Sátor helyett mobil minihoteleket a fesztiválokra!

Egy fesztiválnak a műsor és a jó hangulat mellett fontos összetevője a szálláslehetőség. A legelterjedtebb a sátorozós verzió, de ezért nem mindenki van oda. Hogy a finnyásabbakat is be tudják vonzani, sok rendezvény keresi az alternatív megoldásokat, íme, egy lehetőség.

Nem véletlen, hogy a fesztiválszállások közt a sátrazás vezet: amellett, hogy a fiatalok kényelem terén rugalmasabbak, anyagilag jóval kevésbé azok, így mindenképpen olcsó megoldásra van szükségük. És persze az sem mindegy, milyen távolságra van a szállás a bulitól, hisz a fesztiválhelyszínek általában távol esnek a frekventált környékektől, így szállodák se nagyon akadnak a közelben. Legalábbis eddig nem voltak. 

Kép: nunopimenta.com
Kép: nunopimenta.com

A németországi Mannheimban a Theater der Welt elnevezésű színházi fesztivál alkalmából fiatal tervezőket kértek fel a világ minden tájáról, hogy olcsó, mobil szálláslehetőségeket tervezzenek – derül ki a De Zeen magazin cikkéből. A kikötés egy önálló szoba volt, amit csak újrahasznosított vagy talált anyagból lehetett összerakni, és mindezt 250 eurós maximum árból kellett kihozniuk.

Kép: nunopimenta.com
Kép: nunopimenta.com

Ahogyan az már sejthető, érdekes és nagyon szellemes megoldások születtek, ráadásul akár igencsak fura helyeken is, egész Mannheim területén elszórva.

Kép: nunopimenta.com
Kép: nunopimenta.com

A Hedonista névre keresztelt szoba Nuno Pimenta, Frederico Tavares de Pinho, és Miguel C. Tavares alkotása. Az áttetsző hullámkarton, raklap és acél állványok segítségével, ad- hoc módon összerakott kis szoba nem csak egy ágyat tartalmaz, hanem egy függönyt is. ezzel pedig a kis konténer könnyen lehet akár a legszebb panorámájú szállodai szoba, persze attól függően, hol rakják össz. Ezt a prototípust a Necar folyó partján helyeztékk el, ott ahol az beleömlik a Rajnába, vagyis a kilátás csodálatos. De hogy ne azzal az érzéssel kelljen lefeküdnie, hogy bárki láthatja, a Hedonista minden oldalán függönyökkel is rendelkezik, éjjeli világításként pedig 8 darab, piros izzójú elemlámpa szolgál, ami épp elegendő az éjszakai tevékenységekre, kívülről viszont jól néz ki. Sötétben, a behúzott függönyökkel ugyanis csak egy izzó, vörös kockát láthatnak a szemlélők, az pedig, hogy mi történik a szobában, rejtve marad.

Kép: raumlabor.net
Kép: raumlabor.net

De nem a Hedonista az egyetlen ilyen építmény. A Hotel Shabby Shabby 22 pop-up szobából áll, melyek többségét a Raumlaborberlin tervező kollektíva jegyzi. Ezek között található a Collini Bay Resort, mely a kikötőben elhelyezett, aprócska házak sora. A ránézésre manóknak épült házak azonban teljesen funkcionálisak normál méretű emberek számára, kényelmesen elfér bennük egy kétszemélyes ágy.

Kép: raumlabor.net
Kép: raumlabor.net

Szintén teljesen átlátszó a 3. Lighter Hotel, mely igazából egy apró, házforma műanyag doboz, mely acélállványzaton áll egy utcai lámpa alatt. Ezzel egyben a világítása is megoldott, és az is, hogy ne kelljen az igencsak drága függönyöket is beletenni, hiszen az emelt elhelyezés miatt nem lehet belátni. Akit esetleg zavar a tűző lámpafény az alvásban, az ne emellett az építmény mellett tegye le a voksát.

Kép: raumlabor.net
Kép: raumlabor.net

Irodalomrajongóknak különösen ajánlott lehet a Monumotel, mely szintén emelt állványzaton kapott helyet, így belátni sem lehet, ráadásul egy Friedrich Schiller szoborra dobálhatja a ruháit, mintegy szobainas gyanánt.

Kép: raumlabor.net
Kép: raumlabor.net

A Fary Tank már egy kicsit többet nyújt: szekrény is jár az ágy mellé, valamint egy mini medence, hiszen a város egyik szökőkútját is felhasználták a kialakításhoz. Ha most levonjuk belőle a szökőkútban fürdés egészségügyi rizikóit, azzal együtt is érdekes lett az eredmény, főleg, hogy a tetőt a tervezők szükségtelennek találták.

Kép: raumlabor.net
Kép: raumlabor.net

A Feuer Flamme a külalakjában is erősen eltér az előbbiektől. A Jacob Frisch, Maria Hofmann, Katharina Haeffner, Lukas Meier, Carolin Reinhardt és Christine Siebert keze munkáját dicsérő építmény lángokra és tornyokra emlékeztet, és alapját a környéken talált fahulladékok, és egyéb anyagok képezik.

Az építményeket a városi Nemzeti Színházban állították össze, majd innen szállították őket a város különböző pontjaira, ahol a fesztivál 17 napja alatt élesben is kipróbálhatták őket a vendégek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek