Idén már írhatja gyöngybetűkkel az ajándékkísérőket

Kellékek

Tollszár - 400 ft-tól

Tollhegy - 350 ft-tól

Tus - 450 ft-tól

papírok

 Tus, papír és tollhegy és sok-sok gyakorlás - nagyjából ennyi kell ahhoz, hogy megtanuljuk a kalligráfiát vagy rondírást. Amit nagyanyám még a tanítóképzőben tanult, én egy négy órás tanfolyamon próbálom elsajátítani, de szánalmas betűim sehol nincsenek ahhoz, amit Gleichauf Bogi, a "The Fanatic Calligrapher" tud.

A hely a Paloma egyik kis műhelye, ahol Mimi, a tulaj fantasztikus hangulatot teremtett néhány virággal, antik csészével és szépen dekorált fánkkal.

És ez csak egy kis része annak a csodának ami várt. Mindenki kapott egy kis csomagot, melyben tollszár, tollhegyek, gyönyörű papírok és kellékek voltak, úgyhogy innentől fogva nem volt más dolgunk, mint megtanulni, hogyan is kell ezt csinálni.

Persze itt jött a neheze, az általánosban belém vert béna betűk sehogy nem hasonlítottak arra a képre, ami a szemem előtt megjelent.  Meg lehet otthon tanulni a kalligráfiát? Minden bizonnyal igen, hiszen számos tutorial kering a neten, a hozzávalók ráadásul nem kerülnek sokba  (legalábbis alapszinten), inkább a beszerezhetőség okoz nehézséget, mert szinte csak a művészellátókban és a neten lehet ilyeneket találni, na meg a nagyszülőktől örökölt tárgyak közt.

Két titok van - egyrészt a toll hegyét meg kell égetni használat előtt, akkor lesz jó, ha elszineződik (B variációként lehet fogkefe-fogkrém kombóval dörzsölni). Nem, ez nem egy furcsa beavatási szertartás, ha nem csinálná, a tinta nem maradna meg a hegyen, ergo nem lehetne használni. A többi pedig csak gyakorlás kérdése, amihez nagy segítség egy gyakorló füzet.

Amit meg kell tanulni az mindössze annyi, hogy lefelé húzva a tollat vastagon fogjon, felfelé pedig vékonyan. Egyszerűnek hangzik? Persze, de baromira nem az. Mutatunk azért egy videót, itt pedig talál hozzá még 147 másikat, a Kalligráfia Baráti kör által összegyűjtve. Azért aki teheti, ne hagyja ki a tanfolyamot, sokkal egyszerűbben meg lehet tanulni az alapokat, és onnan már csak a kitartáson múlik a dolog.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek