Társasházba komposztálót? Akár ingyen is!

Negyven fővárosi társasház kaphat ingyenes komposztálóedényeket és szerezheti meg a használatukhoz szükséges tudást az Ököszolgálattól, a Fővárosi Önkormányat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával.  

A budapesti háztartásokban évente hozzávetőleg 250 ezer tonna komposztálható szervesanyag keletkezik, amit akár újra is lehetne hasznosítani ahelyett, hogy hulladéklerakóba, hulladékégetőbe szállítják. Ráadásul a keletkező humusz a kertek, parkok talaját létfontosságú tápanyagokkal gazdagíthatná. A termőtalajok pusztulása világjelenség, a műtrágyahasználatra átnyergelt nagyüzemi, intenzív mezőgazdálkodásból kikerülő élelmiszerek tápanyaghiánya egyre csökken. Az Ökoszolgálat közleménye szerint például egyetlen 1950-ben leszüretelt alma még annyi C-vitamint tartalmazott, mint manapság 100 darab, vagyis egy ládányi mennyiség. A legfőbb ok a termőföld szervesanyag-hiánya. A fővárosi program célja a háztatásokban és a kertekben, udvarokon keletkező „zöldjavak” humusszá alakulásának elősegítése, ráadásul ezáltal ezáltal a hulladékkezelési költségek csökkentése (lakosonként évente 150 kilogramm komposztálható anyag kerülhet a kuka helyett a komposztálókba). A program keretében a jelentkező társasházak kétféle komposztálóhoz juthatnak: egyik a konyhai, a másik a kerti szerves anyagok komposztálására szolgál. 

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A jelentkezés menete

A programra és a komposztáló eszközökre a következő elérhetőségeken lehet jelentkezni névvel, címmel hétköznapokon, legkésőbb április 24-ig. A jelentkezések a beérkezés sorrendjében kerülnek rögzítésre.

Telefonszám: +36 1 409 0449, e-mail: gellertm@szike.eu

A jelentkezéshez szükség van egy lelkes lakóra, aki komposztmesterként vállalja, hogy gondozza a komposztáló edényeket. A leendő komposztmestereknek ajánlatos a lakóközösséggel megbeszélni, hogy részt kívánnak venni a programban. Az aggódó lakótársak megnyugtatására szolgálhat, hogy a komposztálás veszélytelen, természetes folyamat, némi odafigyeléssel nem jár különösebb mellékhatásokkal. A Szike Egyesület pedig segít mindenben. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra