A Google elől a hálóban sem bújhat el

A Google keresőóriás a VIII. kerületben húzta fel Ground névre hallgató oktatóközpontját, ahol egy lakást is berendeztek, hogy megmutassák, hogyan lehet otthon használni a Google termékeit, a konyhától a hálószobáig. A cég nem sokat cicózik, úgy tűnik a teljes élettér meghódítása a cél. Többek közt a hálószobába is betette a lábát, a cég szerint itthon a hálókban már plazmatévén szörfözve néz filmet a magyar.

A nappali

A magyar internetezők 32 százaléka tévénézés közben is netezik, és baromira nem érdekli a tévé mint közösségi élmény. Ezért egy huszárvágással megoldották a problémát, és piacra dobták a Chromecast nevű 35-40 dolláért (10000 ft kb.)  beszerezhető kütyüt, ami gyakorlatilag bármilyen 40 évnél fiatalabb tévére rácsatlakoztatható a HDMI porton keresztül. A pendrive-nál nem sokkal nagyobb eszközt az otthoni wifi hálózatra csatlakoztatjuk egyszer, és onnantól kezdve nincs semmi dolgunk vele. A Chromecast segítségével a telefonunkon vagy más eszközön nézett Youtube videókat a tévén nézhetjük, ergo az élmény is megoszthatóvá válik.

Mit csinálunk a konyhában?

Nyilván főzünk, vagy legalábbis próbálkozunk vele, ezért a Google szerint a vásárlást is a Now nevű rendszerrel oldjuk meg, cetliírás helyett. Az intelligens assziszesként funkcionáló program automatikusan megjeleníti a programjainkat, szól, ha el kell indulnunk a reptérre, és kijelzi, hogy adott helytől hány percnyire vagyunk otthon. Azt is megmondja, hogy mennyi annak az országnak a valutaárfolyama, ahová éppen betettük a lábunkat, de arra is képes, hogy adott területhez adatokat rendeljünk, ami jó segítség lehet olyan geekeknek, akik képesek a vásárolnivalókat adott bolthoz kapcsolni. Ha a területen járunk - azaz betesszük a lábunkat a boltba - a Now szól nekünk, hogy "halló, vegyél tejet meg zsebkendőt, mert elfogyott!".  Persze emelett kereshetünk recepteket (a magyarok 26 százaléka műveli ezt), vagy megnézhetjük, hogy kell húst füstölni (32 százalék néz oktatóvideókat).

A hálószoba

Alváskutatású publikációk nem győzik hangsúlyozni, mennyire nem jó, ha a hálóban bármilyen elektronikai eszköz van, ennek ellenére a netezők 25 százalékának első dolga, hogy megnézze, mi történt, amíg ő aludt.

Ha olvasna, akkor a cég a Google Play Könyvek alkalmazását kaphatjuk elő, ahonnan 5 millió könyv közül számos magyart is találni, igaz ezek nem olcsóak. Kivételesen nem azért, mert a Google mocsok módon magasan tartja az árakat, hanem mert Magyarországon az ebookokra 27 százalék áfa van a normál könyvek 5 százalékos áfájával szemben. Androidos és ios-os rendszerű készülékeken elérhető, sőt egyes e-book readerekre is feltölthetőek a könyvek. A könyv mellett lehet zenét hallgatni, vagy megtervezni az utazásunkat, szállásfoglalással, útitervvel együtt.

Gyerekszoba/dolgozó

A gyerek tuti egész nap a neten lóg, ami bizonyos esetekben méltányolandó - mondjuk, ha dolgozathoz vagy beadandóhoz gyűjt anyagokat, vagy tanul. Mily meglepő, a Google ehhez is kínál több programot! Az egyik ilyen a Drive, amely felhő alapúan képes a dokumentumainkat kezelni - azaz, ha írunk benne valamit, nem kell szenvedni a pendrive-ra rátöltéssel, másik géppel való összekötéssel. Táblázatkezelőt, szövegszerkesztőt vagy fotókat, hangot lehet megosztani vele, ráadásul bárki szerkesztheti, akivel megosztunk egy elemet.

Ha pedig kulturálódna a büdös kölyke, akkor jöhet a Street Art és Art Projekts - ami számomra az egyik legkedvesebb és legszimpatikusabb ötlete a cégnek. Az egyikkel megnézhetünk olyan képeket, amellyekkel sosem találkoznánk - mondjuk mert a világ túlfelén vannak -, vagy három méternél nem nézhetőek közelebbről, mert két marcona őr elállja az utunkat. Itt viszont egészen közelről aprólékosan megfigyelhetjük őket, úgy, ahogy a múzeumban sem. A Street View segítségével pedig bóklászhatunk is a világ rengeteg híres múzeumában, melyek közt öt magyar is van. Ha ez sem lenne elég, akkor ott a World Wonders, amellyel a világörökség részeit nézhetjük meg.

Oszd meg másokkal is!
Mustra