Mosogatószerteszt: a környezetkímélőké az érdem

A mosogatószernél – ahogyan a többi háztartási tisztítónál is – mindig nagy kérdés, hogy melyiket vegye az ember: hiszen fontos a minőség, ugyanakkor az ár sem utolsó szempont. Számunkra az ideális mosogatószer jól oldja a zsírt, könnyű vele mosogatni, környezetbarát, jól habzik, keveset kell belőle használni, de még így is hatékony, nem hagy nyomot, az üvegek csillognak tőle, megfizethető, jó az illata, kíméli a bőrt, és jó a flakon fogása. Igen, az elvárás nagy, de képzelje, van olyan termék, amelyik megfelelt ezeknek a kritériumoknak. Igaz, nem a legolcsóbb volt a teszten, de minden ritkán jön össze. Összesen hat üzlet egy-egy saját márkás mosogatószerét próbáltuk, egyformán koszos felületeken. 

Aldi

Az Aldi saját márkása az alio, azt ígéri, hogy akár már 20 fokos hideg vízben is feloldja  a zsiradékot és a szennyeződéseket. Nos, ez tényleg így van, tökéletesen leszedte a késről a zsírt mindenféle erőfeszítés nélkül (előzőleg grillcsirkét vágtunk vele, és megvártunk, hogy egy kicsit rá is száradjon az étel). Az illata erősen citromos, ami minket egyáltalán nem zavart. Nagyon jól habzik, viszont nem túl sűrű, könnyen lecsorog, tehát többet kell belőle használni. Az üvegpoharakon nem hagyott nyomot, szóval akár tökéletes is lehetne, de sajna a kategóriájában elég drága.

IMG 3143

Auchan

Már a nedves törlőkendőknél is feltűnt, hogy a francia hiper egyre inkább odafigyel arra, hogy saját márkás, környezetkímélő háztartási tisztítószereket forgalmazzon, és ezért óriási bónuszpont jár neki. Az meg, hogy ezek a termékek még jól is szerepelnek a teszteken, egyszerűen mesés: ahogyan a törlőkendő, a környezetkímélő mosogatószer is remekül teljesített. Elképesztően finom illata van mindkettőnek: az egyik kakukkfű, a másik meg "szenzitív" illatú (ezt a babaruhák öblítőjének illatához hasonlóan lehet elképzelni). Nagyon jól habzik, rendkívül jól oldja a zsírt, az állaga nagyon sűrű, és tényleg nem szárítja a bőrt. Az összetevői: 5-15% anionos felületaktív anyag, 5 százaléknál kevesebb amfoter anyagok, konzerválószer, Benzisothiazolinone. 

IMG 3141

Lidl

Ez a mosogatószer volt a legsűrűbb az összes közül, nagyon jól habzik, kellemes almaillata van, és meglepő módon nem szárítja a bőrt sem. A flakonja az egyetlen, amibe bele tudnánk kötni: jobban kedvelnénk, ha nem egyliteres, hanem csak 500 ml-es lenne, mint az összes többi a teszten, mert úgy sokkal könnyedebben menne az újraadagolás, ha esetleg mosogatás közben elfogy a szivacsról. Erőteljes tisztítószer, gazdaságos is, csak nem környezetbarát. Ez a termék a legolcsóbb a középkategóriások között, ha pénztárcabarát megoldást szeretne, ezt válassza!

2660 01 20130109
Sipos Zoltán / Lidl

Penny Market

A Trendy mosogatószer valóban erős, jól habzik, viszont az ígért mentaillathoz nem sok köze van, inkább hasonlít a citromfűhöz. Az összetevőlistája ennek a legrosszabb: 15-30% anionos felületaktív anyagok, illatanyagok és tartósítószerek. Szóval, ha önnek is fontos, mivel mossa tányérjait, bármelyik másik termékkel jobban jár. 

IMG 3142

Spar 

Úgy tűnik, kapaszkodik a Spar is, ugyanis az általunk kipróbált mosogatószerük környezetbarát, és a hatékonysága is teljesen megfelelő. Eddig nem tűnt fel, hogy a Sparnak is lennének környezetbarát termékei, ezért is volt meglepő, amikor a címkéjét elolvastuk – ugyanis a környezettudatosságra vonatkozó megjegyzés a flakonon mindössze annyi: nature. Ez viszont utalhat arra is, hogy natúr illata van, és mivel a lötty színe is sötétzöld, és levelek láthatók az eredeti címkén, nem feltétlenül a környezetkímélő tulajdonságára gondolunk elsőre. A magyar, utólag ráragasztott címkén viszont fel van tüntetve, hogy megújuló nyersanyagokból készült: foszfát- és formaldehidmentes, illetve biológiailag lebontható, és a csomagolás újrahasznosítható. Csak úgy, mint az Auchan saját márkása, ebben is csak 5-15% anionos felületaktív anyag és konzerválószer (Benzisothiazolinone, Methylisothiazolinone) található, valamint citromolaj. Az auchanosban egyébként csak Methylisothiazolinone van konzerválóként, ami nem olyan óriási különbség, mégis kiemeljük, mert azért számít. Az illata egy az egyben olyan, mint a régi buborékfújókban lévő folyadéké volt. Hatékonysága kiváló, rendkívül jól habzik, egy egészen kis csepp is elég az enyhén szennyezett edények elmosogatásához. Egy kicsit szárítja a bőrt, de ez az egyetlen hátránya. 

IMG 3139

Tesco

A tescós mosogatószernek erős, citromos rágógumiszaga van, ami egyáltalán nem hátrány. Funkcionálisan teljesen rendben van: könnyedén elbánik a zsíros lerakódásokkal, és jól is habzik, bár egy kicsit folyós. Az üvegpoharak – száradás után – szépen csillogtak, tehát teljesíti, amit elvárnánk tőle. Környezetbarátnak sajnos nem környezetbarát. Az összetevőlistája meg így néz ki: 5-15% anionos felületaktív anyag, <5% nemionos felületaktív anyag, illatanyag, Limonene, 2-bromo-2-nitropropane-1,3- diol, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolinone.

IMG 3140
Termék Ár (Ft) Fajlagos ár (Ft) Itt vettük Pont (0-5)
Auchan, concentré vaisselle 489 978 Auchan 5
Spar, splendid nature 449 898 Spar 5
Lidl, W5 apple 389 389 Lidl 4
Alio, geschirrspülmittel konzentrat 249 498 Aldi 3,5
Tesco, washing up 229 458 Tesco 3,5
Trendy, mosogatószer koncentrátum 195 390 Penny Market 2
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra