A dizájntörténelem leghíresebb székei és tervezőik: Marcel Breuertől Le Corbusierig

A klasszikus értelemben vett modernista székek már sosem mennek ki a divatból. A huszadik század közepén több korszakalkotó művész is látott fantáziát a székek és egyéb bútorok áttervezésében, melynek köszönhetően mára már kényelmesebbnél kényelmesebb és látványos székekkel dobhatjuk fel még a legunalmasabb vagy legközönségesebb lakást vagy irodát is.

Összegyűjtöttük, hogy milyen innovatív megoldásokat és anyagokat vetett be annak idején Marcel Breuer, Arne Jacobsen vagy Eero Saarinen. Nézze meg a hajtás után a dizájtörténelem legmenőbb ülőalkamatosságait, amikből a mai napig a legtöbb bútorgyártó cég és művészeti ág táplálkozik!

Arne Jacobsen tojás és hattyú formái

Az építészként is tevékenykedő Jacobsen 1958-ban vett részt a németországi Radisson Blu Royal Hotel belső kialakításában, ahova két formát is tervezett. Az azóta is népszerű tojás és hattyú szék percek alatt divatot teremtett, annyira, hogy a retro stílusirányzat egyik meghatározó elemévé vált.

A nyitott, modern terekben jól működő darabok eredeti ára 1,2 millió és 688.500 forint között mozog, a hiteles másolatnál is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ugyanis jó minőségű replika ára 280.00 és 89.000 forint között van.

A Bertoia féle, szoborszerű „Diamond” szék

A kísérletező szellemű Harry Bertoia 15 évesen utazott Olaszországból Detroitba, hogy meglátogassa bátyját, de úgy döntött, hogy marad és beiratkozott a helyi művészeti iskolába, ahol művészetet, design tervezést és ékszerkészítést tanult. Egy ösztöndíjnak köszönhetően 1938-ban a Cranbrook Művészeti Akadémián találta magát, ahol először találkozott a kor nagyágyúival; Walter Gropiussal, Edmund N. Baconnel illetve Ray és Charles Eamesszel.

A különböző formákkal bátran játszó Bertoia meglepően modern, szoborszerű darabját 1952-ben készítette, mellyel ki tudja mi lehetett akkoriban a terve, mindenesetre azóta is a kerttől a nappaliig bármilyen térben jól mutat. Az egyszerű, minimalista designt kapott „Diamond Chair” szék darabja ma 215.000 forintba kerül, egy másolatért körülbelül 55.600 forintot kérnek. – írja a home-designing.com.

Charles és Ray Eames modernista bútorai

Charles és Bernice Alexandra „Ray”Eames foteljeit a 20.század közepére tehető modern szék hullám csúcspontjaként szokták emlegetni. Legismertebb alkotásuk az egyszerűen csak „Lounge” névre keresztelt darab, melyet 1956-ban rétegelt lemez kerettel, bőr párnázással dobtak piacra, aminek sikere részben abban is rejlett, hogy minden ügyfél olyan színűt rendelhetett belőle amilyet akart.

A kezdetektől napjainkig népszerű, az Eiffel-torony lábát tükröző „Eiffel Base Shell” nevű darabot 1948-ban dobták piacra, ugyanabban az évben, mint a „La Chaise” névre keresztelt széket, mely akkor a Museum of Modern Art által szervezett nemzetközi versenyen elnyerte a Low-Cost Furniture díjat. Az üvegszálas technikával készített, emberi formát lekövető öntött formát követte a hintaló lábat kapott „Shell Rocker”, ami azóta is bárhol klasszul mutat, legyen az egy modern óvoda vagy vintage stílusban berendezett nappali.

A szuperkényelmes, drámai pózokra alkalmas székek ára 870.000 és 55.900 forint között mozog, másolatokra viszont már 20.000 forint körüli összegért lecsaphatunk. Ha akarunk.

Az Eero Aarnio féle gömb formák

A finn belsőépítész a hatvanas évek elején indította be saját irodáját, ahol elsősorban innovatív, műanyag és üvegszálas székek tervezésével foglalkoztak. A Helsinki Iparművészeti Intézetben tanult designer 1963-ban mutatta be nagyközönség előtt a „Ball” nevet kapott, üreges formájú székét, majd nem sokkal később elkészült a falra akasztható „Bubble” változattal is, amiért 1968-ban az Egyesült Államokban megkapta a nívós Industrial Design díjat.

Aarnio terveinek meghatározó szerepe volt a populáris kultúra alakulásában is. Alkotásai a hatvanas években gyakran bukkantak fel sci-fi filmekben is, ami érthető, hiszen a székek designja egy nagyon egyszerű geometrikus formából áll, ami ideális az efféle produkciók látványelemének.

A többek között gyerekjátékokat és bútorokat készítő művész szokatlan, de játékos darabjáért ma akár 1,4 millió forintot is elkérnek a műgyűjtőktől, egy jó minőségű másolatért pedig körülbelül 200-300 ezer forintot kell otthagyni az üzletekben.

A kényelmes székekben utazó Eero Saarinen

A finn-amerikai építész és formatervező a megrendelésekhez igazodva mesterien és racionálisan keverte a 20. század különböző stílusjegyeit, így hamar ismertté vált kényelmes és egyszerű felépítésű étkező székeivel, mellyel utat nyitott az üvegszálas technológiával tervezett bútoroknak a piacon.

Saarinen nevéhez fűződik a világtörténelem valószínűleg legkényelmesebb széke, amit 1948-ban „Womb” néven dobtak piacra a Knoll bútorvállalat megbízásából, melyhez személyes szálas is fűzték a tervezőt.

A bölcső formájú, laza üléshelyzetet megkövetelő szék után 1956-ban érkezett a nőies, gömbölyded formát kapott „Tulipe”, mely az első egylábú székként vonult be a történelembe. A darabot azóta is a modernizmus és a klasszikus ipari formatervezés jelképének tekintik, népszerűsége manapság szinte nagyobb, mint valaha volt. Így nem lepődtünk meg azon, hogy egy ilyen futurisztikus székért 300-400 ezer forintot is elkérnek, a jól sikerült másolatokat pedig 90.000 forintra taksálják az árusok.

A modernista mozgalom egyik úttörője, Eileen Gray

Az ír születésű építész és bútortervező egy milliomos megbízásából, a korai 20-as években alkotta meg csővázas plüss és bőr foteljét, mely azóta nem is került le a bútorkatalógusok kedvenc listáiról. A túlméretezett, sokoldalú darab formájának és ívelt vonalainak köszönhetően olyan természeti elemekkel is kontrasztos a lakásban, mint a fa vagy a kő. Egy engedélyezett tervezői változat 1,1 millió forintba, egy hiteles minőségű replika pedig körülbelül 200.000 forintba kerül.

A bútoros családból származó Florence Knoll

Az olyan nagyágyúktól, mint Mies van der Rohe vagy Eliel Saarinen tanuló amerikai építész és bútortervező egyik legismertebb darabját frappánsan saját magáról, „ Florence”-nak nevezte el. Knoll a negyvenes évek elején rövid ideig együtt dolgozott a Bauhaus mozgalom vezetőivel; Walter Gropiussal, Marcel Breuerrel illetve Wallace K. Harrisonnal.

Florence Knoll védjegyei kétségkívül a karcsú sziluettek, geometrikus, szögletes formák voltak, valamint az, hogy foteljei peremét és lábait általában kárpittal vonta be. A sokoldalú darab engedélyezett tervezői változata 1,2 millió forintba fáj, egy kiváló minőségű másolatért viszont 150.000 forint körüli összeget kérnek.

A kókuszból inspirálódó George Nelson

Az ipari formatervezőt az amerikai modernizmus egyik alapítójaként szokás emlegetni. Nelson egyik legklasszikusabb modern székét, a „Coconut-ot” a hatvanas évek elején tervezte, mikor még a Herman Miller bútorgyár design igazgatója volt. Az azóta ikonikussá vált kókuszforma bejött, még megálmodása után 60-70 évvel is lakások és üzletházak ezreiben látni hasonló kókuszhéj-gerezdekben ücsörgőket. Az első ránézésre nem túl kényelmes darab állítólag korántsem olyan kemény, mint a trópusi gyümölcs héja, így simán a mai napig elkérnek egy eredetiért 900.000 forintot, egy replikát azonban már megúszhatunk 200.000 forintból is.

Az étkezőbútorokat modernizáló Hans Wegner

A világhírű dán bútortervező nemzetközi sikere nagyban hozzájárult a dán design népszerűségéhez is. A modernista iskolát követő, a funkcionalitást mindig előtérbe helyező tervező élete során több mint 500 széket készített, amelyek közül több, mint százat tömegesen gyártottak, ezekből tucatnyi felkerült az ikonikus design termékek listájára is.

Művei közül az egyik legismertebb az 1950-ben tervezett „Wishbone” szék, ami egy jellegzetes Y- formát kapott, könnyű és kényelmes étkezőszék, amit azóta is folyamatosan gyártanak. Wegner kartámaszt kapott székének eredetije 200.000 forintba kerül, egy másolatért pedig 68.000 forintot kérnek.

A skandináv design egyik úttörője, Jens Risom

A ma 97 éves tervező egyike volt azon designereknek, akik elsőként vezették be a skandináv dizájnt az Egyesült Államokban. Risom mára már a leghétköznapivá vált klasszikusát 1941-ben dobta piacra, a szövött pamutból és fából készült darabnak meghatározó szerepe volt a mindennapi modern életben.

A sokoldalú, személyre szabható, nappaliban vagy hálóban is elképzelhető darab ára körülbelül 360 ezer forint, egy másolat ára akár, mint a többiek esetében széles skálán mozog, de egy igazán jó minőségűért akár 110.000 forintot is elkérnek.

Le Corbusier mesterművei

A világ egyik legismertebb és legbefolyásosabb francia építésze nagy úttörője volt a modern építészet mellett a bútortervezésnek is. A mai napig egy posztmodern műalkotásra emlékeztető LC4 kódszámú napozóágyát például egészen hihetetlen, de 1928-ban készítette, akárcsak a tömörebb formájú LC2 illetve a párnásabb LC3 névre keresztelt foteljeit és kényelmes karosszékeit, melyek ugyanúgy passzolnak egy kortárs irodába, mint egy egzotikus növényekkel feldobott nappaliba vagy egy eklektikusabb kiegészítőkkel berendezett helységbe.

A többnyire polírozott krómkerettel készült, tökéletes arányokkal rendelkező darabok eredetije átlagosan 870.000 forintba kerül, egy hiteles replikáért azonban 135.000 kell fizetni.

A világhírű magyar építész, Marcel Breuer

Breuer Lajos Marcell, vagy ahogy világon mindenütt ismerik, Marcel Breuer a Bauhaus mestere, 1925-től tervezett csővázas bútorokat és berendezési tárgyakat. Ebben az évben készítette a bauhaus egyik leghíresebb festője, Vaszilij Kandinszkij lakásába művészi, könnyűszerkezetes és dinamikus vonalvezetésű, hajlított acélcsövekkel és vászonnal kombinált „Wassily” székét is, mellyel forradalmasította az eddig bevett gyártási módszereket.

A városi hangulatot tökéletesen visszaadó, szoborszerű szék szinte minden természetes anyag - mint kő, tégla vagy fa - mellől kitűnik a térben. Egy tervezői változatért manapság körülbelül 450 ezer forintot kérnek, egy replika ára azonban átlagosan 90.300 forintba kerül.

A Pop-art széktervezője, Verner Panton

Panton a fröccsöntött műanyag és egymásra rakható székek legelső tervezője, alkotásai a leghíresebb tömegtermékek között vannak világszerte. A dán tervező mai napig kapható feltűnő színekben pompázó, kúp alakú formáját 1956-ban tervezte egy étterem megrendelésére. Az elegáns forma azóta számos bárban, társalgóban, szállodai előcsarnokban és konferenciateremben felbukkant az elmúlt évtizedekben.

Leghíresebb S-alakú illetve szív vagy Mickey egér fül formájú retro székei átlagosan 520.000 forintba kerülnek, egy másolat pedig 150.000 forint körül mozog a piacon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra