Hagymás növények tárolása télen

A hagymás virágok a kert legszebb díszei közé tartoznak, azt azonban tudnia kell, hogy ezeket nem minden esetben lehet kint hagyni télire a kertben, hiszen vannak köztük olyanok, melyeknek a fagyok megártanak, tönkreteszik a növényt.

„A dáliát, kardvirágot, csillaghagymát, üstökliliomot, díszhagymát és a kánnát fel kell szedni minden évben, ellenkező esetben sajnos a téli hideg és a fagyok kárt tesznek benne" – figyelmeztet Ónozó Krisztián, az Evergreengarden kertészmérnöke.

130887948
Christian Heinrich / Europress / Getty

Bár tény, hogy a hagymás, gumós növények legtöbbje télálló, így a talajban is kibírják a hidegebb hónapokat, ám a trópusi származásúakat ilyesmivel nem érdemes kockáztatni. Ilyenek például a dáliák és a kardvirágok is. ezeket a hagymákat az őszi időszakban érdemes kiszedni a földből, és hűvös, száraz helyen, homokkal fedve átteleltetni. A tavasz beköszöntével azután újra kiültetheti őket a kertbe.

Szintén külön odafigyelést érdemelnek a csak feltételesen télálló hagymások. Ezek a fajok elméletileg kibírják a telet, ám azzal számoljon, hogy ha Ön nem egy enyhe mikroklímájú területen (például borvidéken) él hazánkban, akkor nem sok esélye lesz a faggyal szemben a növényeinek. Ilyenkor inkább ezeket is szedje ki, hogy biztosan életben maradjanak. Szintén ne kísérletezzen ilyeneket teraszon, ládában átteleltetni, a kisebb mennyiségű föld ugyanis hamarabb átfagy.

Kiemelt hagymák tárolása

Míg egyes hagymásokat ilyenkor kell ültetni, addig másokat ki kell szedni a földből. Ám ahhoz, hogy biztosan megmaradjanak, és szépen virágozzanak a következő évben is, alapos odafigyeléssel kezelje őket.

470639551
Johner Images / Europress / Getty

„Ahogy az időjárás hidegebbre fordul, szedje fel a hagymásokat, és nyugodtan vágja le a leveleiket, mert ekkorra már a tápanyag jelentős része elraktározódott a hagymában. A gyökereket nyugodtan hagyja rajta, mielőtt elrakja őket télire, hagyja egy kicsit száradni. Szárítani annyira kell, hogy a hagyma felülete ne legyen nedves, mert bepenészedhet. Rakja őket egy rekeszbe, ami jól át tud szellőzni, majd rakja a rekeszt száraz, hűvös, sötét helyre. Nem kell letakarnia se földdel se homokkal. A hagymákat szelektálhatja is, csak az egészséges és nagy hagymákat ültesse el következő évben, a kicsiket távolítsa el róluk.”

Ha Ön is olyan szerencsés, hogy több virághagymája van, mint a kiültetéshez rendelkezésre álló hely, és emiatt nem tudja azokat a kertbe kiültetni, akkor két választása van: vagy elajándékozza a felesleget, vagy megoldja hosszabb időre a szakszerű tárolásukat. Szerencsére ennek módja megegyezik a télre eltevéssel: „Száraz, hűvös sötét helyen, jól szellőző rekeszben tárolhatóak a hagymák hosszabb ideig is” – mondja a szakértő.

511827283
Anthony Tumminello / Eyeem / Europress / Getty

Ha szeretné, akkor egy kis pluszmunkával, cserépben virágzásra bírhatja a hagymások egy részét karácsony környékén is. Ehhez a kiválasztott hagymákat csak sekélyen, 4-5 centi mélyen ültesse el laza, rostos talajba. A cserepet 8-16 hétig hidegben kell tartania, és a fényt is meg kell vonnia, amit újságpapírral történő letakarással is elérhet. Fontos, hogy fagymentesen, de hűvösen tartsa a cserepeket addig, amíg a hajtások 2-2.5 centisek lesznek. Akkor hozza be őket, de még ilyenkor is tartsa nagyjából 10°C-on, amíg 10-15 centisre cserepednek. Ha ez is megvan, akkor állítsa őket fényes helyre, és a bimbók nemsokára megjelennek majd.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra