van szükség, ugyanis nem akar senki pancsolni a kádban. Szerintünk az otthonos atmoszféra megteremtése a meghatározó, az Airbnb-n lévő lakások is mind ezt szimbolizálják, rengeteg ötletet és gyöngyszemet lehet találni az oldalon. Olyan lakást szerettünk volna kialakítani, amit mi is szívesen választanánk utazásunkkor. Sok pozitív visszajelzést kapunk a vendégektől és ez megerősít minket abban, hogy nem volt felesleges az átlagosnál többet költeni a belső kialakításra. Egyszer egy holland házaspár azt mondta, ez szebb, mintha otthon lennének. Ezután találtak egy régi angol nyelvű könyvet a polcon, ami Hollandiáról szólt. Egy online antikváriumot vezető barátunktól kaptunk idegen nyelvű könyveket, régi Budapestről szóló útikalauzokat. Például ilyen apróságoktól is egy kicsit barátságosabb lesz egy hely, a többi élményt úgyis a várostól kapják meg. További hasznos tapasztalatunk, hogy a klímaberendezés elengedhetetlen, nyáron nem is szívesen választanak olyan lakást, ahová nincs beszerelve. Érdekes, hogy a TV szinte érdektelen, az ingyen Wi-fi azonban mindennél fontosabb. A sávszélességünk a lehető legnagyobb, ezt le is szokták írni az értékelésnél" – tette hozzá Gábor, hogy milyen szempontok alapján választanak lakást a vendégek.

„A nagy különbség a saját lakás felújítása és egy kiadandó között az, hogy a saját lakást akár 80 százalékos állapotban is abbahagyhatja az ember, és utána még ő maga szereli fel a villanykapcsolókat, polcokat, fogasokat, vagy akár a lámpákat. Egy kiadandó lakásnál azonban mindennek teljesen kész kell lennie. Amikor egy felújítás után az ember dobozok közt járkál még 2-3 hónapig a saját lakásában, azt ki lehet bírni. De a mi esetünkben azért is tartott ennyi ideig a felújítás, mert az utolsó 2 hónap azzal ment el, hogy az utolsó szögig minden elkészüljön: több váltás ágynemű, törölközők, étkészlet, bútorok, tisztító szerek, stb. mindennek stimmelnie kell. Külön tortúra a szálláshely hivatalos működtetéséhez szükséges engedélyek beszerzése" – fejtették ki a házigazdák.

A lakás kialakításának költségeiről annyit mondtak még a tulajdonosok, hogy ugyanannyit költöttek rá, mint a vásárlásra, de azt hozzátették, hogy jó áron sikerült megszerezni a képek alapján valóban rossz állapotban lévő lakást. „Az elején abból indultunk ki, amit az ismerősünk tanácsolt: átlagos, egyszerű kialakítás, legyenek ágyak és kulturált fürdőszoba, ez a minimum. Ebben a szellemben indultunk neki a felújításnak, de azután elkezdtük finomítani a dolgokat, és végül a képeken látható állapot valósult meg. Ezért jöttek olyan plusz költségek, mint például az apartmanonkénti két fürdőszoba kialakítása, apró dizájn elemek, érdekes belsőépítészeti megoldások, amelyek fontosak a vendégek számára."

Gabriella és Gábor elégedettek a vendégek számával, de azért arra felhívják a figyelmet, hogy egyre élesebb a verseny a lakáskiadás piacon, és nem csak arról szól, hogy egyszer beleteszi az ember a pénzt, és onnantól automatikusan dől a lé. Ez a tevékenység folyamatos odafigyelést és készenlétet igényel.  

Mutassa meg a lakását, hogy mi is megmutathassuk!

Szívesen megmutatná lakását vagy házát? Kreativ, izgalmas az otthona? Sikerült a nagyi tyúkoljából palotát építeni? Mutassa meg nekünk, hogy megmutathassuk az olvasóknak! Kattintson ide, és írja meg, miért is izgalmas az otthona. Nem csak kacsalábon forgó palotákat keresünk, egy átlagos lakás vagy ház is lehet nagyon izgalmas.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek