Tud ezeknél cikibb autós bizbaszokat?

Ha az autó díszítéséről, otthonossá tételéről van szó, a giccsipar elképesztő leleményességekre képes. Felmerült már önben is, mi értelme van például az autószempillának, szőrös kormányvédőnek, vagy a visszapillantóra akasztható, csecsemőfej méretű plüss dobókockának? Megpróbáltuk egy posztban összegyűjteni a legelvetemültebb és legcikibb autóskütyüket, sajna elképesztő anyagbőséggel küzdöttünk.

Bólogató kutya

Persze, nem is lehetne mással nyitni a sort, mint a kalaptartón hevesen bólogató, meghatározhatatlan fajtájú kutyával. A nyolcvanas évek kedvelt autós tartozéka volt; a Zastavák és Ladák hátsó ablaka mellett a „taxis mercik” is sokat tettek a fajta fennmaradásáért. Szóval a bólogató állat már akkor is rövid távon kínossá vált, és megítélése azóta csak romlott. Így hát, ha ön úgy véli, nagyon vagány, csak mert valami retrót csempészett a rózsaszín üléshuzatok és Swarovski-matricák közé, csak szólunk, hogy nem, nem az! És még csak nem is vicces.

Dobókocka

Azonnal a második helyet érdemelte ki a visszapillantó tükrön ide-oda himbálódzó dobókockapár. Különböző méretekben árulják, és szerencsére már nem csak az unalmas, fekete-fehér színben kapható; a színskála összes árnyalatában legyártották, így mindenféle üléshuzathoz talál harmonizáló darabot. De ne rohanjon azonnal vásárolni, mert ki kell ábrándítsuk: ez is a ciki kategória egyik nagyon is idevaló remeke. Amikor megláttam, azonnal a lerobbant, vajszínű „taxis merci” jutott eszembe, amivel húsz évvel ezelőtt az egyik szomszédom dolgozott. Úgy lóbálózott a kocka a visszapillantóján, ahogy a gazdája csuklóján a műbőr autóstáska, és már gyerekként is éreztem, egyik se a menőség netovábbja.

Wunderbaum-erdő a visszapillantón

„Egy üde fuvallat” – így reklámozza magyar oldalán termékeit a kartonpapír minifenyők gyártója. Na, ezen harsányan felnevettem – bár simán előfordulhat, hogy csak számomra elviselhetetlen a kartonpapírból kivágott fenyőfa szaga –, tény viszont, hogy évtizedek óta töretlenül uralja a visszapillantókat. Amivel önmagában nem is lenne baj.

A Wunderbaum története

Egy kémikus, Julius Sämann, aki az 1940-es években több éves kutatómunkát folytatott a kanadai erdőkben, és ennek eredményeként sikerült kifejlesztenie egy olyan módszert, amelynek révén ki tudta vonni a fenyőtobozok illóolaját. Amint ilyen esetekben ez gyakran megesik, ez a találmány juttatta el a következő logikus lépéshez: a kisméretű és hosszan tartó légfrissítők gyártásához. Mivel évekig az északi erdők sűrűjében élt, termékét a fenyő stilizált alakjában készítette el. Így született meg az első WUNDER-BAUM® légfrissítő. Ezeket a kis légfrissítőket Magyarországon  WUNDER-BAUM®néven ismerik – ám a történetük Amerikában kezdődött, innen indultak világhódító útjukra. Forrás: wunderbaum.co.hu

Az viszont megmagyarázhatatlan divathóbort, amikor minimum harminc (vagy akár annál is több) fenyőfa csüng a tükrön, mondván, a már elhasználódott, semmire sem jó illatosító jól mutat a többi mellett. Külön érdekesség, hogy ilyenkor a színskála minden árnyalatának szerepelnie kell a gyűjteményben. Ugye megvan ez a kép?!  Bizonyára érdemes ezeket a hulladékokat gyűjtögetni, a kocsi eladásakor a vevő biztos boldog lesz, amikor rájön, mennyivel jobban fogyaszt a frissen vett autója húsz kiló papírhulladék állandó hurcibálása nélkül.

Mintás és szőrös kormányvédők

Ismét (még mindig?) kultuszát éli a szörnyen szánalmas kormányvédő. Ez például, amit sikerült beszereznem, leopárd mintás, csak hát a leopárd minta már évek óta a ciki kategóriába sorolandó – bármiről is legyen szó –, szóval így, a kormánykerékre húzva meg egyenesen förtelmes. Ezt csak tetézi, hogy szettben adták, így van hozzá teljesen azonos nyomatú és anyagú biztonsági öv párna is. (Ami, azaz a biztonsági öv párna önmagában lehet teljesen oké is, ha egyszínű és nem nagyon üt el a biztonsági öv színétől.)

Csillámtetkó matrica

Pár éve próbálták divatbahozni az "autótetoválást", az autóra ragasztható csilli-villi matricát. A Swarowski-kristályos (vagy csak sima strasszos) minták igazából csak a ribancrendszámhoz, meg az autó belsejét borító Hello Kitty-s üléshuzathoz és plüssökhöz mentek jól. Ennek ellenére (illetve épp ezért) sikerült némi népszerűségre szert tenniük, némelyik még mindig tartja magát, de mi óva intenénk mindenkit, hogy ha eddig kibírta, most álljon neki díszíteni velük a kocsiját.

Mini álomcsapda

Elképzelhető, hogy az igazi álomcsapda, ha nem is működik a célnak megfelelően, de legalább nagyon tutin néz ki! Ez a műanyag utánzata viszont, amit a műszerfalra szereltünk, csúnya, és legalább funkcionálisan is tök fölösleges egy autóban. Hogy miért? Mert az álomcsapda a legenda szerint az észak-amerikai indiánok rossz álmokat kiszűrő amulettje. Az észak-amerikai indián törzsek viszont nem autóvezetés közben szoktak aludni.

Úgyhogy nem, ők se arra használják, hogy ne legyenek álmosak, hanem arra, hogy ha alszanak, ne álmodjanak rosszakat. Tehát, ha ön esetleg észak-amerikai indián, ez akkor se fogja ébren tartani vezetés közben, ha álmos. Ha viszont ilyenkor nem áll félre pihenni, felkészülhet arra, hogy ez egy nagyon mély és jó hosszú álom lesz…

Az álomcsapda eredete

Az álomfogó, más néven: álomcsapda (ojibwe nyelven: asabikeshiinh vagy bawaajige nagwaagan) az észak-amerikai  indián kultúrában kézzel készült tárgy, aminek alapját fűzfából készült karika adja, melyre laza hálót szőnek. Ezt díszítik személyes, illetve szentelt kiegészítőkkel, például madártollakkal vagy gyöngyökkel.

Az álomfogó hagyománya az ojibwa törzsből származik, később a cseroki és a kajova törzsre volt igen jellemző a készítése. Azonban az 1960-as  70-es évek pánindián mozgalma során az amerikai őslakosok többi népcsoportja is átvette ezt a szokást. Így lett ez a különböző indián törzsek egységének szimbóluma.

A hagyomány szerint egy kisebb kör vagy könnycsepp alakú keret körül állati ínból vagy vékony fonalból hálót készítenek. Az álomfogót az ágy fölé akasztják, mintegy bűbájként használva, hogy megvédjék gyermekeiket a rémálmoktól. A fűzfából és inakból készült álomfogó nem él örökké, éppen kiszáradásával jelzi, hogy a gyermek átlépett a felnőttkorba. Az indiánok hisznek benne, hogy az álomfogó kiszűri a rossz álmokat: „A jó álmok átjutnak a nyíláson, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban, s elvesznek a hajnal fényében.”  Forrás: Wikipédia.org

Illatos virág

Már a Volkswagen Beetle-öknél (a régi-új bogár) rosszul voltam a műgerberától(?), de azt hiszem leginkább a tartója rémisztett el, ami egy az egyben olyan, mint egy urnaváza.

Talán a gyereknek tetszik, mert színes, de játszani ugye nem játszhat vele, mert ki tudja, milyen kemikáliákkal van telenyomva az illatosító. Ha meg csak dísz, akkor sem szép. Ezt is leszavazzuk.

Fényszórószempilla

A klasszikussá vált 1968-as Disney film, A kicsi kocsi kalandjai (The Love Bug) volt az első, ami a szempillákról eszembe jutott. Kedves kis film volt ugyan, de bárgyú is, úgyhogy elég infantilis allűr szempillákat ragasztgatni az autóra: ha nem garázsban tartja a gépet, ne csodálkozzon, ha másnap jobb ízlésű idegeneknek köszönhetően már csak a hűlt helyét találja a pilláknak.

Egy internetes áruház a következő szöveggel próbálja rásózni a vevőkre az autószempillát: „titokban a főnökünk 7-es BMW-jére is felapplikálhatjuk a mélygarázsban”, de nem vesszük biztosra, hogy a főnök örülne, ha kiderülne, hogy a dolgozóinak milyen szánalmas a humora. Úgyhogy mi semmiképpen sem buzdítjuk, hogy efféle dolgokat műveljen akár a saját, akár a más kocsijával, ámen.

Humoros táblák a kalaptartón, ablakban

Már a felvetés is kínos: humoros. Ezek bármik, csak nem vicces kis táblácskák. Sokáig tanakodtam, hogy melyiket szerezzem be, végül a „Na és, főzni sem tudok!”, illetve a „ Nőben és fékben soha ne bízz!” közül az utóbbira esett a választás. A szánalmasság- és hímsovinizmus-faktort már csak azzal lehetne növelni, ha névre szólóan is le lehetne gyártatni ezeket. Tényleg, le lehet??

Mélymagyar motívumok

Lassan kezd olyan közhelyes lenni a „nagymagyarság”-kifejezés, mint amilyen már évek óta a kalocsai minta. Megjelenik vécépapíron, zsebkendőn, zoknin, alsóneműn, levestésztán, és most már autón is. Ennek enyhébb formája a rovásírásos országjelzés (ami azért praktikus, mert a mélymagyarok nagy része sem képes elolvasni, nemhogy az idegenszívű külföldiek, akiknek szólna), az igazán elkötelezett szülők azonban nem elégszenek meg azzal, hogy "Vigyázat, baba az autóban". Nem, ők arra hívják fel a figyelmet, hogy MAGYAR (még rosszabb esetben: szittya) baba utazik a hátsó ülésükön.

Mindez azért különösen ízléstelen, mert bárhogy is fáj, mindenki magyar állampolgár, akinek a személyi igazolványában (gyerekeknél születési anyakönyvi kivonat, esetleg útlevél) a nemzetiség rovatban ez szerepel: magyar. Teljesen mindegy az is, hogy milyen vallást gyakorol, hetero- vagy homoszexuális, sőt még a bőre színe is. Szóval ahelyett, hogy melldöngetve telematricázza az (egyébként külföldön gyártott) autóját ilyen teljesen értelmetlen információkkal, inkább menjen, és ültessen fát a MAGYAR hazájának, adakozzon a MAGYAR árváknak, vagy önkénteskedjen bármilyen területen. Ezekkel őszintébben és sokkal előremutatóbban fejezheti a hazaszeretetét!

Van persze ezeken kívül számtalan giccses cucc, mi is gyűjtünk még ilyeneket egy következő poszt erejéig. Még jobb, ha ön is megírja nekünk, hogy mi az, amitől a legszívesebben elsírná magát! És ha esetleg tudja, hogy mitől annyira közkedveltek ezek a tárgyak, azt se tartsa magában: írja meg nekünk levélben!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek